Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
Wrong placement 8f0693d2-dc21-439f-ba0e-e66bc97e79dc
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
      Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
      Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
      Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
      Jeśli rolnik nie zrobi tego na czas, zmniejszą mu dopłaty
      Rolniczy handel detaliczny. Znamy wymogi i limity sprzedaży
      Czy prognozy niskich cen zbóż ze żniw 2025 ożywią handel starym ziarnem?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
      Nie przegap tego zabiegu w czerwcu. Rododendron pięknie zakwitnie na wiosnę
      Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
      Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
Wrong placement 52d7021b-a520-44ac-ab28-07d96b9bf6ed
  • Wieści Rolnicze
  • Jak zrobić pyszne ciasto na świąteczne pierogi?

Jak zrobić pyszne ciasto na świąteczne pierogi?

Dla domu - Hotblog 19 grudnia 2024 14:13 Aktualizacja: 19 grudnia 2024 14:23
Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi
Źródło: Hotblog
Pierogi to duma naszej rodzimej kuchni. Wychwalane przez cudzoziemców, największym wzięciem cieszą się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Z ich lepieniem możemy uporać się już wcześniej i zamrozić. A jak przygotować elastyczne ciasto, by po ugotowaniu pierogi były miękkie i smaczne?
Spis treści:
    W misce umieszczam 1 kg mąki, pół szklanki oliwy i 1,5 łyżeczki soli. Zagotowuję około 1 litr wody. Dolewam stopniowo gotującą wodę i mieszam drewnianą łyżką. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę, odstawiam do przestudzenia. Po kilku minutach wyrabiam ciasto ręką. W efekcie otrzymuję miękkie, sprężyste i aksamitne ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania klei się ono do ręki, dodaję odrobinę oliwy. Jeśli jest zbyt sypkie - dolewam gorącej wody, a jeśli zbyt luźne - dosypuję mąkę. Ciasto rozwałkowuję na ok. 3-milimetrowy płat, z którego wycinam kółka. Na każde kładę łyżeczką nadzienie. Zlepiam dokładnie boki, po czym wrzucam do osolonej, gotującej się wody. Gotuję kilka minut. Wykładam łyżką cedzakową do miski z ciepłą wodą. Po 2-3 minutach wyciągam do odsączenia.
    Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów.
    Przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje około 20 minut. Jeśli pierogi przygotowuję znacznie wcześniej, to po ich zlepieniu, rozłożone na przykład na tacce tak, by się ze sobą nie zlepiały, posypuję mąką i w takiej formie je zamrażam. Dopiero po całkowitym zamrożeniu wsypuję je do woreczka foliowego i dalej trzymam w zamrażarce. Przed wieczerzą wigilijną pierogi gotuję w osolonym wrzątku (bez wcześniejszego rozmrażania).

    Podobno pierogi znano już w XIII wieku.

    Początkowo przygotowywano je wyłącznie na specjalne okazje i święta. Takie odświętne i specjalne pirogi różniły się między sobą smakiem i kształtem oraz posiadały własne nazwy, np.: kurniki – duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego, knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie, koladki – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania, hreczuszki – przyrządzane z mąki gryczanej, sanieżki i socznie – słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.

    Wrong placement dcf3433e-dd39-4838-8303-4adc0b3d6dcb

    W XVII wieku pierogi (gotowane, pieczone, jak i smażone) były już dobrze znane w kuchni staropolskiej.

    Świadczą o tym liczne przepisy na pierogi zamieszczone przez Stanisława Czernieckiego w najstarszej polskiej książce kucharskiej pt. Compendium ferculorum z 1682 roku. Znalazł się tam przepis na gotowane pierożki z farszem zawierającym nerkę cielęcą, łój i „zieloność”, obficie doprawionym solą pieprzem i gałką muszkatołową. Czerniecki podał przede wszystkim wiele przepisów na pierogi na słodko, czyli z jakimkolwiek „konfektem” (konfitury, owoce w cukrze) zawiniętym w ciasto uformowane na kształt pierożka, np. przepis na pieczone pierożki z ciasta francuskiego czy przepis na pieczone lub smażone pierożki z ciasta drożdżowego z nadzieniem różanym i z owoców bzu. Także w XVIII wieku pierogi były jedną z ulubionych i charakterystycznych dla kuchni polskiej potraw, obok barszczu, rosołu, sztuki mięsa, bigosu, kiełbasy z kapustą i rozmaitych kasz.

    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • pierogi
    • przepis
    • porada
    • ciasto
    • hotblog
    • boże narodzenie
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Leśne ciasto idealne na wiosenny stół

    29 maja 2025
    Hotblog

    Zielone smarowidło z awokado i natką pietruszki

    22 kwietnia 2025
    Hotblog

    Zupa szczawiowo-pokrzywowa

    21 kwietnia 2025
    Dla domu

    Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

    18 kwietnia 2025
    Hotblog

    Co dziś na obiad? Szybki kurczak ze szpinakiem!

    14 kwietnia 2025
    Hotblog

    Zaskakujący gofr z... mięsem mielonym

    31 marca 2025
    Hotblog

    Gofry belgijskie? A cóż to takiego?

    31 marca 2025
    Hotblog

    Tradycyjne gofry - chrupiące i złociste

    13 marca 2025
    Wrong placement f0dffd0e-f450-4a3f-8d5c-6a70b5866b98
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
    5 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Czy prognozy niskich cen zbóż ze żniw 2025 ożywią handel starym ziarnem?
    5 czerwca 2025
    Newsy
    Co czeka branżę zbożową?
    5 czerwca 2025
    Wrong placement d86b9de0-1b4c-4bf3-b53b-a48df263c39c
    Najnowsze
    Dla domu
    Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
    5 czerwca 2025
    Dla domu
    Nie przegap tego zabiegu w czerwcu. Rododendron pięknie zakwitnie na wiosnę
    5 czerwca 2025
    Dla domu
    Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
    4 czerwca 2025
    Dla domu
    Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
    4 czerwca 2025
    Dla domu
    Azjatycka piękność o słodkim, intensywnym aromacie. Nowy pomysł na żywopłot
    4 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy