Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami
składniki na kaczkę z jabłkami
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 1 kaczka (najlepsza o wadze około 2-2,5 kg)
- 1 łyżka suszonego rozmarynu lub estragonu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- garść suszonych śliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 3 jabłka
- słoiczek konfitury żurawinowej
Warto podkreślić, że kaczka nie jest zbyt wydajna. Z ptaka o wadze ok. 1,5 kg uzyskamy dwie spore porcje. Warto o tym pamiętać planując rodzinny obiad.
wykonanie dania
Kaczkę nacieram solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Odstawiam na ok. 30 minut (a najlepiej na całą noc), po czym smaruję bardzo miękkim masłem. Do środka kaczki wykładam 1 jabłko pokrojone na ćwiartki (wcześniej usuwam z niego gniazda nasienne) i kilka śliwek. Kaczkę można od razu zacząć piec, ale ja odkładam ją jeszcze na około 30-60 minut w niezbyt zimne miejsce. Tuszkę wkładam do żaroodpornego naczynia lub brytfanki (grzbietem do góry). Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni C piekarnika (bez pokrywki) i piekę przez 1/2 godziny. Następnie przykrywam naczynie pokrywką, zmniejszam temperaturę do 180 stopni C i piekę przez 2 godziny. W połowie pieczenia przewracam kaczkę na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia wkładam wydrążone jabłka i śliwki. Podaję z żurawiną i ziemniakami lub kluskami.
Co można zrobić, żeby mięso z kaczki było miękkie?
Aby mięso po upieczeniu było soczyste, delikatne i kruche, a przede wszystkim wyśmienicie smakowało, na dzień przed pieczeniem powinno się je zamarynować i pozostawić na noc w lodówce. Dzięki temu nabierze ono odpowiedniego smaku i aromatu, a po upieczeniu będzie się rozpływało w ustach.
Dlaczego kaczka po upieczeniu jest twarda?
Najczęstszą przyczyną twardego mięsa kaczki po upieczeniu jest zbyt krótki czas pieczenia lub zbyt niska temperatura piekarnika. Przez to mięso nie uzyskało optymalnej temperatury na całym swoim przekroju.
Jak sprawdzić, czy kaczka w całości jest gotowa?
Należy złapać za skrzydełko lub udko. Jeśli jest luźne i lekko się porusza, kaczka jest upieczona.
Ważna rada!
Kaczkę w całości najlepiej piec w temperaturze 160-180°C przez 45 minut na każdy kilogram tuszki. Mięsa nie powinno się też nakłuwać, aby nie straciło soków i nie stało się suche.
Co zrobić z resztą kaczego mięsa?
Mięso z pieczonej kaczki, którego nie zjedliśmy na obiad może nam posłużyć jako baza do przygotowania pasztetu bądź farszu do pierogów lub knedli.



























