Spadki cen mleka w proszku na aukcji Fonterry
Dnia 18 listopada 2014 roku na otwartej po raz 127 aukcji internetowej platformy han-dlowej GlobalDairyTrade (GDT) odnotowano spadek średniej ceny ze wszystkich kon-traktów terminowych.
Nastąpiły spadki cen mleka w proszku (odtłuszczonego i pełnotłu-stego) oraz kazeiny, a ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego, koncentratu białka mlecznego, masła i sera cheddar zwyżko-wały. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych wy-niosła 2,56 tys. USD/t, była więc o 3,3% niższa względem poprzedniego przetargu (o 49,2% niższa od odnotowanego na początku lutego rekordu). Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 6,4% taniej niż na poprzednim prze targu (4 listopada), spadły do poziomu 2,3 tys. USD/t. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono zatem średnio o 146 USD mniej niż przed miesią-cem (na przetargu 14 października 2014 r.).
W przypadku tego proszku odnotowano nawet 7% zniżki za kontrakty na styczeń 2015 r. W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 4,8% niższą względem poprzedniej aukcji – 2,4 tys. USD/t (a za kontrakty na marzec 2015 roku płacono nawet o 8,7% mniej niż przed dwoma tygodniami). Pełnotłuste mleko w proszku wciąż było sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, różnica ta wynosiła 101 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano także niemal 5% zwyżkę cen sera cheddar w ujęciu miesięcznym. Jego cena wzrosła do poziomu 2,86 tys. USD/t. Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 2 grudnia 2014 r.
- Tagi:
- mleko
- aukcja Fonterry
- cena