Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Tych kontroli będzie mniej? Duża zmiana dla producentów. Rolnik będzie mógł sam "podbić" towar
      Protest w Brukseli. Co dalej z umową Mercosur? Krajewski informuje
      12 tys. zł dla małych gospodarstw i tylko jedna kontrola - deputowani przegłosowali
      Nawet 2400 do hektara. Trwa nabór wniosków
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
      Ziemię z kretowiska wykorzystasz nie tylko w ogrodzie. Możesz się zdziwić
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Hotblog
  • Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

Hotblog - Hotblog 9 listopada 2025 06:00
Kaczka z jabłkami
Kaczka z jabłkami
Źródło: Adobe Stock
Kaczka pieczona z jabłkami to świetny pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny.
Spis treści:

    składniki na kaczkę z jabłkami

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 1 kaczka (najlepsza o wadze około 2-2,5 kg)
    • 1 łyżka suszonego rozmarynu lub estragonu
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • garść suszonych śliwek
    • sól i pieprz
    • 1 łyżka masła
    • 3 jabłka
    • słoiczek konfitury żurawinowej

    Warto podkreślić, że kaczka nie jest zbyt wydajna. Z ptaka o wadze ok. 1,5 kg uzyskamy dwie spore porcje. Warto o tym pamiętać planując rodzinny obiad.

    wykonanie dania

    Kaczkę nacieram solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Odstawiam na ok. 30 minut (a najlepiej na całą noc), po czym smaruję bardzo miękkim masłem. Do środka kaczki wykładam 1 jabłko pokrojone na ćwiartki (wcześniej usuwam z niego gniazda nasienne) i kilka śliwek. Kaczkę można od razu zacząć piec, ale ja odkładam ją jeszcze na około 30-60 minut w niezbyt zimne miejsce. Tuszkę wkładam do żaroodpornego naczynia lub brytfanki (grzbietem do góry). Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni C piekarnika (bez pokrywki) i piekę przez 1/2 godziny. Następnie przykrywam naczynie pokrywką, zmniejszam temperaturę do 180 stopni C i piekę przez 2 godziny. W połowie pieczenia przewracam kaczkę na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia wkładam wydrążone jabłka i śliwki. Podaję z żurawiną i ziemniakami lub kluskami.

    Co można zrobić, żeby mięso z kaczki było miękkie?

    Aby mięso po upieczeniu było soczyste, delikatne i kruche, a przede wszystkim wyśmienicie smakowało, na dzień przed pieczeniem powinno się je zamarynować i pozostawić na noc w lodówce. Dzięki temu nabierze ono odpowiedniego smaku i aromatu, a po upieczeniu będzie się rozpływało w ustach.

    Dlaczego kaczka po upieczeniu jest twarda? 

    Najczęstszą przyczyną twardego mięsa kaczki po upieczeniu jest zbyt krótki czas pieczenia lub zbyt niska temperatura piekarnika. Przez to mięso nie uzyskało optymalnej temperatury na całym swoim przekroju.

    Jak sprawdzić, czy kaczka w całości jest gotowa?

    Należy złapać za skrzydełko lub udko. Jeśli jest luźne i lekko się porusza, kaczka jest upieczona.

    Ważna rada!

    Kaczkę w całości najlepiej piec w temperaturze 160-180°C przez 45 minut na każdy kilogram tuszki. Mięsa nie powinno się też nakłuwać, aby nie straciło soków i nie stało się suche.

    Co zrobić z resztą kaczego mięsa?

    Mięso z pieczonej kaczki, którego nie zjedliśmy na obiad może nam posłużyć jako baza do przygotowania pasztetu bądź farszu do pierogów lub knedli.

     

    • Tagi:
    • żurawina
    • obiad
    • kaczka
    • Hotka
    • jabłka
    • święto
    • listopad
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Makowiec dla leniuszków

    17 grudnia 2025
    Hotblog

    Staropolska szynka pieczona

    14 grudnia 2025
    Kulinaria

    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty

    10 grudnia 2025
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Kulinaria

    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

    5 grudnia 2025
    Hotblog

    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu

    4 grudnia 2025
    Analizy rynkowe

    Supermarkety dołują ceny dla rolników. Kto da mniej, ten sprzeda?

    3 grudnia 2025
    Hotblog

    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym

    30 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Minister zapowiada nowe porządki w kredytach dla rolników. Chodzi o rok 2026
    19 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Masz świnie w tym powiecie? Bruksela zgodziła się na poluzowanie obostrzeń
    19 grudnia 2025
    Przepisy
    Chcesz robić to ze swoim zbożem? Resort rolnictwa przygotował ważne zmiany w przepisach od 2026
    19 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Makowiec dla leniuszków
    17 grudnia 2025
    Hotblog
    Staropolska szynka pieczona
    14 grudnia 2025
    Hotblog
    Pieczarki faszerowane rybą
    7 grudnia 2025
    Hotblog
    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu
    4 grudnia 2025
    Hotblog
    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym
    30 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności