Ukraina zwiększa produkcję wieprzowiny
Według ukraińskiej konfederacji rolnej, w 2014 r. Ukraina zwiększy produkcję wieprzowiny o ok. 6% wobec 2013 r. do 815 tys. ton. W ciągu ostatnich 13 lat poziom wytwarzania tego gatunku mięsa wzrósł o ponad połowę.
Ukraina ma jednak nadal problemy z przepisami sanitarnoweterynaryjnymi, co ogranicza rozwój eksportu. Miejscowe władze zamierzają jednak w ciągu najbliższych dwóch lat uporać się z tymi problemami i zwiększyć wysyłki wieprzowiny na rynki zagraniczne, zwłaszcza rynek unijny.
Konfederacja podkreśla, że tegoroczny wzrost produkcji nastąpi pomimo konfliktu zbrojnego trwającego we wschodniej części kraju. Z tego względu ukraińskie władze wstrzymały dostawy wieprzowiny z obwodów donieckiego i ługańskiego. W tym regionie zlokalizowane są zakłady firmy APK-Invest, największego producenta wieprzowiny w kraju. Brak dostępu do obiektów produkcyjnych uniemożliwia zagwarantowanie jakości i bezpieczeństwa produktów pochodzących z tych zakładów. U
kraiński urząd statystyczny poinformował, że na dzień 1 listopada 2014 r. krajowe pogłowie trzody chlewnej wyniosło 8,1 mln szt. i było o 2,3% niższe niż przed rokiem. Na Ukrainie ceny hurtowe wieprzowiny obecnie spadają ze względu na sezonowe obniżenie popytu, ograniczony dostęp do rynku rosyjskiego oraz konieczność konkurowania z niższymi cenami oferowanymi przez producentów ze wschodniej części kraju.
W dn. 10 listopada br. cena żywca wieprzowego we wschodnich i zachodnich regionach Ukrainy wynosiła 22,5-23,0 UAH/kg (1,64-1,67 USD/kg), a w centralnej części – 22,0 UAH/kg (1,6 USD/kg). Zdaniem analityków rynku, spadek cen utrzyma się do końca listopada, a zwiększone zapotrzebowanie przed Świętami Bożego Narodzenia i Nowym Rokiem wpłynie na wzrost notowań.
- Tagi:
- mięso
- produkcja
- wieprzowina
- Ukraina