Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
      Rząd chce zakazać sprzedaży tych działek. Chodzi o kolejne 10 lat
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Hotblog
  • Serowe oponki - propozycja na Tłusty Czwartek

Serowe oponki - propozycja na Tłusty Czwartek

Dla domu - Kulinaria 27 lutego 2025 15:15 Aktualizacja: 27 lutego 2025 15:18
Serowe oponki - propozycja na Tłusty Czwartek
Serowe oponki - propozycja na Tłusty Czwartek
Źródło: Adobe Stock
Oponki serowe to przysmak, który kojarzony jest na ogół z karnawałem. Wystarczy tylko kilka składników, by w ciągu kilkudziesięciu minut przygotować pulchne smakołyki.
Spis treści:

    Składniki na serowe oponki

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 250 g dobrej jakości twarogu
    • 250 g mąki
    • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
    • 1/3 szklanki cukru
    • 2 żółtka
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • cukier waniliowy
    • cukier puder do posypania oponek
    • olej lub smalec do smażenia

    Do wykonania oponek można użyć twarogu w kostce, który najpierw należy zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa lub też można użyć gotowego twarogu sernikowego z wiaderka. Należy jednak pamiętać, aby był to dobrej jakości twaróg i odpowiednio gęsty - nie rzadki i wodnisty.

    Jak zrobić serowe oponki

    Ze wszystkich składników wyrabiam jednolite ciasto. Ciasto podczas wyrabiania jest miękkie i klejące - można podsypać je delikatnie mąką, ale należy pamiętać, że miękkie (luźniejsze) ciasto to bardziej puszyste i długo świeże oponki. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawam kółka, a w każdym kółku robię dziurkę za pomocą kieliszka. Oponki smażę na rozgrzanym oleju z obydwóch stron. Po usmażeniu oponki układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. Usmażone posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem bądź czekoladą.

    Oponki serowe to karnawałowy przysmak, któremu trudno się oprzeć. Są lekkie, pulchne i bardzo smaczne. Robi się je bardzo szybko. Ciasto wykonane jest bez drożdży, dlatego nie musi ono wyrastać. 

    W tradycyjnej wersji na oponki nie ma drożdży, za to ciasto wzbogaca się twarogiem,. W tej wersji są one najsmaczniejsze i najzdrowsze. Jedna oponka serowa z cukrem pudrem waży średnio 30 g i ma około 90 kalorii, zjadając porcję, czyli 100 gram (3-4 oponki) przyswajamy nieco ponad 300 kcal.

    • Tagi:
    • karnawał
    • przepis
    • Tłusty Czwartek
    • Hotka
    • ciasto
    • oponki
    • twaróg
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Staropolska szynka pieczona

    14 grudnia 2025
    Kulinaria

    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty

    10 grudnia 2025
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Kulinaria

    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

    5 grudnia 2025
    Hotblog

    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu

    4 grudnia 2025
    Hotblog

    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym

    30 listopada 2025
    Hotblog

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    27 listopada 2025
    Hotblog

    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad

    23 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Jakie będą ceny zbóż po Nowym Roku? To główne pytanie zadawane w skupach przez rolników
    16 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Wartość złotówki rośnie. Co to oznacza dla cen rzepaku?
    16 grudnia 2025
    Zboża
    Jak rekordowy areał uprawy kukurydzy wpływa na jej ceny?
    16 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
    16 grudnia 2025
    Dla domu
    Różowe kwiaty kontrastują z bielą śniegu. Kwitnie już od lutego
    16 grudnia 2025
    Dla domu
    Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
    15 grudnia 2025
    Dla domu
    "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
    13 grudnia 2025
    Dla domu
    Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
    13 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności