Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      5 groszy w skupie, 2 zł w sklepie? Ceny tych produktów szorują od dawna po dnie
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zioła w korycie - jakie zalety ich stosowania?

Zioła w korycie - jakie zalety ich stosowania?

Hodowla - Trzoda chlewna 13 lutego 2016 11:27 Dorota Jańczak Aktualizacja: 13 lutego 2016 11:43
Zioła w korycie - jakie zalety ich stosowania?
Źródło: Fotolia.com
Coraz większe uznanie wśród hodowców trzody chlewnej zyskują fitobiotyki.
Spis treści:

    Coraz większe uznanie wśród hodowców trzody chlewnej zyskują fitobiotyki - organiczne związki chemiczne. Znaleźć je można w przeróżnych roślinach - ziołach, owocach czy warzywach. Ich mieszanka wpływa pozytywnie na trawienie oraz ma działania przeciwbakteryjne.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    O fitobiotykach było głośno po raz pierwszy w 2007 r., gdy wycofano antybiotykowe stymulatory wzrostu. Preparaty te zaczęły spływać na polski rynek głównie z Holandii i Niemiec. Wiele z nich nie dawało jednak zamierzonych efektów. Jeszcze w 2010 r. obserwowano duży spadek zainteresowania tymi dodatkami. W przeciągu kilku lat tendencja ta zmieniła się. Jest to związane z faktem, iż fitobiotyki są cały czas udoskonalane. W starszej wersji były to często pojedyncze substancje. W tej chwili wytwarza się dodatki wieloskładnikowe, na które często naniesione są otoczki tłuszczowe w technologii mikrokapsulacji. - Są to fitobiotyki drugiej generacji - czyste ekstrakty z danej substancji - zaznacza Krystian Antkowiak z EW Nutrition Sp. z o.o. Dodaje, że produkowane są one przez rośliny w celu obrony a czasami przyciągania owadów.

    - Ja, w swej pracy, skupiam się głównie na temacie obrony przed zwierzętami: bakteriami, grzybami, wirusami. W tym celu, w toku ewolucji, te rośliny zaczęły jakby syntetyzować bardzo różne substancje, które nazywane są fitobiotykami - tłumaczy Krystian Antkowiak.


    Pobudzenie trawienia

    Dlaczego warto skarmiać nimi zwierzęta? Fitobiotyki, oczywiście w zależności od rodzaju, aktywują trawienie. Dzięki temu można polepszyć wykorzystanie paszy. Substancje te oddziałują bowiem na receptory w przewodzie pokarmowym po to, żeby zwiększyć produkcję enzymów endogennych oraz pobudzić wydzielanie śliny.

    - Fitobiotyk podrażnia receptor, następuje zwiększenie stężenia kationów wapniowych, uwolnienie serotoniny, która jest przekaźnikiem i aktywuje mięsień przewodu pokarmowego oraz sekrecje soków trawiennych. To sprawia, że strawność paszy jest lepsza - wyjaśnia Krystian Antkowiak.

    I bakteria ginie

    Fitobiotyki mają także działanie przeciwbakteryjne. - Głównie chodzi o to, że dochodzi do zaburzenia przepuszczalności kationów wapniowych i potasowych w komórce, na skutek tego bakteria ginie - tłumaczy przedstawiciel firmy EW Nutrition Sp. z o.o. Co jest także bardzo ważne, fitobiotyki zawierają przeciwutleniacze, które mają wpływ na jakość mięsa.

    - Dzięki nim dochodzi bowiem do redukcji utleniania tłuszczy i zmniejszenia degradacji witaminy E, która sama w sobie jest też przeciwutleniaczem, a także neutralizacji wolnych rodników - mówi Krystian Antkowiak. 


    Susz, macerat lub maść

     Trzeba jednak spełnić pewne wymogi, by fitobiotyk był skuteczny.

    - Są to trzy najważniejsze punkty: właściwy dobór gatunków ziół, sposób podania fitobiotyków, np. w formie suszu, maceratu, maści lub jako bardzo wykwalifikowane dodatki i ich ilość. Ważna jest również standaryzacja dodatków ziołowych - wymienia Krystian Antkowiak.

    Ważne jest również otoczkowanie niektórych substancji. Wszystko zależy od tego, czy chcemy, by dany fitobiotyk został strawiony w żołądku czy przedostał się do jelita. - Jeżeli naszym zamiarem jest, by dana substancja czynna przechodziła do jelit, to otoczkowanie jest niezbędne, ponieważ środowisko żołądka jest dość trudne. Głównie te otoczki oparte są na tłuszczach. Chcemy uniknąć tego, by produkt był zbyt drażniący, nie ulatniał się, by nie był za mocno intensywny zapach czy ostry, ograniczamy utlenianie i zależy nam na stabilności - zaznaczył Krystian Antkowiak. 
    Fitobiotyk w badaniach

    • Tagi:
    • fitobiotyki
    • zioła
    • hodowla świń
    • żywienie świń
    • nutrion
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    27 listopada 2025
    Hotblog

    Wąchały, dotykały i degustowały, czyli ziołowe warsztaty w Chojnie

    2 października 2025
    Dla domu

    Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę

    15 września 2025
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Hodowla

    Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny

    2 sierpnia 2025
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Hotblog

    Pyszne masło ziołowe

    22 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?

    21 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    Ukraina może zagrozić polskiemu sektorowi rolnemu? „Nie zgadzam się z tą narracją”
    9 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
    9 grudnia 2025
    Sylwetki
    Sprzedaje co miesiąc, żeby załagodzić zawirowania na rynku trzody chlewnej
    9 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Rolnicy muszą zrobić ten spis w gospodarstwie jeszcze w tym miesiącu. Jest obowiązkowy
    9 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Trwa czerwony alarm w sprawie dzika z ASF. Unia wprowadzi strefy? Ok. 400 tys. świń zagrożone
    8 grudnia 2025
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
    5 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności