Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Jakie będą ceny pszenicy w drugiej połowie 2025 roku?
      Nawet 670 zł za hektar? Aktualne ceny usług rolniczych podczas tegorocznych żniw
      Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200
      Ile kosztuje ciągnik na targach? Sprawdziliśmy aktualne ceny [ZDJĘCIA]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja
      Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania
      Rolnicy alarmują: jest 3 ognisko ASF u świń. Tym razem w Wielkopolsce
      Kolejne ogniska choroby na fermach. Do wybycia 150 tys. sztuk zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
      Z tą listą producenci rzepaku ozimego powinni się dobrze zapoznać
      Międzyplony pod buraki. 6 ważnych powodów, by je zasiać
      Jak uchronić buraki przed złodziejem cukru? Ekspert radzi [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Większe zbiory rzepaku w 2025 r. Co z cenami?
      Materiał Promocyjny Miliardy z KPO usprawniają kolejową infrastrukturę
      Dotacje dla rolników. Oto ważne terminy programów w ARiMR [HARMONOGRAM 2025]
      Dziś ostatnia szansa dla hodowców – można wnioskować nawet o 150 tys.
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Według doświadczonych ogrodników ma same zalety. Tworzy bujne, wonne rabaty
      Jak uratować ogród po zalaniu? Co zrobić, gdy woda stoi w grządkach?
      Wymieszaj z wodą i podlej petunie. Proste i tanie odżywki do stosowania w lipcu
      Wysmukła ozdoba znana z ogródków naszych babć. Dorasta nawet do 2 metrów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Makowiec dla leniuszków

Makowiec dla leniuszków

Dla domu - Hotblog 21 grudnia 2024 05:32
Szybki makowiec
Szybki makowiec
Źródło: Hotblog
Makowiec dla leniuszków to propozycja na szybki, udany, tradycyjny, świąteczny wypiek.
Spis treści:

    składniki na ciasto:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 50 dag mąki

    • 25 dag masła ewentualnie margaryny

    • 15 dag cukru pudru

    • 4-5 żółtek

     pozostałe składniki:

    • puszka masy makowej

    • 2-3 białka

    • bakalie

    • 1 jajko do posmarowania ciasta 

    wykonanie:

    Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą makową. Na blasze (ja wybieram silikonową wersję okrągłej formy w dziurą w środku) rozkładam 2/3 ciasta. Wylewam na to masę makową. Na nią ścieram przez tarkę resztę ciasta lub je rozwałkowuję i nakładam na wierzch. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę około 45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Lekko przestudzone wyjmuję z formy i polewam lukrem (cukier puder rozpuszczony w gorącej śmietance musi mieć konsystencję gęstego kisielu) i posypuję bakaliami.

    Makowiec jest typowym daniem wigilijnym w kuchni polskiej.

    W niektórych rejonach kraju rozpowszechnił się dopiero po drugiej wojnie światowej, m.in. za sprawą osiedleńców z Polski wschodniej. Regionalnie strucla makowa przybiera formę składanych bułeczek z nadzieniem makowym. Na co dzień makowiec gościł niegdyś tylko na zamożnych stołach. W zwykłych domach pieczony był tylko na wyjątkowe okazje, takie jak wspomniana wigilia Bożego Narodzenia i karnawał oraz Wielkanoc, Zielone Świątki oraz różnego rodzaju uroczystości rodzinne.


    Znaczenie maku

    Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście i chronić przed działaniem złych sił. Mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – występował na wigilijnym stole także jako symbol urodzaju i płodności. Tarcie maku na tę okoliczność miało zapewnić młodym pannom rychłe zamążpójście. Mak w potrawach wigilijnych, obok miodu i grzybów był też łącznikiem z zaświatami.

    Na Liście Produktów Tradycyjnych

    Liczne makowce znajdują się na „Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi”. Wśród nich znajduje się, m.in.:

    „Makowiec z Ejszeryszek” (woj. podlaskie, Ejszeryszki i Wiżajny) – strucla drożdżowa z widoczną na przekroju szeroką spiralą makową z bakaliami

    „Makowiec lubartowski” (woj. lubelskie, Lubartów) – nietypowa strucla drożdżowa, pojedynczo zwinięty cienki płat ciasta z bardzo grubą warstwą masy makowej z miodem i bakaliami

    „Makowiec sędziszowski” (woj. podkarpackie, okolice Sędziszowa) – strucla drożdżowa z widoczną na przekroju szeroką spiralą makową z bakaliami

    „Choszczeńska strucla z makiem” (woj. zachodniopomorskie, Choszczno) – strucla drożdżowa z widoczną na przekroju spiralą makową z miodem i bakaliami

    „Strucla makowa brzozowska” (woj. podkarpackie, ziemia brzozowska) – strucla drożdżowa z widoczną na przekroju spiralą makową z miodem i bakaliami

    „Strudel (strucla)” (woj. lubuskie, górale czadeccy) – strucla z puszystego pieczywa pszennego, nadzienie makowe jest tu jednym z dwóch możliwych wariantów (makowy, twarogowy)

    „Kołocz weselny śląski” (woj. śląskie) – prostokątny (opcjonalnie krojony na kwadraty) lub okrągły (krojony w trójkąty) placek z kruszonką, tworzony przez dwa płaty ciasta drożdżowego przełożone masą makową (masa makowa jest tutaj jednym z trzech możliwych wariantów – obok twarogowej i makowo-twarogowej)

    „Kołocz weselny cieszyński” (woj. śląskie, Śląsk Cieszyński) – okrągły, krojony w trójkąty, czasami w kwadraty, placek z kruszonką tworzony przez dwa płaty ciasta drożdżowego przełożone masą makową (masa makowa jest tutaj jednym z trzech możliwych wariantów – obok twarogowej i makowo-twarogowej)

    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • makowiec
    • mak
    • przepis
    • Hotblog
    • Hotka
    • ciasto
    • Boże Narodzenie
    • wypiek
    • łatwy
    • szybki
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    21 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Hodowla
    Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]
    13 lipca 2025
    Newsy
    Dwa pełne zbiory ziarna w sezonie? Polscy naukowcy nad tym pracują
    13 lipca 2025
    Materiał Promocyjny
    Ekonomika
    Miliardy z KPO usprawniają kolejową infrastrukturę
    11 lipca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Kwitną aż do jesieni i odstraszają szkodniki. Urocze rośliny dla początkujących
    13 lipca 2025
    Dla domu
    Według doświadczonych ogrodników ma same zalety. Tworzy bujne, wonne rabaty
    12 lipca 2025
    Dla domu
    Jak uratować ogród po zalaniu? Co zrobić, gdy woda stoi w grządkach?
    11 lipca 2025
    Dla domu
    Wymieszaj z wodą i podlej petunie. Proste i tanie odżywki do stosowania w lipcu
    11 lipca 2025
    Dla domu
    Wysmukła ozdoba znana z ogródków naszych babć. Dorasta nawet do 2 metrów
    11 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności