Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
      Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
      Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
      Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
      Jeśli rolnik nie zrobi tego na czas, zmniejszą mu dopłaty
      Rolniczy handel detaliczny. Znamy wymogi i limity sprzedaży
      Czy prognozy niskich cen zbóż ze żniw 2025 ożywią handel starym ziarnem?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
      Nie przegap tego zabiegu w czerwcu. Rododendron pięknie zakwitnie na wiosnę
      Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
      Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Krowy mleczne w okresie zasuszeniowym - o co powinien dbać hodowca?

Krowy mleczne w okresie zasuszeniowym - o co powinien dbać hodowca?

Hodowla - Bydło i mleko 11 sierpnia 2021 05:00 Magdalena Kruszka
Krowy mleczne w okresie zasuszeniowym - o co powinien dbać hodowca?
Źródło: Ksenia Pięta
Dobre warunki środowiskowe, odpowiednie żywienie, profilaktyka i szczepienie to klucz do sukcesu w hodowli krów mlecznych w ich okresie zasuszeniowym.
Spis treści:

    Dobre warunki środowiskowe, odpowiednie żywienie, profilaktyka i szczepienie to klucz do sukcesu w hodowli krów mlecznych w ich okresie zasuszeniowym według Giovanniego Gnemmi, który poprowadził szkolenie w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Jednym z zagadnień, które poruszył, była właśnie opieka nad krową w okresie zasuszenia.

    Giovanni Gnemmi rozpoczął swoją pracę przy krowach mlecznych w roku 1980. Zaczynał jako technik przy inseminowaniu krów. Od 1993 roku pracuje jako lekarz weterynarii. W 2004 roku uzyskał europejski dyplom zdrowia bydła, a w 2006 roku obronił pracę doktorską dotyczącą poporodowego zapalenia macicy u bydła. Pracę naukową dzielił z pracą w terenie. Jest zatrudniany jako konsultant w bardzo dużych gospodarstwach mlecznych i mięsnych.

    HODOWLA KRÓW MLECZNYCH - 70% SCHORZEŃ BYDŁA W CIĄGU 30 DNI PO PORODZIE

    Jednym z poruszanych przez niego na szkoleniu tematów było zarządzanie krowami w okresie przejściowym. Z definicji okres ten obejmuje 21 dni przed porodem i 21 dni po porodzie. - Ja jestem bardziej elastyczny - mówił prelegent. - Według mnie okres przejściowy to jest czas, który obejmuje 100-120 dni i rozpoczyna się w momencie zasuszenia krowy, a kończy się w momencie inseminacji krowy. Jest to niezwykle krytyczny punkt. Więcej niż 70% wszystkich schorzeń bydła występuje w ciągu pierwszych 30 dni po porodzie. Wiele z tych schorzeń obejmuje zapalenia i zakażenia macicy. Wszystko to wiecie, natomiast dlaczego podkreślam ważność tego okresu? Jeżeli chodzi o częstotliwość zatrzymania łożyska, wynosi to od 8 do 12%. Zapalenia poporodowe macicy obejmują 10-25% schorzeń. Kliniczne zapalenia macicy to 20-25%. Wiemy, że 1/4 krów, którymi się zajmujemy cierpi na kliniczne zapalenie macicy. Każda krowa, która cierpi z powodu zapalenia macicy, traci 60 dni pustych, czyli wtedy kiedy powinna być w ciąży, a nie jest. Te krowy są w grupie ryzyka wybrakowania z powodu niskiej zapładnialności. Przede wszystkim takie zwierzęta generują dużo więcej kosztów. Chociażby w przypadku zapalenia macicy straty wynoszą 350-450 dolarów na zwierzę.

    HODOWLA KRÓW MLECZNYCH - KOSZTY ZATRZYMANIA ŁOŻYSKA I POPORODOWEGO ZAPALENIA MACICY

    Ekspert wraz ze swoim zespołem policzył koszty zatrzymania łożyska i poporodowego zapalenia macicy. Wynoszą one 1.400-1.500 euro na sztukę. Oznacza to, że krowa musi być dojona dwie kolejne laktacje, żeby zarobić na siebie. Stwierdził, że wielu gospodarzy wierzy dzisiaj, że głównym kosztem wystąpienia choroby w stadzie jest koszt usługi weterynaryjnej i leków, które są używane. Natomiast w patologiach występujących u krów, nie tylko w przypadku zapalenia macicy, koszt usługi weterynaryjnej wynosi około 6-8%. Leki kosztują 8-12%. Praca, którą trzeba włożyć dodatkowo, żeby zaopiekować się chorym zwierzęciem wynosi 2-3% kosztów. Natomiast 70-80% kosztów patologii to utrata wydajności zwierzęcia, ponieważ chora krowa nie produkuje mleka. Dlatego tak ważne jest zapobieganie. - Jeżeli zajmujemy się tylko leczeniem i skupiamy się na tym, oznacza to, że przegraliśmy tę walkę - zaznaczył Giovanni Gnemmi. - Jeżeli chcemy przetrwać kolejne lata na rynku, musimy skupić się na pracy w profilaktyce i zapobieganiu. Nie uznawajmy, że dziś problemem jest jedynie niska cena mleka. Uważam, że w Europie, nawet jeśli cena mleka poszłaby w górę o 30-50%, to w przypadku niektórych gospodarstw niewiele to zmieni. Uważam, że czeka nas przykra wizja, że około 30-35% gospodarstw wypadnie z rynku. Problemem jest cena mleka, ale realnym problemem jest wydajność w gospodarstwie. Dopóki nie poprawimy swojej wydajności pracy, to nawet jeśli cena mleka wzrośnie, nie poprawi nam to znacząco sytuacji. Moim pomysłem jest skupienie się na okresie przejściowym, bez względu na to, czy stado liczy 20 czy 2.000 krów. Problemy pozostają te same. W gospodarstwach, gdzie są krowy, problemem nie są same krowy, tylko ludzie, którzy przy nich pracują. Jeżeli uda nam się poprawić warunki środowiskowe w okresie przejściowym, uzyskamy świetny wynik.

    ZASUSZANIE KRÓW - ŻYWIENIE, POBIERANIE PASZY - CO POWINIEN WIEDZIEĆ HODOWCA?

    Giovanni Gnemmi podkreślił, że krowy to bardzo proste zwierzęta, niezwykle hojne, ponieważ są odporne na ludzką głupotę. One chcą wykonywać tylko trzy rzeczy: jeść i pić, odpoczywać i dawać mleko, natomiast pomimo prostych celów, ludzie często utrudniają im tę pracę. Żeby przetrwać na rynku, nie wystarczy skupić się na leczeniu chorych zwierząt, ale na zapobieganiu wystąpienia chorób. Trzeba podzielić strategię na cztery kategorie. Należy zwrócić uwagę, jak postępujemy w okresie zasuszania. Po drugie trzeba mieć kontrolę nad tym, jak wygląda sprawa żywienia - w sensie pobierania paszy. Trzeba wiedzieć, ile dziennie krowa spożywa suchej masy, ile powinno wynosić to w okresie zasuszania, ile w okresie clouse up, czyli trzy tygodnie przed porodem i ile po porodzie. Trzecia sprawa to komfort i warunki w budynku. Szczęśliwe krowy powodują wysoką produkcję. Jeżeli krowy mają dobre warunki, są bardzo hojne i zapłacą za swój komfort. Czwarta kwestia to zapobieganie w postaci szczepionek i przy użyciu innych narzędzi.

    BADANIE KRÓW - PUSTE DO BRAKOWANIA, CIELNE DO ZASUSZENIA

    Po inseminacji po pierwsze należy potwierdzić, że krowa jest w ciąży. Giovanni Gnemmo zasugerował, żeby wykonać pierwsze badanie wcześnie, czyli między 28 a 35 dniem ciąży. Drugi raz potwierdzamy to badanie około 60 dnia. Wtedy też różnicujemy płeć płodu. W przypadku ciąży bliźniaczej kolejne badanie warto wykonać w 120 dniu ciąży. Dodatkowo wszystkie krowy należy badać w 180 dniu ciąży. Każde z tych badań jest ekonomicznie i finansowo uzasadnione, ponieważ w ciągu pierwszych 30-60 dni tracimy 12-13% ciąży. Pomiędzy 60 a 90 dniem tracimy od 0,5 do 2% ciąży pojedynczej. 8% tracimy, jeśli jest to ciąża bliźniacza, kiedy jeden płód znajduje się w lewym, a drugi w prawym rogu macicy. 32% ciąży bliźniaczej tracimy między 60 a 90 dniem, jeśli ciąża jest jednorożna. Od 90 do 180 dnia ciąży tracimy kolejne 2-3% płodów. Więc taki rodzaj badania ma silne podstawy ekonomiczne. Jeżeli krowa jest pusta w zaawansowanej laktacji, nadaje się do brakowania. Jeżeli jest cielna, zasusza się ją.

    - Sugeruję zasuszanie przy użyciu antybiotyku i zatyczki silikonowej - radził prelegent. - Kryteria do zasuszania krów z antybiotykiem czy bez mogą być różne. Trzeba sprawdzać kondycję ciała krów. Można wesprzeć się w tym odpowiednią aplikacją na telefon czy komputer. Wystarczy zrobić zdjęcie krowy, aplikacja je analizuje i generuje wynik. Ale przede wszystkim należy zwracać uwagę na kondycję ciała krowy i na to, jak ona się zmienia w czasie.

    KOREKCJA RACIC I SZCZEPIENIA - WAŻNE W OKRESIE ZASUSZANIA

    Poradził, aby w okresie zasuszania wykonać korekcję racic. Planując ten zabieg należy omijać szczyt laktacji. Średnio liczba korekcji racic powinna wynieść 2,2-2,3 rocznie. Należy też pamiętać o jałówkach, które nie zostały jeszcze zacielone. Powinno się robić korekcję racic jałówek w okresie 7-8 miesięcy, a szczególną uwagę trzeba zwrócić na zapalenia skóry szpary międzypalcowej, również w okresie zasuszeniowym. W okresie zasuszania można też wykonać odrobaczanie, niezależnie od tego, czy krowy wychodzą na pastwisko, czy nie, gdyż zwierzęta, które są odrobaczone, produkują o 8,11% mleka więcej.

    Duży nacisk ekspert położył też na szczepienia, tłumacząc, że jest szeroki ich wachlarz. Część szczepień wykonywanych w okresie zasuszania chroni bezpośrednio matki, natomiast część przeciwciał przekazywanych jest do siary, żeby chronić cielęta. W przypadku przeżuwaczy łożysko jest na tyle szczelne, że nie pozwala przedostać się do krwi płodu, więc kluczowe jest podawanie siary.

    DOBRY HODOWCA DBA O DOBROSTAN KRÓW

    Ważnym elementem jest też komfort krów. To kwestia, nad którą należy się bardziej skupić. Jeśli ktoś chce zainwestować pieniądze, powinien to zrobić właśnie w dobrostan. Szczególnie ważne jest przeciwstawienie się stresowi cieplnemu. Kiedyś mowa była o tym, że stres cieplny pojawia się powyżej 27 stopni C. Dziś mówi się o tym, że występuje on powyżej 22 stopni C. Giovanni Gnemmi zaznaczył, że krowy w okresie zasuszania, które miały komfortowe warunki i gdzie zwalczany był stres cieplny, dawały po porodzie więcej mleka, niż grupa krów, która nie miała sprawnej wentylacji. W przypadku krów prawidłowo chłodzonych, daje to nawet o 30% więcej mleka w laktacji, mniej przypadków mastitis, mniej zapaleń macicy, mniej brakowania zwierząt w ciągu pierwszych 60 dni laktacji, a ciąża jest dłuższa o 5-6 dni, bo stres cieplny przyspiesza moment porodu. Krótsza ciąża powoduje większe ryzyko zatrzymania łożyska oraz słabą ilość i jakość siary, a co za tym idzie, słabą żywotność cieląt.

    Krowy, które są poddane działaniom stresu cieplnego, częściej rodzą martwe płody. Jest to zjawisko, w którym cielak obumiera w ciągu pierwszych 24 godzin po porodzie. Krowy, u których okres clouse up został skrócony, miały większą ilość zapaleń macicy. W tej grupie zwiększone jest ryzyko brakowania zwierząt. Konsekwencją tych procesów jest spadek płodności tych krów. Pierwsza inseminacja następuje później, z niższym indeksem zacieleniowym i z ostatecznym niższym indeksem ciążowym. Ostatecznie rolnik traci dużo pieniędzy.

    ZASUSZANIE KRÓW - WAŻNE SĄ: DOSTĘP DO PASZY I WODY ORAZ PRZESTRZEŃ I ŚWIATŁO

    Trzeba dodatkowo zapewnić przestrzeń zwierzętom. Kiedy w ostatnich trzech tygodniach w okresie zasuszenia zwierzęta są zbyt mocno stłoczone, większe jest niebezpieczeństwo zatrzymania łożyska i zapalenia macicy.

    - Czasami bardzo skupiamy się na inwestowaniu pieniędzy w suplementację żywieniową, a zapominamy o tym, że na krowę w zasuszeniu przypada tylko 6 m2 powierzchni i wydaje nam się, że podawanie witaminy E i selenu rozwiąże problem z zatrzymaniem łożyska - zwracał uwagę Giovanni Gnemmi. - Musimy też wziąć pod uwagę fizjologię krowy. Krowa odpoczywa, je i pije i produkuje mleko. Krowy spędzają od 3 do 5 godzin dziennie na jedzeniu. Jest to 10 do 14 posiłków w ciągu dnia. Średnio poświęcają 13 godzin na odpoczynek, 3 godziny spędzają w czasie dojenia, bez względu na to, czy dojone są dwa, czy trzy razy dziennie. Około 2-3 godziny krowy poświęcają na interakcje socjalne i około 30 minut na picie.

    Krowa powinna mieć swobodny dostęp do paszy i do wody. W gospodarstwach, gdzie używane są agrafki do zamykania krów odległość między nimi powinna wynosić 65-66 cm, a idealnie byłoby, gdyby wynosiła 80-84 cm na krowę. W okresie zasuszeniowym krowy powinny podchodzić do stołu paszowego bez agrawek zamykających.

    - Chciałbym, żeby w kojcu, gdzie znajdują się krowy zasuszeniowe było około 10-20 stanowisk, gdzie można je zamknąć, żeby można było wykonać pewne czynności, na przykład szczepienia - zaznaczył prelegent. - W okresie zasuszania nie można doprowadzić do tego, żeby powstała hierarchia między krowami i ograniczony dostęp do jedzenia i picia. Każda z nich musi mieć na tyle dużo miejsca, żeby pobierać w jednym czasie paszę i wodę. Krowom trzeba w okresie zasuszenia zapewnić przestrzeń. Warto poświęcić na to pieniądze i czas bardziej niż na suplementację mineralną. Przestrzeń musi być odpowiedniej jakości. Ważne jest światło. W nocy nie może być kompletnie ciemno, bo zwierzęta muszą podchodzić i pobierać paszę. Idealnie byłoby, gdyby oświetlenie nocne miało kolor niebieski. Do pobierania masy warunki środowiskowe są kluczowe. Wiele osób uważa, że rozwiązaniem problemów jest suplementowanie diety. Jeden z moich profesorów powiedział, że 99% mleka jest produkowanych dzięki dobrej kiszonce. Teraz jestem przekonany o tym, że miał rację.


    II część materiału na ten temat - wkrótce

    • Tagi:
    • hodowla krów mlecznych
    • zasuszanie
    Magdalena Kruszka
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Wsparcie w zasuszaniu krów mlecznych

    3 maja 2025
    Bydło i mleko

    Szczepienia krów, laktacja, wydajność - co warto wiedzieć o zasuszaniu krów?

    12 sierpnia 2021
    Bydło i mleko

    Piotr Woźniak: Największym błędem jest zdajanie! Nie wolno tego robić!

    23 października 2016
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Te przepisy dotkną rolników. Kary są surowe
    6 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
    6 czerwca 2025
    Zboża
    Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
    6 czerwca 2025
    Najnowsze
    Drób
    Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
    6 czerwca 2025
    Drób
    Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
    5 czerwca 2025
    Drób
    Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
    4 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy