Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
      Jakie będą ceny zbóż po Nowym Roku? To główne pytanie zadawane w skupach przez rolników
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nawet 2400 do hektara. Trwa nabór wniosków
      Rolnicy: dajcie nam wyższe dopłaty. Unia Europejska na to pozwala
      Umowa z Mercosur. W tym tygodniu wszystko się rozstrzygnie
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ziemię z kretowiska wykorzystasz nie tylko w ogrodzie. Możesz się zdziwić
      Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
      Różowe kwiaty kontrastują z bielą śniegu. Kwitnie już od lutego
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Wołowina wagyū. Dlaczego jest warta nawet 3 tys. zł za kilogram?

Wołowina wagyū. Dlaczego jest warta nawet 3 tys. zł za kilogram?

Hodowla - Bydło i mleko 12 kwietnia 2021 07:00 ŁT Aktualizacja: 13 kwietnia 2021 12:34
Wołowina wagyū. Dlaczego jest warta nawet 3 tys. zł za kilogram?
Źródło: fwi.co.uk
Wołowinę Wagyū cechuje charakterystyczna marmurkowatość.
Spis treści:

    Wagyū - czyli ogólna nazwa kilku ras japońskiego bydła mięsnego. Wołowinę Wagyū cechuje charakterystyczna marmurkowatość, która sprawia, że mięso po poddaniu odpowiedniej obróbce termicznej dosłownie rozpływa się w ustach. W Polsce jest praktycznie niedostępna. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Bydło wagyu rozpoznawane jest nie tylko według ras, ale również według nazw obszarów Japonii, w których są hodowane. Najpopularniejsza jest wołowina "kobe". Pochodzi ona ze zwierząt utrzymywanych właśnie w Kobe, w prefekturze Mie. Mięso to ma podobną markę regionalną jak np. szampan, która jest zarezerwowana wyłącznie dla wina musującego z okolic Szampanii. 

    Bydło to charakteryzuje powolne dojrzewanie, które wymaga długiego opasania - od 30 do 40 miesięcy. Niskie przyrosty dzienne charakteryzują dodatkowo przerosty mięsa tkanką tłuszczową. 

    Bydło wagyu stało się znane ze względu na jakość wołowiny, dzięki temu że wcześniej było wykorzystywane jako siła pociągowa. Zwierzęta wykształciły wybitną cechę magazynowania energii w mięśniach w postaci przerostów tłuszczowych - im bardziej przerośnięte, tym cenniejsze kulinarnie. 

    ZOBACZ TAKŻE: Adam Warnke - pierwszy hodowca z Polski, który współpracuje z McDonald's

    Bydło wagyu osiąga średnią wielkość: buhaj 800-1000 kg, krowa 450-600 kg. Karmione jest ekologiczną paszą, a nawet pojone piwem i masowane. Także dzięki temu, mięso posiada zarówno wybitne walory smakowe jak i prozdrowotne, gdyż zawiera we właściwych proporcjach kwasy tłuszczowe omega3 i omega6. To ich ułożenie w gęstą sieć nazywane jest popularnie "marmurkiem". 

    Dwa gospodarstwa w Polsce

    W Polsce wołowina wagyu jest praktycznie niedostępna. Bydło to jest hodowane w dwóch gospodarstwach: na granicy Warmii i Mazur, a także na Kaszubach. Zwierzęta z Kaszubskiego gospodarstwa są wypasane na ekologicznych pastwiskach znajdujących się na terenie objętym programem Natura 2000. Mięso z nich można spożyć w restauracji należącej do hodowcy, która znajduje się w Sopocie.

    • Tagi:
    • bydło mięsne
    • rasa Wagyu
    • wołowina
    ŁT
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce

    16 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%

    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie

    24 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur

    20 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?

    19 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    13 listopada 2025
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Bydło i mleko

    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie

    15 października 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Wielka manifestacja rolników. Dziś może zdarzyć się wszystko [AKTUALIZACJA]
    18 grudnia 2025
    Uprawy
    Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
    18 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Używany ciągnik z dotacją ARiMR? Agencja zabrała głos i wskazała jeden wyjątek
    18 grudnia 2025
    Najnowsze
    Drób
    Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
    18 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce
    16 grudnia 2025
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Ten wirus atakuje także małe obory. GIW potwierdza nową serię zakażeń
    12 grudnia 2025
    Żywienie
    Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
    12 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności