Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Szok, co się dzieje na rynku bydła?
      Co dzieje się na rynku zbóż?
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ceny i dostępność sadzeniaków na sezon 2026
      Stawka w tym ekoschemacie urosła. Za wysianie tych roślin można dostać 930 zł/ha
      Czy tegoroczne zbiory buraków będą udane?
      Jesienne porządki, które procentują w przyszłym roku. ABC uprawy tytoniu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Na ten moment czekało wiele małych gospodarstw. ARiMR przyjmuje wnioski o pomoc
      Od 200 tys. do nawet 1,5 mln zł dla rolników na te inwestycje. Nabór tuż-tuż
      Nie wszyscy wiedzą o tych dodatkach do emerytury z KRUS. Ile można dostać?
      Łączenie gospodarstwa i firmy. O co chodzi z podwójną stawką na KRUS?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
      Prosta zmiana w oknach, duże oszczędności na ogrzewaniu. Niewielu zna ten trik
      Posadź teraz, zakwitnie jeszcze zimą. Świetnie sprawdzi się też jako żywopłot
      Teraz to ona będzie ozdobą salonów. Kwitnie od grudnia do kwietnia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Makowiec dla leniuszków

Makowiec dla leniuszków

Dla domu - Hotblog 21 grudnia 2024 05:32
Szybki makowiec
Szybki makowiec
Źródło: Hotblog
Makowiec dla leniuszków to propozycja na szybki, udany, tradycyjny, świąteczny wypiek.
Spis treści:

    składniki na ciasto:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 50 dag mąki

    • 25 dag masła ewentualnie margaryny

    • 15 dag cukru pudru

    • 4-5 żółtek

     pozostałe składniki:

    • puszka masy makowej

    • 2-3 białka

    • bakalie

    • 1 jajko do posmarowania ciasta 

    wykonanie:

    Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą makową. Na blasze (ja wybieram silikonową wersję okrągłej formy w dziurą w środku) rozkładam 2/3 ciasta. Wylewam na to masę makową. Na nią ścieram przez tarkę resztę ciasta lub je rozwałkowuję i nakładam na wierzch. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę około 45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Lekko przestudzone wyjmuję z formy i polewam lukrem (cukier puder rozpuszczony w gorącej śmietance musi mieć konsystencję gęstego kisielu) i posypuję bakaliami.

    Makowiec jest typowym daniem wigilijnym w kuchni polskiej.

    W niektórych rejonach kraju rozpowszechnił się dopiero po drugiej wojnie światowej, m.in. za sprawą osiedleńców z Polski wschodniej. Regionalnie strucla makowa przybiera formę składanych bułeczek z nadzieniem makowym. Na co dzień makowiec gościł niegdyś tylko na zamożnych stołach. W zwykłych domach pieczony był tylko na wyjątkowe okazje, takie jak wspomniana wigilia Bożego Narodzenia i karnawał oraz Wielkanoc, Zielone Świątki oraz różnego rodzaju uroczystości rodzinne.


    Znaczenie maku

    Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście i chronić przed działaniem złych sił. Mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – występował na wigilijnym stole także jako symbol urodzaju i płodności. Tarcie maku na tę okoliczność miało zapewnić młodym pannom rychłe zamążpójście. Mak w potrawach wigilijnych, obok miodu i grzybów był też łącznikiem z zaświatami.

    Na Liście Produktów Tradycyjnych

    Liczne makowce znajdują się na „Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi”. Wśród nich znajduje się, m.in.:

    „Makowiec z Ejszeryszek” (woj. podlaskie, Ejszeryszki i Wiżajny) – strucla drożdżowa z widoczną na przekroju szeroką spiralą makową z bakaliami

    „Makowiec lubartowski” (woj. lubelskie, Lubartów) – nietypowa strucla drożdżowa, pojedynczo zwinięty cienki płat ciasta z bardzo grubą warstwą masy makowej z miodem i bakaliami

    „Makowiec sędziszowski” (woj. podkarpackie, okolice Sędziszowa) – strucla drożdżowa z widoczną na przekroju szeroką spiralą makową z bakaliami

    „Choszczeńska strucla z makiem” (woj. zachodniopomorskie, Choszczno) – strucla drożdżowa z widoczną na przekroju spiralą makową z miodem i bakaliami

    „Strucla makowa brzozowska” (woj. podkarpackie, ziemia brzozowska) – strucla drożdżowa z widoczną na przekroju spiralą makową z miodem i bakaliami

    „Strudel (strucla)” (woj. lubuskie, górale czadeccy) – strucla z puszystego pieczywa pszennego, nadzienie makowe jest tu jednym z dwóch możliwych wariantów (makowy, twarogowy)

    „Kołocz weselny śląski” (woj. śląskie) – prostokątny (opcjonalnie krojony na kwadraty) lub okrągły (krojony w trójkąty) placek z kruszonką, tworzony przez dwa płaty ciasta drożdżowego przełożone masą makową (masa makowa jest tutaj jednym z trzech możliwych wariantów – obok twarogowej i makowo-twarogowej)

    „Kołocz weselny cieszyński” (woj. śląskie, Śląsk Cieszyński) – okrągły, krojony w trójkąty, czasami w kwadraty, placek z kruszonką tworzony przez dwa płaty ciasta drożdżowego przełożone masą makową (masa makowa jest tutaj jednym z trzech możliwych wariantów – obok twarogowej i makowo-twarogowej)

    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • makowiec
    • mak
    • przepis
    • Hotblog
    • Hotka
    • ciasto
    • Boże Narodzenie
    • wypiek
    • łatwy
    • szybki
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Jogurtowy deser z malinami

    4 października 2025
    Hotblog

    Wąchały, dotykały i degustowały, czyli ziołowe warsztaty w Chojnie

    2 października 2025
    Dla domu

    Dalie królowały podczas akcji "Zerwij swój bukiet"

    29 września 2025
    Hotblog

    Konfitura malinowa - zdrowie zamknięte w słoiku

    26 września 2025
    Hotblog

    Mrożone bezy z malinami - zaskakujący deser

    25 września 2025
    Hotblog

    Tarta słodko - kwaśna z malinami

    24 września 2025
    Hotblog

    Maliny w kremie waniliowym z biszkoptami

    23 września 2025
    Hotblog

    Krem cukiniowy - zupa na lato i jesień

    28 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Duży spadek cen tucznika. Co się dzieje?
    7 października 2025
    Newsy
    Krajewski powołał nowego dyrektora Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach
    7 października 2025
    Maszyny
    AI dla nawozów, "myślące" opony, innowacje w zbiorach. Agritechnika Cię zaskoczy
    7 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Grabić, czy nie grabić? Co się stanie, jeśli nie usuniesz liści z ogrodu?
    7 października 2025
    Dla domu
    Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
    6 października 2025
    Dla domu
    Prosta zmiana w oknach, duże oszczędności na ogrzewaniu. Niewielu zna ten trik
    6 października 2025
    Dla domu
    Posadź teraz, zakwitnie jeszcze zimą. Świetnie sprawdzi się też jako żywopłot
    6 października 2025
    Dla domu
    Teraz to ona będzie ozdobą salonów. Kwitnie od grudnia do kwietnia
    5 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności