Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Produkcja tuczników, czy na pewno dla każdego?

Produkcja tuczników, czy na pewno dla każdego?

Hodowla - Trzoda chlewna 10 października 2017 13:44 Aneta Przespolewska Aktualizacja: 10 października 2017 13:55
 Produkcja tuczników, czy na pewno dla każdego?
Źródło: Fotolia.com
Wydaje się, że produkcją tuczników może zająć się każdy, kto posiada budynki. Jednak, chcąc tucz zakończyć w ciągu trzech miesięcy, trzeba wiedzieć, jakie podać pasze.
Spis treści:

    Wydaje się, że produkcją tuczników może zająć się każdy, kto posiada budynki. Jednak, chcąc tucz zakończyć w ciągu trzech miesięcy, trzeba wiedzieć, jakie podać pasze.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Żywienie tuczników i warchlaków można rzec jest najprostszym etapem produkcji wieprzowiny. - Wydaje się, że mogą to robić laicy. Ale są pewne kruczki, jednym się udaje wyprodukować tucznika w trzy miesiące, a innym nie wystarczą nawet cztery miesiące. A pamiętajmy, że czym dłuższa produkcja, tym niższe przychody - podkreśla Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Sobótce (powiat ostrowski). Dlatego ważne, aby tucz prowadzić w taki sposób, żeby ograniczyć koszty produkcji. 

    Śruta rzepakowa w dawkach pokarmowych

    Po okresie 2 tygodni po odsadzeniu prosię staje się warchlakiem. Ten okres trwa do osiągnięcia około 30 kilogramów masy ciała. - Najważniejsza jest jakość komponentów surowcowych i jakość wytwarzanej mieszkanki. Na tym etapie tworzy się kształt przyrostów. Należy dbać o to, aby w dawkach pokarmowych było jak najmniej śruty rzepakowej czy słonecznikowej. Przede wszystkim żywienie opiera się na śrucie sojowej i dodatku mączki rybnej, mogą być też produkty pochodzenia mlecznego, np. serwatka - tłumaczy specjalista. W paszy nie może zabraknąć wysokiej jakości jęczmienia, pszenicy i kukurydzy.

    Warto również podawać dodatki z olejów roślinnych, np. rzepakowego czy sojowego, które podnoszą wartość energetyczna, a tym samym zmniejszają  zużycie pasz.

    - Oleje roślinne zmniejszają pylistość pasz, a dzięki temu zwierzęta nie mają problemów z układem oddechowym. Ważne jest, aby był dostęp do wody - podkreśla Paweł Wasiak.

    Dodaje, że w pokarmie musi być jak najmniejsza ilość mykotoksyn. Dlatego podczas uprawy zbóż należy stosować środki ochrony roślin.

    Czytaj także: Natychmiastowa reakcja ustrzeże przed chorobą płuc KLIK

    Jeśli rolnik używa fungicydów, to jakość ziarna jest wyższa i nie są one porażone grzybami. - A mytotoksyny mają wielorakie działanie w organizmie, a ono nie jest pożyteczne.  Jeżeli człowiek je mięso z tucznika, który spożywał dużo pasz z porażonych ziaren, to my również jemy te pozostałości metabolitów grzybów - twierdzi Paweł Wasiak.

    Żywienie na mokro

    W dużych hodowlach tuczników coraz bardziej popularne jest żywienie płynne świń. - Można podać pieczywo, serwatkę, pulpę ziemniaczaną, wysłodki buraczane, wywar gorzelniany. Dużo osób zwierzęta skarmia waflami i odpadami spożywczymi  - wymienia Paweł Wasiak. Natomiast przy żywieniu na sucho  coraz częściej podawane są rośliny motylkowe. - Groch, peluszka, łubin. A uprawę tych roślin wymuszają przepisy unijne - mówi lekarz weterynarii. Zaznacza, że nie ma aż takiej dużej różnicy, jeżeli chodzi o długość tuczu na sucho czy mokro. Różnice natomiast widać w jakości mięsa.

    Na żywienie warchlaków i tuczników mają wpływ warunki środowiskowe. Chodzi przede wszystkim o wilgotność, temperaturę, prędkość powietrza w budynkach, ściółka (czy są posadzki betonowe, rusztowe, głęboka czy płytkiej ściółce). - A to wszystko ma wpływ na współczynnik zużycia pasz, a czym, wyższy współczynnik zużycia pasz, tym gorsze wyniki ekonomiczne - wyjaśnia Paweł Wasiak.

    Czytaj także: Ruszta czy ściółka? KLIK

    • Tagi:
    • ściółka
    • tuczniki
    • warchlaki
    • prosięta
    • ruszta
    • żywienie płynne świń
    Aneta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?

    16 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt

    20 października 2025
    Trzoda chlewna

    Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców

    14 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny świń runęły. Notowania są dramatyczne, takiej sytuacji nie było od lat

    9 października 2025
    Dla domu

    Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg

    16 września 2025
    Trzoda chlewna

    Nabór 2025: inwestycje ograniczające ASF w gospodarstwie

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Walczysz o dopłaty? Od 2026 roku w życie wejdą trzy kluczowe zmiany w ARiMR
    28 listopada 2025
    Drób
    Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
    28 listopada 2025
    Przepisy
    ARiMR ostrzega: w Polsce można za to stracić dopłaty. Chodzi o specjalny system upraw
    28 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
    28 listopada 2025
    Drób
    Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
    28 listopada 2025
    Hodowla
    Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
    27 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Kanibalizm u świń. Dlaczego świnie się podgryzają?
    26 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności