Wzrost produkcji świń w USA
Amerykanie zwiększają produkcję trzody chlewnej. Jeśli ta tendencja się utrzyma, a wiele na to wskazuje, możemy się spodziewać rekordowych ubojów, które zagrożą konkurencyjności unijnego mięsa.
71,5 mln sztuk - tyle wyniosło pogłowie trzody chlewnej w USA 1 grudnia 2016 r. To o około 4% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Tak wynika z danych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA).
Najbardziej, bo o 4%, wzrosło pogłowie świń z przeznaczeniem do uboju, w tym warchlaków o 4,5%. Była to tym samym najwyższa liczebność grudniowego stada od 53 lat. Liczba świń zarodowych zwiększyła się z kolei o 1,5%. Wzrosła także o 1% produktywność loch.
- Z uwagi na wzrost produkcji trzody chlewnej, poziom ubojów w najbliższych miesiącach będzie rekordowo wysoki, a co za tym idzie podaż mięsa będzie również obfita. W 2017 r. można spodziewać się dalszego wzrostu pogłowia świń w USA - uważają eksperci FAMMU/FAPA.
W związku z tym Amerykanie będą musieli zwiększyć eksport wieprzowiny, żeby zapobiec nadpodaży i spadkowi cen. Duża dostępność taniej wieprzowiny ze Stanów może natomiast zagrozić konkurencyjności mięsa z UE na rynkach zagranicznych.