Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dopasować żywienie do fizjologii krów

Dopasować żywienie do fizjologii krów

Hodowla - Bydło i mleko 13 lipca 2016 07:00 Ksenia Pięta Aktualizacja: 13 lipca 2016 08:41
Dopasować żywienie do fizjologii krów
Źródło: Ksenia Pięta
Nowoczesna hodowla bydła odznacza się gwałtownym wzrostem wydajności oraz coraz większym potencjałem genetycznym krów. Dopasowanie dawek pokarmowych zależy przede wszystkim od wydajności i stanu fizjologicznego zwierząt.
Spis treści:

    Nowoczesna hodowla bydła odznacza się gwałtownym wzrostem wydajności oraz coraz większym potencjałem genetycznym krów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dopasowanie dawek pokarmowych zależy przede wszystkim od wydajności i stanu fizjologicznego zwierząt.

    Okres fizjologiczny (laktacja, zasuszenie), poziom wydajności, system utrzymania, wielkość stada i rodzaj podawanych pasz warunkują możliwość stosowania różnych systemów skarmiania bydła. Nadrzędnym celem jest pokrycie indywidualnych potrzeb pokarmowych i takie przygotowanie dawki, aby zwierzęta zjadały ich jak najwięcej i dobrze wykorzystywały na produkcję m.in. mleka. Pasze objętościowe trzeba podawać kilka razy na dobę, podobnie paszę treściwą należy zadawać trzy i więcej razy, aby zrównoważyć podawanie składników pokarmowych dla mikroflory żwacza i organizmu zwierzęcia w ciągu doby.

    Podstawową część dawki pokarmowej dla krów stanowią pasze objętościowe z dodatkiem pasz treściwych, związków mineralnych, witamin, ewentualnie probiotyków.

    Dawki dla poszczególnych grup bydła są ustalane na podstawie ich stanu fizjologicznego, przy pomocy założeń teoretycznych i programu komputerowego.

    Okresy użytkowania krów, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę można podzielić na: początek zasuszenia, przed wycieleniem, miesiąc po wycieleniu, środek laktacji, koniec laktacji.

    Początek zasuszenia powinien przypadać na około 40 do 60 dni przed porodem.

    Jest to moment, w którym następuje duży przyrost masy płodu, wymiona muszą się zregenerować i przygotować do następnej laktacji. Niestety, w tym czasie nie można odbudowywać rezerw energetycznych. Należy to zrobić w ostatnich trzech miesiącach laktacji, ponieważ spada apetyt zwierząt, a pobranie paszy spada o nawet 35% (pobranie suchej masy w tym okresie wynosi 1,7-2,0 kg/100 kg masy ciała ).

    Podstawowym pokarmem w okresie zasuszenia są pasze objętościowe, oprócz kiszonki z kukurydzy, która charakteryzuje się dużą zawartością energii. Trudno jest doprowadzić do całkowitego zasuszenia krów wysokowydajnych, które przy skarmianiu tylko paszami objętościowymi nadal oddają mleko.

    Warto zwrócić uwagę, aby pasza była bogata we włókno.

    Nadmierne karmienie spowoduje tylko komplikacje - nadmierne otłuszczenie, prowadzące do powikłań w czasie porodu, obniżenie wydajności mlecznej i kondycji. Podstawą jest takie dobranie dawki pokarmowej, żeby zwierzęta miały wypełniony żwacz i nie czuły głodu. Coraz większa rzesza hodowców sięga po dodatki mikroorganiczne, stosuje probiotyki - np. żywe kultury drożdży w pierwszych 2-3 tygodniach zasuszenia oraz w pierwszych tygodniach laktacji, co może wpłynąć pozytywnie na pobranie suchej masy w tym okresie.

    Dopiero 3 tygodnie przed porodem powinno się zastosować dodatek paszy treściwej w celu przygotowania flory bakteryjnej do jej trawienia. Najlepiej, aby skład dawki był zbliżony do tej, którą zwierzę będzie dostawać w okresie poporodowym. Zmiany hormonalne i metaboliczne, zachodzące w organizmie w okresie okołoporodowym, prowadzące do wycielenia i laktacji, wymuszają określone zmiany żywieniowe, które będą w stanie zaspokoić potrzeby pokarmowe bydła.

    Po wycieleniu krowa pobierając paszę nie jest w stanie zaspokoić potrzeb energetycznych, niezbędnych do produkcji mleka.

    Przeznacza na ten cel rezerwy tłuszczu zgromadzone podczas ciąży. W przeciągu trzech miesięcy zwierzę może stracić nawet 100 kg masy swojego ciała. Maksymalna wydajność przypada na 5-6 tydzień laktacji. Niezbędny w tym okresie staje się wzrost koncentracji energii w dawce. Należy uważać, aby przy małym pobraniu pasz objętościowych nie doprowadzić do zaburzeń trawienia, a w konsekwencji kwasicy.

    - Zwiekszenie pobrania składników pokarmowych powinno nastąpić w wyniku zwiększenia pobrania paszy oraz zwiększenia koncentracji składników pokarmowych w dawce - tłumaczy prof. dr hab. Tadeusz Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. - Pobranie można zwiększyć skarmiając pasze smaczne, wysokiej jakości i o wyższej zawartości suchej masy. Pasze wodniste (wysłodki mokre, wywar zbożowy, młode ziemniaki) zmniejszają pobranie suchej masy. Koncentrację energii można też zwiększyć poprzez dobór komponentów o wysokiej wartości energetycznej, w tym przez dodatek tłuszczu - dodaje profesor.

    Zarówno zapotrzebowanie na energię jak i na białko jest w maksymalnym stadium. Zawartość białka w suchej masie dawki pokarmowej powinna wynosić 18%.

    W okresie laktacji hodowca może wykorzystać genetyczne podstawy produkcyjne krów, aby w jej szczycie uzyskać rekordowe wartości udojowe.

    W tym okresie bydło pobiera maksymalną ilość suchej masy, więc można podawać pasze treściwe w dawkach większych niż zapotrzebowanie, by móc określić możliwości produkcyjne. Dawka pokarmowa wystarczy na pokrycie potrzeb bytowych, produkcyjnych oraz pozwoli na odbudowanie rezerw masy ciała zużytych w pierwszym miesiącu po porodzie.

    • Tagi:
    • żywienie krów mlecznych
    • bydło mleczne
    • jak karmić krowy cielne
    • żywienie krów w okresie okołoporodowym
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Postawili oborę z dwoma robotami i dwoma stołami paszowymi w rok [VIDEO]

    20 lipca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa u krów: Ruszają prace nad szczepionką

    11 lipca 2025
    Bydło i mleko

    Zamiast obory za miliony zbudował halę i wstawił do niej robota [VIDEO]

    6 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty do buhajów ras mlecznych. Ministerstwo rolnictwa poprze rolników?

    17 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Ile za mleko płacą w Polsce, a ile w UE?

    7 listopada 2024
    Bydło i mleko

    W jaki sposób wylesianie wpływa negatywnie na produkcję mleka?

    31 października 2024
    Bydło i mleko

    Grupy żywieniowe – ile trzeba, by stworzyć ich optymalną liczbę?

    25 października 2024
    Hodowla

    Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

    20 stycznia 2024
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Oto traktory, o których będzie głośno. Zobaczyliśmy je na targach Agritechnika [VIDEO]
    20 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
    20 listopada 2025
    Artykuł sponsorowany
    Ciągniki
    Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
    20 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Obora-gigant stanęła w Wielkopolsce. Docelowo będzie tutaj aż 400 krów [VIDEO]
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności