Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większe ilości wapna to więcej korzyści - prawda czy mit?
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
      Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa WPR po 2028 roku: rolnicy żądają większego budżetu i mniej biurokracji
      Import wołowiny z Mercosur grozi europejskim rolnikom i środowisku?
      Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz w ogrodzie surfinie? Pamiętaj o tych zasadach, będą pięknie i długo kwitnąć
      Ślimaki upodobały sobie te rośliny. Jak ratować funkie?
      Wymieszaj z wodą i podlej anturium. Będzie zachwycać wieloma kwiatami
      Alternatywa dla trawnika? Tych roślin nie trzeba kosić ani podlewać
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Wołowina wagyū. Dlaczego jest warta nawet 3 tys. zł za kilogram?

Wołowina wagyū. Dlaczego jest warta nawet 3 tys. zł za kilogram?

Hodowla - Bydło i mleko 12 kwietnia 2021 07:00 ŁT Aktualizacja: 13 kwietnia 2021 12:34
Wołowina wagyū. Dlaczego jest warta nawet 3 tys. zł za kilogram?
Źródło: fwi.co.uk
Wołowinę Wagyū cechuje charakterystyczna marmurkowatość.
Spis treści:

    Wagyū - czyli ogólna nazwa kilku ras japońskiego bydła mięsnego. Wołowinę Wagyū cechuje charakterystyczna marmurkowatość, która sprawia, że mięso po poddaniu odpowiedniej obróbce termicznej dosłownie rozpływa się w ustach. W Polsce jest praktycznie niedostępna. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Bydło wagyu rozpoznawane jest nie tylko według ras, ale również według nazw obszarów Japonii, w których są hodowane. Najpopularniejsza jest wołowina "kobe". Pochodzi ona ze zwierząt utrzymywanych właśnie w Kobe, w prefekturze Mie. Mięso to ma podobną markę regionalną jak np. szampan, która jest zarezerwowana wyłącznie dla wina musującego z okolic Szampanii. 

    Bydło to charakteryzuje powolne dojrzewanie, które wymaga długiego opasania - od 30 do 40 miesięcy. Niskie przyrosty dzienne charakteryzują dodatkowo przerosty mięsa tkanką tłuszczową. 

    Bydło wagyu stało się znane ze względu na jakość wołowiny, dzięki temu że wcześniej było wykorzystywane jako siła pociągowa. Zwierzęta wykształciły wybitną cechę magazynowania energii w mięśniach w postaci przerostów tłuszczowych - im bardziej przerośnięte, tym cenniejsze kulinarnie. 

    ZOBACZ TAKŻE: Adam Warnke - pierwszy hodowca z Polski, który współpracuje z McDonald's

    Bydło wagyu osiąga średnią wielkość: buhaj 800-1000 kg, krowa 450-600 kg. Karmione jest ekologiczną paszą, a nawet pojone piwem i masowane. Także dzięki temu, mięso posiada zarówno wybitne walory smakowe jak i prozdrowotne, gdyż zawiera we właściwych proporcjach kwasy tłuszczowe omega3 i omega6. To ich ułożenie w gęstą sieć nazywane jest popularnie "marmurkiem". 

    Dwa gospodarstwa w Polsce

    W Polsce wołowina wagyu jest praktycznie niedostępna. Bydło to jest hodowane w dwóch gospodarstwach: na granicy Warmii i Mazur, a także na Kaszubach. Zwierzęta z Kaszubskiego gospodarstwa są wypasane na ekologicznych pastwiskach znajdujących się na terenie objętym programem Natura 2000. Mięso z nich można spożyć w restauracji należącej do hodowcy, która znajduje się w Sopocie.

    • Tagi:
    • bydło mięsne
    • rasa Wagyu
    • wołowina
    ŁT
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie

    25 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Lokata do 2 mln zł w Ofercie Powitalnej. Ważne do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Hodowla

    Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]

    8 maja 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    25 lutego 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    21 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Kulinaria

    Jak wybierać świeże i dobrej jakości mięso? Kluczowe zasady zakupowe

    20 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Za te faktury rolnicy mieli dostać zwrot. Kiedy doczekają się pieniędzy?
    28 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Czy rolnicy zarobią w tym roku na zbożu?
    28 czerwca 2025
    KRUS
    Dostała rentę wdowią, ale straciła 500+. "To kpina!" - opowiada Czytelniczka
    28 czerwca 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
    27 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Rolników zabrakło w debacie o umowie UE–Mercosur
    27 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Dynamiczny wzrost produkcji mleka w USA
    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
    25 czerwca 2025
    Drób
    Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
    25 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności