Wzrost cen jaj konsumpcyjnych
W październiku br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 129,7 EUR/100 kg i była o 1,7% wyższa niż we wrześniu i o 0,8% wyższa niż przed rokiem. W październiku jaja podrożały w skali miesiąca w 17 państwach członkowskich, w największym stopniu w Czechach (+11%), Rumunii (+9%), Bułgarii, Belgii i Holandii (+8%).
W Polsce ceny jaj wzrosły o 1,2% do 130,4 EUR/100 kg, przewyższając o 0,6% średnią unijną. Od początku roku ceny polskich jaj podniosły się o 9%. W październiku br. spadek cen jaj zanotowano w dziewięciu krajach UE, najbardziej potaniały francuskie jaja (-5%). Najdrożej sprzedawano jaja tradycyjnie we Włoszech (207 EUR/100 kg), a najtaniej w Belgii, Niemczech Rumunii i Holandii (107-109 EUR/100 kg). W ciągu pierwszych trzech tygodni listopada br. ceny jaj na rynku unijnym nadal podwyższały się do 135 EUR/100 kg.
Wzrost cen obserwowany jest od początku września br., na co wpływa ma m.in. zwyżka eksportu. W ciągu pierwszych trzech kwartałów 2014 r. wywóz jaj i przetworów z UE do krajów trzecich zwiększył się w skali roku o 8%, w tym jaj spożywczych o 2%.