Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
      Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
      Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
      Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
      Jeśli rolnik nie zrobi tego na czas, zmniejszą mu dopłaty
      Rolniczy handel detaliczny. Znamy wymogi i limity sprzedaży
      Czy prognozy niskich cen zbóż ze żniw 2025 ożywią handel starym ziarnem?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
      Nie przegap tego zabiegu w czerwcu. Rododendron pięknie zakwitnie na wiosnę
      Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
      Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Skarmiać własną soją?

Skarmiać własną soją?

Hodowla - Żywienie 3 grudnia 2015 11:50 Dorota Jańczak Aktualizacja: 3 grudnia 2015 13:17
Skarmiać własną soją?
Źródło: Dorota Jańczak
Czy soja z krajowych zasobów może zastąpić śrutę sprowadzaną z Argentyny albo USA? Co zrobić, by surowiec wyprodukowany w Polsce był zdatny do skarmiania zwierząt?
Spis treści:

    Czy soja z krajowych zasobów może zastąpić śrutę sprowadzaną z Argentyny albo USA? Co zrobić, by surowiec wyprodukowany w Polsce był zdatny do skarmiania zwierząt?

    W Polsce zabroniona jest uprawa roślin genetycznie modyfikowanych. Nie jest to jednak równoznaczne z tym, jaką paszę otrzymują zwierzęta, które później spożywamy. Śruta sojowa, którą importujemy i w paszach dajemy trzodzie chlewnej, nie jest bynajmniej wolna od GMO. W 2014 r. do naszego kraju sprowadzono 1,9 mln ton śruty sojowej. Jeśli przyjmiemy cenę soi 1.600 zł/tonę to, jako kraj, za ten surowiec płacimy ponad 3 mld zł. I jest to głównie śruta pochodząca z Argentyny i Paragwaju. - Tego, że rośliny są modyfikowane genetycznie nie akceptuje część konsumentów. Szczególnie tych, którzy są zasobni. Oni są nieprzychylnie nastawieni do materiałów paszowych modyfikowanych genetycznie. W takich krajach UE jak Niemcy, Austria, Francja powstały programy wykorzystujące w żywieniu zwierząt wyłącznie konwencjonalne surowce paszowe. W ten sposób otrzymane mięso, mleko, jaja są certyfikowane jako wyprodukowane bez udziału pasz modyfikowanych genetycznie - wyjaśnia dr Marian Kamyczek z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach. Dodaje, iż uprawa roślin GMO (głównie soi i kukurydzy) rozpoczęła się w 1996 r. W 2014 r. całkowita powierzchnia tych upraw na świecie wynosiła ponad 180 mln hektarów. - W krajach UE dopuszczone są uprawy roślin GMO, które wg Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności nie stanowią zagrożenia dla ludzi, zwierząt i środowisk - dodaje dr Kamyczek. 

    Dużo białka i aminokwasów


    Soja stanowi jeden z najwartościowszych składników paszy. Dlaczego? W porównaniu do rzepaku, bobiku, grochu i łubinu zawiera najwięcej białka oraz korzystnych aminokwasów, czyli lizyny, metioniny i cystyny, treoniny oraz tryptofanu. Są jednak także minusy - soja posiada substancje, które uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych bądź wywierają szkodliwy wpływ na organizm. Są to substancje antyżywieniowe, do których należą inhibitory trypsyny i chymotrypsyny. - Stanowią w soi 6% wszystkich białek. Ich niekorzystne działanie powoduje  zaburzenia w trawieniu białek oraz stany zapalne trzustki. Inhibitory zawarte w nasionach soi ulegają denaturacji pod wpływem temperatury - tłumaczy dr Kamyczek. W gronie substancji antyodżywczych są także lektyny (białka wiążące węglowodany), hemaglutyniny (białka zdolne do aglutynacji czyli zlepiania krwinek czerwonych, charakteryzują się wrażliwością na temperaturę) oraz glicynina i β-konglicyna (białka antygenowe, które powodują reakcje alergiczne w przewodzie pokarmowym i uszkadzają kosmki jelitowe, co w efekcie zmniejsza wchłanianie składników pokarmowych oraz zwiększa podatność na zaburzenia pokarmowe). - Te niekorzystne czynniki powodują, że zasysanie soi jest bardzo problematyczne w żywieniu zwierząt monogastrycznych, a więc szczególnie trzody i drobiu - zaznacza dr Kamyczek. 

    Obróbka wskazana


    Przed podaniem zwierzętom, roślina powinna zostać poddana obróbce. Do procesów uszlachetniania surowców paszowych należą: toastowanie, czyli obróbki przegrzaną parą wodną; prażenie w temp. 110 - 170OC; ekspandowanie termiczne (proces polegający na gwałtownym rozprężeniu uprzednio rozgrzanego i będącego pod wysokim ciśnieniem materiału paszowego), ekstrudowanie (przetłaczanie przez specjalnie urządzenia pod wysokim ciśnieniem i temp., zabieg poprawia strawność składników pokarmowych), mikronizacja w podczerwieni (proces cieplny z zastosowaniem ogrzewania w podczerwieni w celu gotowania, prażenia zbóż, nasion lub ich produktów pochodnych). 

     

    Jeśli białko, to koncentrat


    Soję jako paszę podaje się m.in. pod postacią nasion toastowanych, makucha sojowego, poekstrakcyjnej śruty sojowej i koncentratu. - Z punktu widzenia zawartości białka, największy udział białka jest w koncentratach. One są poddane specjalnym zabiegom, które zwiększają udział tego składnika. Z punktu widzenia wartości aminokwasowej wszystkie te komponenty paszowe są bogate w aminokwasy egzogenne, które są potrzebne zwierzętom do optymalnego wzrostu 
    - wyjaśnia dr Kamyczek.

    Badania mówią same za siebie


    O tym, że soja jest korzystnym składnikiem pokarmowym (ale tylko po przetworzeniu) dowodzą badania przeprowadzone w 2010 r. na grupie reprezentatywnej prosiąt oraz tuczników w Niemczech. Porównano przyrosty 3 grup prosiąt od 10. miesiąca życia w ciągu 6 tygodni chowu: 1 - skarmianych paszą bez soi, 2 - skarmianych paszą z surowymi ziarnami soi (10%), 3 - skarmianych paszą z ekstrudowanym makuchem sojowym. Jakie wysnuto wnioski? Zwierzęta, które były karmione surową soją miały o prawie 7 kg niższą masę ciała niż te, które nie otrzymywały soi w ogóle. - Wynikało z tego, że pobierały mniej paszy o ponad 200 gramów dziennie. I tym samym, jeśli jest gorsze pobranie paszy, są gorsze przyrosty i małe pogorszenie wykorzystania paszy - wyjaśnia dr Kamyczek. 
    Zupełnie inny wynik miało doświadczenie, w  którym zastosowano ekstrudowany makuch sojowy. Przez 6 tygodni skarmiano nim prosięta. Po tym okresie okazało się, że sztuki posiadają podobną masę ciała, co grupa kontrolna. - Procesy termiczne powodują unieczynnienie substancji, które działają źle na procesy trawienia, dzięki temu przyrost jest większy - zaznacza dr Kamyczek. Podobnie sytuacja przedstawiała się, gdy prosiętom podawano pełnotłuste prażone nasiona soi.


    W przypadku badanych tuczników zauważono, że zastosowanie 10% udziału surowych nasion soi w pierwszej fazie tuczu i 5% udziału w końcowym okresie tuczu spowodowało zmniejszenie dziennych przyrostów o około 10% oraz zwiększenie o około 5% zużycia paszy na 1 kg przyrostu masy ciała. - Poza tym nasiona soi zawierają dużą ilość oleju, ponad 20%. Wprowadzanie w ilości 5 - 10% do mieszanki dla tuczników powoduje, że zwiększa się ilość nienasyconych kwasów tłuszczonych. I szczególnie jest to ryzykowne, gdy stosujemy ziarno kukurydzy. W tym momencie jakość słoniny będzie nieodpowiednia - przekonuje dr Kamyczek. 
    Soję można śmiało również wykorzystać do skarmiania bydła. - Najbardziej wskazana jest do okresu wczesnej laktacji, gdzie zalecana koncentracja energii na kilogram suchej masy i ilość pobieranego białka jest najwyższa - tłumaczy naukowiec. Co ciekawe, przeżuwacze są bardziej tolerancyjne dla substancji antyżywieniowych. W badaniu wykonanym na grupach krów, gdzie jednej podano 
    1,5 kg na dzień surowych nasion, a drugiej - toastowanych, nie zauważono różnicy w wydajności mlecznej.

     

    Jakie czynniki, zdaniem dr Mariana Kamyczka z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach, wypływają na korzystną wielkość uprawy soi w Polsce? 
    - ceny śruty sojowej okresami sięgają bardzo wysokie poziomy, nawet 
    2 tys. zł za tonę,
    - pojawiły się odmiany o krótkim okresie wegetacji, mające niższe wymagania termiczne, 
    - stymulacja produkcji paszy niemodyfikowanej genetycznie, 
    - uprawa soi ma korzystny wpływ na płodozmian i zasobność gleby.

    Co ogranicza produkcję? 
    - opłacalność uprawy, czyli wielkość plonu i ceny skupu,
    - małe zainteresowanie przemysłu rolno-spożywczego, które pozyskuje olej i oddaje śrutę sojową niemodyfikowaną do żywienia zwierząt,
    - zakres niewykorzystania nieprzetworzonych nasion soi w żywieniu zwierząt.

    Zalecenia w żywieniu soją:
    - nie stosować wdużych ilościach w żywieniu nasion surowych
    - nie należy prażyć nasion na sucho (następuje obniżenie wartości odżywczej aminokwasów)
    - długość okresu przechowywania nasion prażonych lub ekstrudowanych do 6 miesięcy)
    - pasza z udziałem ześrutowanych nasion powinna być zużyta w ciągu 14 dni
    - pełnotłuste nasiona soi nie powinny występować jednocześnie ze znaczącym udziałem ziarna kukurydzy
    - w żywieniu loch prośnych oraz w końcowej fazie tuczu należy zwracać uwagę na koncentrację energii w paszy (nie można stosować dużych ilości nasion soi, ponieważ zawierają dużo tłuszczu, zwiększają udział energii, która w tym okresie nie jest zalecana)
    • Tagi:
    • soja
    • dr Marian Kamyczek
    • GMO
    • żywienie zwierząt
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Inspektorzy skontrolowali ponad 2,5 tys. upraw u rolników. Oto wyniki

    31 maja 2025
    Inne uprawy

    Jakie rośliny bobowate najlepiej uprawiać w Polsce?

    21 marca 2025
    Inne uprawy

    Bobowate - tak czy nie? Liczby mówią same za siebie! [Dane ARiMR]

    7 marca 2025
    Inne uprawy

    Siejesz soję? Z tą listą dobrze się zapoznać

    5 marca 2025
    Inne uprawy

    Uprawiasz rośliny pastewne? Mamy listę z nowymi odmianami. Dużo pozycji

    14 lutego 2025
    Inne uprawy

    Myślisz o uprawie soi, ale nie wiesz, od czego zacząć? Weź udział w kursie

    13 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Dramatyczny spadek cen rzepaku. Co z soją?

    26 listopada 2024
    Inne uprawy

    Soja 2024 - jakie plony?

    23 listopada 2024
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
    5 czerwca 2025
    Zboża
    Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
    5 czerwca 2025
    Drób
    Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
    5 czerwca 2025
    Najnowsze
    Drób
    Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
    5 czerwca 2025
    Drób
    Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
    4 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
    4 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy