Rynek japoński ponownie otwarty dla polskiego drobiu i jaj
W wyniku starań Głównego Lekarza Weterynarii i polskiej placówki dyplomatycznej w Tokio, zniesione zostały ograniczenia eksportowe.
Spis treści:
Strona japońska poinformowała o zniesieniu zakazu eksportu w odniesieniu do mięsa drobiowego, produktów z mięsa drobiowego oraz jaj i ich przetworów na rynek japoński.
W wyniku starań Głównego Lekarza Weterynarii i polskiej placówki dyplomatycznej w Tokio, japońskie służby przekazały informację o zniesieniu ograniczeń eksportowych wprowadzonych z uwagi na wystąpienie ognisk HPAI (grypa ptaków) w Polsce.
Następujące produkty mogą być eksportowane do Japonii:
-
Mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi w dniu 30 lipca 2020 r. i później;
-
Jaja zniesione w dniu 30 lipca 2020 r. i później oraz pozyskane z nich produkty.
Źródło:
www.gov.pl