Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
      Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
      Ten zabieg w zbożach jest ważny z handlowego i prawnego punktu widzenia
      Ekspert i rolnik radzą, jak uprawiać rośliny w czasach suszy rolniczej [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wiemy, ile można teraz dorobić do renty i emerytury. KRUS informuje
      W tym naborze ARiMR nie przyjmuje już wniosków. Zainteresowanie było spore
      Podwójna emerytura czy dodatek? Oto co przysługuje rolnikom dwuzawodowcom
      Premia dla młodego rolnika. Czy rodzic może zostawić sobie część gruntów?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Bez już przekwitł? Pospiesz się z tym zabiegiem, a za rok obsypie się kwiatami
      Posadź zamiast hortensji. Kwitnie równie pięknie, a jest łatwiejsza w uprawie
      Popularna w PRL-u dziś wraca do łask. "Płonąca miłość" kwitnie przez całe lato
      Gdzie te upały? Nowa prognoza pogody: W tych rejonach będzie najcieplej
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Hotblog
  • Serowe oponki - propozycja na Tłusty Czwartek

Serowe oponki - propozycja na Tłusty Czwartek

Dla domu - Kulinaria 27 lutego 2025 15:15 Aktualizacja: 27 lutego 2025 15:18
Serowe oponki - propozycja na Tłusty Czwartek
Serowe oponki - propozycja na Tłusty Czwartek
Źródło: Adobe Stock
Oponki serowe to przysmak, który kojarzony jest na ogół z karnawałem. Wystarczy tylko kilka składników, by w ciągu kilkudziesięciu minut przygotować pulchne smakołyki.
Spis treści:

    Składniki na serowe oponki

    • 250 g dobrej jakości twarogu
    • 250 g mąki
    • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
    • 1/3 szklanki cukru
    • 2 żółtka
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • cukier waniliowy
    • cukier puder do posypania oponek
    • olej lub smalec do smażenia

    Do wykonania oponek można użyć twarogu w kostce, który najpierw należy zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa lub też można użyć gotowego twarogu sernikowego z wiaderka. Należy jednak pamiętać, aby był to dobrej jakości twaróg i odpowiednio gęsty - nie rzadki i wodnisty.

    Jak zrobić serowe oponki

    Ze wszystkich składników wyrabiam jednolite ciasto. Ciasto podczas wyrabiania jest miękkie i klejące - można podsypać je delikatnie mąką, ale należy pamiętać, że miękkie (luźniejsze) ciasto to bardziej puszyste i długo świeże oponki. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawam kółka, a w każdym kółku robię dziurkę za pomocą kieliszka. Oponki smażę na rozgrzanym oleju z obydwóch stron. Po usmażeniu oponki układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. Usmażone posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem bądź czekoladą.

    Oponki serowe to karnawałowy przysmak, któremu trudno się oprzeć. Są lekkie, pulchne i bardzo smaczne. Robi się je bardzo szybko. Ciasto wykonane jest bez drożdży, dlatego nie musi ono wyrastać. 

    W tradycyjnej wersji na oponki nie ma drożdży, za to ciasto wzbogaca się twarogiem,. W tej wersji są one najsmaczniejsze i najzdrowsze. Jedna oponka serowa z cukrem pudrem waży średnio 30 g i ma około 90 kalorii, zjadając porcję, czyli 100 gram (3-4 oponki) przyswajamy nieco ponad 300 kcal.

    • Tagi:
    • karnawał
    • przepis
    • Tłusty Czwartek
    • Hotka
    • ciasto
    • oponki
    • twaróg
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Hotblog

    Leśne ciasto idealne na wiosenny stół

    29 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Hotblog

    Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

    4 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Hotblog

    Karkówka z musztardą francuską prosto z grilla

    1 maja 2025
    Hotblog

    Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

    1 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Newsy
    KOWR ogłasza przetarg na dzierżawę dużego gospodarstwa o wartości 48 mln zł
    4 czerwca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
    4 czerwca 2025
    Dla domu
    Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
    4 czerwca 2025
    Dla domu
    Azjatycka piękność o słodkim, intensywnym aromacie. Nowy pomysł na żywopłot
    4 czerwca 2025
    Dla domu
    Burze, grad i upały. Gwałtowne zmiany w pogodzie i zaskoczenie w weekend
    3 czerwca 2025
    Dla domu
    Bez już przekwitł? Pospiesz się z tym zabiegiem, a za rok obsypie się kwiatami
    3 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy