Serowe oponki - propozycja na Tłusty Czwartek

Składniki na serowe oponki
- 250 g dobrej jakości twarogu
- 250 g mąki
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania oponek
- olej lub smalec do smażenia
Do wykonania oponek można użyć twarogu w kostce, który najpierw należy zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa lub też można użyć gotowego twarogu sernikowego z wiaderka. Należy jednak pamiętać, aby był to dobrej jakości twaróg i odpowiednio gęsty - nie rzadki i wodnisty.
Jak zrobić serowe oponki
Ze wszystkich składników wyrabiam jednolite ciasto. Ciasto podczas wyrabiania jest miękkie i klejące - można podsypać je delikatnie mąką, ale należy pamiętać, że miękkie (luźniejsze) ciasto to bardziej puszyste i długo świeże oponki. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawam kółka, a w każdym kółku robię dziurkę za pomocą kieliszka. Oponki smażę na rozgrzanym oleju z obydwóch stron. Po usmażeniu oponki układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. Usmażone posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem bądź czekoladą.
Oponki serowe to karnawałowy przysmak, któremu trudno się oprzeć. Są lekkie, pulchne i bardzo smaczne. Robi się je bardzo szybko. Ciasto wykonane jest bez drożdży, dlatego nie musi ono wyrastać.
W tradycyjnej wersji na oponki nie ma drożdży, za to ciasto wzbogaca się twarogiem,. W tej wersji są one najsmaczniejsze i najzdrowsze. Jedna oponka serowa z cukrem pudrem waży średnio 30 g i ma około 90 kalorii, zjadając porcję, czyli 100 gram (3-4 oponki) przyswajamy nieco ponad 300 kcal.