Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Zioła w korycie - jakie zalety ich stosowania?

Zioła w korycie - jakie zalety ich stosowania?

Hodowla - Trzoda chlewna 13 lutego 2016 11:27 Dorota Jańczak Aktualizacja: 13 lutego 2016 11:43
Zioła w korycie - jakie zalety ich stosowania?
Źródło: Fotolia.com
Coraz większe uznanie wśród hodowców trzody chlewnej zyskują fitobiotyki.
Spis treści:

    Coraz większe uznanie wśród hodowców trzody chlewnej zyskują fitobiotyki - organiczne związki chemiczne. Znaleźć je można w przeróżnych roślinach - ziołach, owocach czy warzywach. Ich mieszanka wpływa pozytywnie na trawienie oraz ma działania przeciwbakteryjne.

    O fitobiotykach było głośno po raz pierwszy w 2007 r., gdy wycofano antybiotykowe stymulatory wzrostu. Preparaty te zaczęły spływać na polski rynek głównie z Holandii i Niemiec. Wiele z nich nie dawało jednak zamierzonych efektów. Jeszcze w 2010 r. obserwowano duży spadek zainteresowania tymi dodatkami. W przeciągu kilku lat tendencja ta zmieniła się. Jest to związane z faktem, iż fitobiotyki są cały czas udoskonalane. W starszej wersji były to często pojedyncze substancje. W tej chwili wytwarza się dodatki wieloskładnikowe, na które często naniesione są otoczki tłuszczowe w technologii mikrokapsulacji. - Są to fitobiotyki drugiej generacji - czyste ekstrakty z danej substancji - zaznacza Krystian Antkowiak z EW Nutrition Sp. z o.o. Dodaje, że produkowane są one przez rośliny w celu obrony a czasami przyciągania owadów.

    - Ja, w swej pracy, skupiam się głównie na temacie obrony przed zwierzętami: bakteriami, grzybami, wirusami. W tym celu, w toku ewolucji, te rośliny zaczęły jakby syntetyzować bardzo różne substancje, które nazywane są fitobiotykami - tłumaczy Krystian Antkowiak.


    Pobudzenie trawienia

    Dlaczego warto skarmiać nimi zwierzęta? Fitobiotyki, oczywiście w zależności od rodzaju, aktywują trawienie. Dzięki temu można polepszyć wykorzystanie paszy. Substancje te oddziałują bowiem na receptory w przewodzie pokarmowym po to, żeby zwiększyć produkcję enzymów endogennych oraz pobudzić wydzielanie śliny.

    - Fitobiotyk podrażnia receptor, następuje zwiększenie stężenia kationów wapniowych, uwolnienie serotoniny, która jest przekaźnikiem i aktywuje mięsień przewodu pokarmowego oraz sekrecje soków trawiennych. To sprawia, że strawność paszy jest lepsza - wyjaśnia Krystian Antkowiak.

     

    I bakteria ginie

    Fitobiotyki mają także działanie przeciwbakteryjne. - Głównie chodzi o to, że dochodzi do zaburzenia przepuszczalności kationów wapniowych i potasowych w komórce, na skutek tego bakteria ginie - tłumaczy przedstawiciel firmy EW Nutrition Sp. z o.o. Co jest także bardzo ważne, fitobiotyki zawierają przeciwutleniacze, które mają wpływ na jakość mięsa.

    - Dzięki nim dochodzi bowiem do redukcji utleniania tłuszczy i zmniejszenia degradacji witaminy E, która sama w sobie jest też przeciwutleniaczem, a także neutralizacji wolnych rodników - mówi Krystian Antkowiak. 


    Susz, macerat lub maść

     Trzeba jednak spełnić pewne wymogi, by fitobiotyk był skuteczny.

    - Są to trzy najważniejsze punkty: właściwy dobór gatunków ziół, sposób podania fitobiotyków, np. w formie suszu, maceratu, maści lub jako bardzo wykwalifikowane dodatki i ich ilość. Ważna jest również standaryzacja dodatków ziołowych - wymienia Krystian Antkowiak.

    Ważne jest również otoczkowanie niektórych substancji. Wszystko zależy od tego, czy chcemy, by dany fitobiotyk został strawiony w żołądku czy przedostał się do jelita. - Jeżeli naszym zamiarem jest, by dana substancja czynna przechodziła do jelit, to otoczkowanie jest niezbędne, ponieważ środowisko żołądka jest dość trudne. Głównie te otoczki oparte są na tłuszczach. Chcemy uniknąć tego, by produkt był zbyt drażniący, nie ulatniał się, by nie był za mocno intensywny zapach czy ostry, ograniczamy utlenianie i zależy nam na stabilności - zaznaczył Krystian Antkowiak. 
    Fitobiotyk w badaniach

    Co powoduje zastosowanie fitobiotyków w układzie pokarmowym:
    1.    większe pobranie paszy - stymulacja apetytu
    2.    otoczka chroni produkt przed oddziaływaniem środowiska żołądka
    3.    zwiększenie produkcji enzymów trawiennych na skutek oddziaływania sub. fitobiotycznych
    4.    optymalne wchłanianie składników pokarmowych poprzez stymulacje perystalityki
    5.    stablizycja mikroflory jelit (oddziaływanie pozytywne na bakterie pozytywnych dla organizmu)
    6.    stymulacja układu odpornościowego (oddziaływanie na system immunologiczny - jego aktywację)
    Fitobiotyki można znaleźć w przeróżnych roślinach:
    Fenole (wanilia, oregano)
    olejki eteryczne (cytryna)
    taniny (kora dębu)
    substancje gorzkie (chmiel)
    śluzy (len)
    saponiny (yucca)
    alkaloidy (kawa, tytoń)
    • Tagi:
    • fitobiotyki
    • zioła
    • hodowla świń
    • żywienie świń
    • nutrion
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Żywienie

    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt

    13 maja 2025
    Kulinaria

    Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa

    8 maja 2025
    Dla domu

    Zbierz, póki kwitnie i zrób syrop. To naturalny syrop na kaszel

    6 maja 2025
    Żywienie

    Zalety żywienia płynnego dla świń: ekonomia, zdrowie i przewaga technologii

    27 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Realia polskiej branży trzody chlewnej: przeszkody i nadzieje na rozwój

    14 marca 2025
    Newsy

    Nowa era genetyki w hodowli trzody chlewnej

    10 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Te kraje pokazały, że z ASF można sobie poradzić. Czy polska produkcja przetrwa?

    3 marca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Budowa gniazda przez lochy jest ważna dla przebiegu porodu

    14 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    KRUS
    KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy