Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna. Od wielu miesięcy hodowcy dokładają 100 zł do każdej sztuki

Trzoda chlewna. Od wielu miesięcy hodowcy dokładają 100 zł do każdej sztuki

Hodowla - Trzoda chlewna 2 stycznia 2023 06:00 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 3 stycznia 2023 09:57
Trzoda chlewna. Od wielu miesięcy hodowcy dokładają 100 zł do każdej sztuki
W ciągu 2 lat w Polsce zniknęło 48 tys. stad trzody chlewnej.
Spis treści:

    W ciągu 2 lat w Polsce zniknęło 48 tys. stad trzody chlewnej. 

    Z każdym rokiem sytuacja w branży trzody chlewnej się pogarsza. Już chyba nikt nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami końca pewnej epoki. Z liczącego się w Europie mocarstwa trzodziarskiego staniemy się jednym z wielu tych, którzy raczej będą tuczyć, aniżeli hodować świnie. Gwałtownie maleje pogłowie stada podstawowego, codziennie znikają gospodarstwa, które zajmują się hodowlą świń. W ciągu ostatnich 2 lat w Polsce ubyło 48 tys. stad trzody chlewnej. Aż strach pomyśleć, jak te statystyki będą się przedstawiać pod koniec rozpoczynającego się właśnie 2023 roku.

    Już nikt nie neguje stwierdzenia, ze branża wieprzowa jest w zapaści. I jak trafnie zauważyli przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rolniczej Andrzej Przepióra oraz Aleksander Poznański rolnicy albo przechodzą na tucze nakładcze albo, jeśli produkują w cyklu zamkniętym, trwają dzięki kroplówkom rządowym.

    Gdy pytamy ekspertów i praktyków, co jeszcze mogliby zrobić producenci trzody chlewnej, by osiągać zyski z produkcji, słyszymy – NIC. „Wszystko to, co mogli zrobić rolnicy, zrobili. Jeśli sytuacja na rynku globalnym się nie zmieni, jeśli cena nie wzrośnie, zapaść nadal będzie trwać” – komentują.

    Tak naprawdę cały 2022 rok były trudny dla producentów trzody chlewnej. I nic nie wskazuje na to, by sytuacja na rynku uległa poprawie.

    - Według naszych analiz i notowań obserwujemy spadek rentowności w wielu gałęziach rolnictwa – niestety w ciężkiej sytuacji są producenci trzody chlewnej – podają Andrzej Przepióra i Aleksander Poznański z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

    Eksperci z WIR przypominają, że rok 2022 rozpoczęliśmy cenami skupu tucznika (netto) w wadze żywej w wysokości 4,29 zł/kg. Takie ceny, a nawet niższe (3,86 zł/kg w połowie lutego) utrzymywały się do końca lutego 2022. Sytuacja poprawiła się nieco w marcu gdzie trwał „rajd” podwyżek i zakłady oferowały ceny na poziomie 6,50 zł/kg. Od marca do sierpnia ceny utrzymywały się na średnim poziomie między 6,50, a 6,80 zł/kg. Od połowy sierpnia ceny w skupach sięgały „siódemki” z przodu ze względu na niską podaż i ożywiony popyt na wieprzowinę. Obecnie jesteśmy w okresie, który charakteryzuje się mniejszą aktywnością handlową i cena w skupach oscyluje na poziomie 7,31 zł/kg.

    Aktualne ceny świń TUTAJ

    Z danych z 21 grudnia 2022 roku z ARiMR wynika, że w Polsce było 56 047 aktywnych siedzib stad świń. O wiele mniej, niż jeszcze 3 lata temu. Jednym z głównych powodów zamykania gospodarstw był rozprzestrzeniający się ASF. W 2022 roku potwierdzono występowanie 14 ognisk ASF w całym kraju. Jednak nie tylko ASF jest problemem na rynku trzody chlewnej. Producenci tego kierunku produkcji muszą się także mierzyć z brakiem opłacalności. Lawinowo rosną koszty produkcji.

    Zatrważające informacje podaje Wielkopolska Izba Rolnicza. Z jej analiz i kalkulacji wynika, iż od wielu miesięcy producenci trzody chlewnej do każdej sprzedanej sztuki dokładają średnio 100 zł – w zależności od wielkości stad czy technologii produkcji.

    Oferowane przez ministerstwo rolnictwa formy pomocy dla trzodziarzy samorząd rolniczy ocenia jako niewystarczające i wybiórcze.

    - Uważamy również, że należy podjąć rozmowy z sieciami detalicznymi w celu zaprzestania wykorzystywania wieprzowiny, jako narzędzia konkurowania niskimi cenami. Potrzebna jest także kampania edukacyjna i marketingowa dla konsumentów, uświadamiająca ich, iż kupując produkty wieprzowe po zaniżonych cenach – akceptują niską jakość surowca i technologie przemysłowe, które są wysoce szkodliwe dla środowiska i rodzinnych gospodarstw rolnych – tłumaczą Andrzej Przepióra i Aleksander Poznański z WIR.

    Czytaj także: Ratunkiem dla rynku świńskiego jest tylko… spadek pogłowia w UE. Wtedy ceny wzrosną

    Jakie wyzwania czekają przed branżą trzody chlewnej w 2023 roku? Niewątpliwie tematami, które będą nadal spędzały sen z powiek hodowcom będą ASF i niskie ceny żywca.

    - Należy także poszukać rozwiązania niższych cen świń w strefach czerwonych – ponieważ producenci trzody chlewnej otrzymują w tych strefach ceny niższe o około 40-50 groszy za kg, w stosunku do strefy „czystej” – komentują Andrzej Przepióra i Aleksander Poznański z WIR.

    Należy także przygotować strategię rozwoju tego sektora. Zdaniem przedstawicieli samorządu rolniczego strategia rozwoju branży powinna opierać się na rynku krajowym. Światowym graczem już z pewnością nie będziemy. Możemy natomiast zawalczyć o dominującą pozycję na rynku polskim i wypracować model, który da producentom trzody chlewnej godziwe i stabilne zyski.

    - Powinniśmy, jako kraj, postawić na produkcję wieprzowiny wysokiej jakości w oparciu o rodzime rasy PBZ i WBP, ze względu na ich „polskość” oraz wysokie walory smakowe. Deficyt w handlu zagranicznym wskazuje, że mamy w tym obszarze wiele do zrobienia – zaznaczają Andrzej Przepióra i Aleksander Poznański z WIR.

    Jeszcze w styczniu 2023 roku uruchomiony ma być program wsparcia dla producentów prosiąt. 22 grudnia 2022 r. KE wyraziła zgodę na realizację tego programu. Wysokość pomocy będzie uzależniona od wielkości gospodarstwa rolnego mierzonej historyczną skalą produkcji (zróżnicowanie poszczególnych przedziałów ze względu na wielkość produkcji). Okres referencyjny określono na 1 kwietnia 2021 r. do 31 marca 2022 r. Szczegóły TUTAJ

    Co TWOIM ZDANIEM powinno znaleźć się w strategii rozwoju sektora trzody chlewnej?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    • Tagi:
    • trzoda chlewna
    • ceny żywca wieprzowego
    • świnie
    • stada trzody
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie

    11 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie

    6 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Cło importowe na duńskiego warchlaka. Co o pomyśle sądzi minister rolnictwa?

    3 maja 2025
    Trzoda chlewna

    140 macior, 230 prosiąt i tyle samo warchlaków. Chlewnia to jej królestwo [VIDEO]

    30 kwietnia 2025
    Hodowla

    ARiMR startuje z nowym naborem. By dostać wsparcie trzeba mieć to zaświadczenie

    24 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Aktualne programy wsparcia dla hodowców świń. Jakie formy dostępne w 2025 r.?

    14 kwietnia 2025
    Sylwetki

    Jeden z najlepszych rolników. Zarabia na nietypowej uprawie [VIDEO]

    13 kwietnia 2025
    Ekonomika

    Mięso laboratoryjne zaleje Unię Europejską? Czeka nas rewolucja?

    8 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy