Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • QAFP zdobywa popularność

QAFP zdobywa popularność

Hodowla - Trzoda chlewna 22 stycznia 2018 11:12 red Aktualizacja: 22 stycznia 2018 11:39
QAFP zdobywa popularność
Źródło: nipol, fotolia.com
System jakości QAFP jest coraz bardziej rozpoznawalny, gdyż gwarantuje on wysoką jakość produktu.
Spis treści:

    System jakości QAFP jest coraz bardziej rozpoznawalny, gdyż gwarantuje on wysoką jakość produktu. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W 2017 roku, aż 111 producentów rolnych i zakładów przetwórczych ma certyfikat Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który jest gwarancją, że wyprodukowana w tym systemie żywność, np. wieprzowina, drób czy wędliny były kontrolowane na każdym etapie produkcji i jest najwyższej jakości.

    System jakości QAFP, czyli wieloproduktowy System Gwarantowanej Jakości Żywności został wprowadzony w życie w 2009 r. z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Grono ekspertów i naukowców z wiodących ośrodków akademickich w Polsce było odpowiedzialne za jego przygotowanie. Obecnie w tym systemie produkowane i pakowane jest mięso wieprzowe, drobiowe, wędliny oraz konserwy.

    Jak podają żródła znak QAFP (Quality Assurance for Food Products) ma 139 produktów (93 wędliny, osiem rodzajów konserw, pięć produktów wieprzowych oraz 22 - produkty drobiowe). W ciągu ośmiu lat funkcjonowania systemu wydano 382 certyfikaty. Obecnie certyfikat posiada m.in. 63 producentów trzody, w gospodarstwach, których jest 315 tys. świń, sześć ubojni trzody chlewnej oraz 11 zakładów ubojowych drobiu i 17 zakładów przetwórczych.

    Przeczytaj: Rolnicy i długi. KLIK

    Ideą wprowadzenia systemu jakości było zwiększenie zaufania do produktów. Epidemie chorób odzwierzęcych czy przypadki fałszowania żywności powodują, że konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na jakość i bezpieczeństwo produktów. Znak QAFP ma gwarantować, że kupiony produkt nie tylko ma sprawdzony skład najlepszej jakości, ale posiada również odpowiednie walory smakowe, wizualne oraz kulinarne.

    Certyfikat jest nadawany przez niezależne jednostki certyfikujące, które są nadzorowane przez Polskie Centrum Akredytacji. Jest on ważny jedynie przez rok. Jeżeli rolnik, ubojnia czy zakład mięsny chce dalej posługiwać się znakiem musi ponownie poddać się kontroli przez jednostkę certyfikującą.

    Według pomysłodawców programu, systemowe podejście do jakości QAFP nie od razu spotkało się ze zrozumieniem i dopiero z czasem zaczęło do siebie przekonywać coraz szersze grono uczestników. Wyższe wymogi oznaczały większe koszty, ale uzyskanie certyfikatu powinno przynosić większe przychody, gdyż produkt powinien być droższy. Konsumenci jednak zanim będą gotowi do zapłacenia wyżej ceny, muszą znać zalety produktów QAFP. W rozpoznawaniu znaku trochę pomogły unijne pieniądze. W latach 2014-2016 prowadzona była specjalna kampania promocyjna. Z badań przeprowadzonych po jej zakończeniu - w styczniu 2017 r. wynika, że co dziesiąty Polak rozpoznaje znak QAFP.

    A może magnolie...? Przeczytaj koniecznie!

    Źródło: upemi
    • Tagi:
    • mięso
    • QAFP
    • wysoka jakość
    • certyfikacja
    • wieprzowe
    red
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?

    31 października 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    22 października 2025
    Przepisy

    Mięso z Niemiec i Dani było sprzedawane jako „polskie”

    1 września 2025
    Newsy

    Wynajęli ciężarówkę, zmienili tablice rejestracyjne i ukradli 18 ton mięsa

    1 sierpnia 2025
    Przepisy

    Bez tego certyfikatu ARiMR może odmówić dopłat. Jest nowa data! Zmiany od 2025?

    25 lipca 2025
    Hodowla

    Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat

    16 lipca 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Hodowla

    2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja

    19 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę krów posiada tylko kilku rolników w Polsce
    24 grudnia 2025
    Inne
    Opłata od roślin oleistych - kto dokonuje potrąceń?
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    MRiRW podaje ważne dane o imporcie wieprzowiny i zabiega o pomoc dla producentów
    22 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności