Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
      Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Jak wybrać odmianę rzepaku ozimego?
      Na to wydarzenie czeka wielu producentów ziemniaków
      Czy soja przyjmie się na północy kraju? Ekspert nie ma wątpliwości
      Już niedługo rusza kampania buraczana. Tak przygotowują się do niej cukrownie
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARiMR wykrywa błędy. Sprawdź swój wniosek o dopłaty zanim będzie za późno
      Będą dopłaty do zbóż i innych upraw? W terenie ponad tysiąc komisji szacujących straty
      Czy właściciele działek przy jeziorach mogą je grodzić? Przepisy są jasne
      Rolnicy oddadzą swoje zniszczone pola, a w zamian otrzymają dobre grunty z KOWR?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Za rok posadź zamiast pelargonii lub surfinii. Kwitnie nawet 180 dni
      Upał jeszcze wróci. Wiadomo, kiedy. IMGW podał najnowszą prognozę pogody
      To wyjątkowa odmiana hortensji. Oryginalna, łatwa w uprawie i odporna na mróz
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Skarmiać własną soją?

Skarmiać własną soją?

Hodowla - Żywienie 3 grudnia 2015 11:50 Dorota Jańczak Aktualizacja: 3 grudnia 2015 13:17
Skarmiać własną soją?
Źródło: Dorota Jańczak
Czy soja z krajowych zasobów może zastąpić śrutę sprowadzaną z Argentyny albo USA? Co zrobić, by surowiec wyprodukowany w Polsce był zdatny do skarmiania zwierząt?
Spis treści:

    Czy soja z krajowych zasobów może zastąpić śrutę sprowadzaną z Argentyny albo USA? Co zrobić, by surowiec wyprodukowany w Polsce był zdatny do skarmiania zwierząt?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W Polsce zabroniona jest uprawa roślin genetycznie modyfikowanych. Nie jest to jednak równoznaczne z tym, jaką paszę otrzymują zwierzęta, które później spożywamy. Śruta sojowa, którą importujemy i w paszach dajemy trzodzie chlewnej, nie jest bynajmniej wolna od GMO. W 2014 r. do naszego kraju sprowadzono 1,9 mln ton śruty sojowej. Jeśli przyjmiemy cenę soi 1.600 zł/tonę to, jako kraj, za ten surowiec płacimy ponad 3 mld zł. I jest to głównie śruta pochodząca z Argentyny i Paragwaju. - Tego, że rośliny są modyfikowane genetycznie nie akceptuje część konsumentów. Szczególnie tych, którzy są zasobni. Oni są nieprzychylnie nastawieni do materiałów paszowych modyfikowanych genetycznie. W takich krajach UE jak Niemcy, Austria, Francja powstały programy wykorzystujące w żywieniu zwierząt wyłącznie konwencjonalne surowce paszowe. W ten sposób otrzymane mięso, mleko, jaja są certyfikowane jako wyprodukowane bez udziału pasz modyfikowanych genetycznie - wyjaśnia dr Marian Kamyczek z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach. Dodaje, iż uprawa roślin GMO (głównie soi i kukurydzy) rozpoczęła się w 1996 r. W 2014 r. całkowita powierzchnia tych upraw na świecie wynosiła ponad 180 mln hektarów. - W krajach UE dopuszczone są uprawy roślin GMO, które wg Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności nie stanowią zagrożenia dla ludzi, zwierząt i środowisk - dodaje dr Kamyczek. 

    Dużo białka i aminokwasów


    Soja stanowi jeden z najwartościowszych składników paszy. Dlaczego? W porównaniu do rzepaku, bobiku, grochu i łubinu zawiera najwięcej białka oraz korzystnych aminokwasów, czyli lizyny, metioniny i cystyny, treoniny oraz tryptofanu. Są jednak także minusy - soja posiada substancje, które uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych bądź wywierają szkodliwy wpływ na organizm. Są to substancje antyżywieniowe, do których należą inhibitory trypsyny i chymotrypsyny. - Stanowią w soi 6% wszystkich białek. Ich niekorzystne działanie powoduje  zaburzenia w trawieniu białek oraz stany zapalne trzustki. Inhibitory zawarte w nasionach soi ulegają denaturacji pod wpływem temperatury - tłumaczy dr Kamyczek. W gronie substancji antyodżywczych są także lektyny (białka wiążące węglowodany), hemaglutyniny (białka zdolne do aglutynacji czyli zlepiania krwinek czerwonych, charakteryzują się wrażliwością na temperaturę) oraz glicynina i β-konglicyna (białka antygenowe, które powodują reakcje alergiczne w przewodzie pokarmowym i uszkadzają kosmki jelitowe, co w efekcie zmniejsza wchłanianie składników pokarmowych oraz zwiększa podatność na zaburzenia pokarmowe). - Te niekorzystne czynniki powodują, że zasysanie soi jest bardzo problematyczne w żywieniu zwierząt monogastrycznych, a więc szczególnie trzody i drobiu - zaznacza dr Kamyczek. 

    Obróbka wskazana


    Przed podaniem zwierzętom, roślina powinna zostać poddana obróbce. Do procesów uszlachetniania surowców paszowych należą: toastowanie, czyli obróbki przegrzaną parą wodną; prażenie w temp. 110 - 170OC; ekspandowanie termiczne (proces polegający na gwałtownym rozprężeniu uprzednio rozgrzanego i będącego pod wysokim ciśnieniem materiału paszowego), ekstrudowanie (przetłaczanie przez specjalnie urządzenia pod wysokim ciśnieniem i temp., zabieg poprawia strawność składników pokarmowych), mikronizacja w podczerwieni (proces cieplny z zastosowaniem ogrzewania w podczerwieni w celu gotowania, prażenia zbóż, nasion lub ich produktów pochodnych). 

    Jeśli białko, to koncentrat


    Soję jako paszę podaje się m.in. pod postacią nasion toastowanych, makucha sojowego, poekstrakcyjnej śruty sojowej i koncentratu. - Z punktu widzenia zawartości białka, największy udział białka jest w koncentratach. One są poddane specjalnym zabiegom, które zwiększają udział tego składnika. Z punktu widzenia wartości aminokwasowej wszystkie te komponenty paszowe są bogate w aminokwasy egzogenne, które są potrzebne zwierzętom do optymalnego wzrostu 
    - wyjaśnia dr Kamyczek.

    Badania mówią same za siebie


    O tym, że soja jest korzystnym składnikiem pokarmowym (ale tylko po przetworzeniu) dowodzą badania przeprowadzone w 2010 r. na grupie reprezentatywnej prosiąt oraz tuczników w Niemczech. Porównano przyrosty 3 grup prosiąt od 10. miesiąca życia w ciągu 6 tygodni chowu: 1 - skarmianych paszą bez soi, 2 - skarmianych paszą z surowymi ziarnami soi (10%), 3 - skarmianych paszą z ekstrudowanym makuchem sojowym. Jakie wysnuto wnioski? Zwierzęta, które były karmione surową soją miały o prawie 7 kg niższą masę ciała niż te, które nie otrzymywały soi w ogóle. - Wynikało z tego, że pobierały mniej paszy o ponad 200 gramów dziennie. I tym samym, jeśli jest gorsze pobranie paszy, są gorsze przyrosty i małe pogorszenie wykorzystania paszy - wyjaśnia dr Kamyczek. 
    Zupełnie inny wynik miało doświadczenie, w  którym zastosowano ekstrudowany makuch sojowy. Przez 6 tygodni skarmiano nim prosięta. Po tym okresie okazało się, że sztuki posiadają podobną masę ciała, co grupa kontrolna. - Procesy termiczne powodują unieczynnienie substancji, które działają źle na procesy trawienia, dzięki temu przyrost jest większy - zaznacza dr Kamyczek. Podobnie sytuacja przedstawiała się, gdy prosiętom podawano pełnotłuste prażone nasiona soi.


    W przypadku badanych tuczników zauważono, że zastosowanie 10% udziału surowych nasion soi w pierwszej fazie tuczu i 5% udziału w końcowym okresie tuczu spowodowało zmniejszenie dziennych przyrostów o około 10% oraz zwiększenie o około 5% zużycia paszy na 1 kg przyrostu masy ciała. - Poza tym nasiona soi zawierają dużą ilość oleju, ponad 20%. Wprowadzanie w ilości 5 - 10% do mieszanki dla tuczników powoduje, że zwiększa się ilość nienasyconych kwasów tłuszczonych. I szczególnie jest to ryzykowne, gdy stosujemy ziarno kukurydzy. W tym momencie jakość słoniny będzie nieodpowiednia - przekonuje dr Kamyczek. 
    Soję można śmiało również wykorzystać do skarmiania bydła. - Najbardziej wskazana jest do okresu wczesnej laktacji, gdzie zalecana koncentracja energii na kilogram suchej masy i ilość pobieranego białka jest najwyższa - tłumaczy naukowiec. Co ciekawe, przeżuwacze są bardziej tolerancyjne dla substancji antyżywieniowych. W badaniu wykonanym na grupach krów, gdzie jednej podano 
    1,5 kg na dzień surowych nasion, a drugiej - toastowanych, nie zauważono różnicy w wydajności mlecznej.

    • Tagi:
    • soja
    • dr Marian Kamyczek
    • GMO
    • żywienie zwierząt
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Inne uprawy

    Czy soja przyjmie się na północy kraju? Ekspert nie ma wątpliwości

    19 sierpnia 2025
    Ekonomika

    Amerykańscy eksporterzy soi pod presją – słabszy popyt z Chin

    11 sierpnia 2025
    Uprawy

    Rekordowy sezon dla ukraińskiej soi. Czy cło zatrzyma eksport?

    8 sierpnia 2025
    Żywienie

    Czy UE odwraca się od rzepaku? Rekordowy wzrost przetwórstwa soi

    2 lipca 2025
    Uprawy

    Inspektorzy skontrolowali ponad 2,5 tys. upraw u rolników. Oto wyniki

    31 maja 2025
    Inne uprawy

    Jakie rośliny bobowate najlepiej uprawiać w Polsce?

    21 marca 2025
    Inne uprawy

    Bobowate - tak czy nie? Liczby mówią same za siebie! [Dane ARiMR]

    7 marca 2025
    Inne uprawy

    Siejesz soję? Z tą listą dobrze się zapoznać

    5 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    Wkrótce ruszy zbiór buraków cukrowych. Jakie ceny proponują cukrownie? Jaki plon?
    20 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Kontrowersje wokół "aktywnego rolnika". Postulaty rolników trafiły do ministra
    20 sierpnia 2025
    Zboża
    Rolnicy o żniwach i sprzedaży zbóż: "ceny spadają o 150 zł na tonie"
    20 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
    20 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt
    20 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
    17 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
    17 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
    16 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności