Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Stres cieplny. Co to jest i jak go rozpoznać?

Stres cieplny. Co to jest i jak go rozpoznać?

Hodowla - Bydło i mleko 25 czerwca 2022 07:00 ŁT Aktualizacja: 25 czerwca 2022 08:45
Stres cieplny. Co to jest i jak go rozpoznać?
Źródło: Ksenia Pięta
Rad w kwestii stresu cieplnego udziela Robert Prymas - specjalista firmy De Heus, który od 17 lat zawodowo zajmuje się tematyką żywienia zwierząt.
Spis treści:

    Rad w kwestii stresu cieplnego udziela Robert Prymas - specjalista firmy De Heus, który od 17 lat zawodowo zajmuje się tematyką żywienia zwierząt.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Stres cieplny - co to jest?

    Stres cieplny jest stanem fizjologicznym wpływającym na równowagę kwasowo-zasadową i pH krwi zwierząt, powodując:

    • zaburzenie równowagi fizjologicznej,
    • obniżenie wydajności produkcji,
    • pogorszenie zdrowia i dobrostanu zwierząt,
    • zmniejszenie pobrania paszy,
    • pogorszenie wskaźników zacieleń,
    • obniżenie masy urodzeniowej i zwiększoną śmiertelność cieląt.

    - Stres cieplny powodujący obniżoną produkcję mleka ma negatywny wpływ na wyniki ekonomiczne gospodarstwa. Straty finansowe mogą sięgać nawet 500-800 zł/krowę - zaznacza Robert Prymas. 

    Stres cieplny. W jakiej temperaturze krowy czują się najlepiej?

    Zwierzęta powinny mieć zapewniony komfort cieplny, czyli optymalną temperaturę, w której organizm czuje się najlepiej. Dla krów najlepszą temperaturą jest 16 stopni Celsjusza. Dlaczego taka?  - Wszyscy wiemy, że najważniejszym organem krowy jest żwacz o bardzo dużej pojemności, od 200 do nawet 250 litrów, w którym przez 24 godziny na dobę następują procesy fermentacyjne. Fermentacja jest procesem egzotermicznym, czyli energia wytwarzana w trakcie tych procesów, musi zostać wydalona na zewnątrz. Jeżeli w oborze temperatura jest niska, możliwości pozbycia się temperatury przez krowę na zewnątrz są duże. Natomiast jeśli temperatura wzrasta, krowa musi uruchomić procesy, które umożliwią jej utrzymanie stałej temperatury ciała. Do tych procesów należą m.in. większa liczba oddechów, pocenie się, zwiększone oddawanie moczu. Każdy z tych procesów powoduje utratę wody wraz z elektrolitami - tłumaczy Prymas. 

    Stres cieplny. Jak go rozpoznać? 

    Pierwszym symptomem stresu cieplnego jest zwiększony pobór wody przez zwierzęta. Dlatego tak ważne jest, aby w oborach na poidłach montować wodomierze rejestrujące ile wody zwierzęta piją. W normalnych warunkach krowy zużywają ok. 130 litrów na dobę, w czasie wysokich temperatur, ilość ta wzrasta do 200-250 litrów.

    - Przy temperaturze w granicach 22-25 stopni Celsjusza pogarszają się parametry rozrodu - krowy mają krótkie ruje, słabo manifestowane, częściej mamy do czynienia z obumieraniem zarodków. Niestety ten problem może utrzymywać się znacznie dłużej, nawet we wrześniu, październiku, czy listopadzie - wyjaśnia specjalista firmy De Heus. 

    - Krowy mniej jedzą, więc mniej i wolniej przeżuwają, a tym samym wytwarzają mniej śliny. Spadek ilości śliny jest związany ze spadkiem kwaśnego węglanu sodu. Jeśli go brakuje, może dojść do kwasicy żwacza i w konsekwencji innych chorób - dodaje. 

    Stres cieplny. Jak go uniknąć lub łagodzić jego skutki? 

    - Musimy działać dwukierunkowo. Po pierwsze, krowy powinny mieć pod dostatkiem wody (min. 10 cm poidła na jedną krowę, czyli przy 100 krowach poidło powinno mieć długość 10 metrów) i dużo świeżego go powietrza. Po drugie, trzeba zadbać o odpowiednie żywienie - wyjaśnia Robert Prymas, zaznaczając, że firmy oferują specjalne produkty, które zapewniają krowom odpowiednie ilości makroelementów traconych przez zwierzęta w wyższych temperaturach.

    - Przy produkcji między 8 a 9 tysięcy i ubiegłorocznej cenie 1,60-1,70 zł, straty finansowe mogą wynieść 500-800 zł na krowę na sezon. W tym roku straty te będą znacznie wyższe - kończy Robert Prymas. 

    ZOBACZ TAKŻE: Stosując inokulanty unikniesz zagrzewania się TMR-u?

    • Tagi:
    • TMR
    • bydło mleczne
    • De Heus
    ŁT
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach

    24 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów

    20 listopada 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa u krów: Ruszają prace nad szczepionką

    11 lipca 2025
    Żywienie

    Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

    20 kwietnia 2025
    Żywienie

    Czy łuska cebuli może zmniejszyć emisję metanu u krów? Obiecujące wyniki badań

    16 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Zamiast obory za miliony zbudował halę i wstawił do niej robota [VIDEO]

    6 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Te błędy zawsze popsują fermentację w żwaczu! Jak uniknąć spadku wydajności?

    4 marca 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty do buhajów ras mlecznych. Ministerstwo rolnictwa poprze rolników?

    17 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę krów posiada tylko kilku rolników w Polsce
    24 grudnia 2025
    Inne
    Opłata od roślin oleistych - kto dokonuje potrąceń?
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Dodatki paszowe - czy warto?
    24 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności