Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ceny nawozów będą rosły? Ekspert: Nie można wykluczyć takiego scenariusza
      Po ile młode ziemniaki? Wiemy, gdzie najdrożej, a gdzie najtaniej
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Masz te zwierzęta w gospodarstwie? Są nowe przepisy z nakazami i zakazami
      Gospodarstwo na wyspie. Pan Alfred krowy wozi barkami [VIDEO]
      Ważna data dla polskich hodowców bydła mlecznego
      To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
      Plantatorzy rzepaku mają spore wątpliwości. Ekspert pomaga je rozwiać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy jakość polskiej pszenicy idzie w parze z ceną?
      Rekordowy eksport żywności do Wielkiej Brytanii mimo barier po Brexicie
      Tysiące Ukraińców pobiera emeryturę rolniczą? KRUS dementuje [STATYSTYKI]
      Dziś ostatni dzień, by złożyć ten wniosek do ARiMR. Nie każdy jeszcze to zrobił
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przypomina lwie paszcze, ale jest mniej znana. Doskonale znosi upały
      Pryskaj pomidory raz w tygodniu. Ta choroba szybko atakuje całą uprawę
      Masz już dość pelargonii? Oto alternatywa, która szybko rośnie
      Podlewaj tym tuje raz w tygodniu. Nabiorą koloru i przestaną gubić igły
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
  • Wieści Rolnicze
  • Podatek od produkcji „krowiego” metanu?

Podatek od produkcji „krowiego” metanu?

Hodowla - Bydło i mleko 8 października 2016 08:46 Ksenia Pięta Aktualizacja: 8 października 2016 08:51
Podatek od produkcji „krowiego” metanu?
Źródło: Honorata Dmyterko
W przeciągu roku krowa wytwarza 112 kg metanu. Naukowcy uważają, że gazy produkowane w chowie bydła mogą stanowić zagrożenie dla środowiska i należy dążyć do ich ograniczenia.
Spis treści:

    W przeciągu roku jedna krowa emituje około 112 kilogramów metanu. Unijni specjaliści uważają, że gaz ten produkowany przez bydło w Europie stanowi 4% ogólnej emisji gazów cieplarnianych wynikającej z działalności człowieka.

    Metan jest związkiem, którego emisja jest aktualnie modnym tematem badawczym na całym świecie. A to dlatego, że wiąże się z aspektami ekologicznymi. Istotną część jego uwalniania stanowią zwierzęta inwentarskie. Natomiast przeżuwacze emitują go do środowiska znacznie więcej niż monogastryczne. Dlatego też główną uwagę zwraca się na krowy. Obecnie nie zapadła jeszcze decyzja o podatku, który mieliby płacić rolnicy od ilości produkowanych gazów cieplarnianych, ale w dyskusjach unijnych słychać przychylne temu pomysłowi głosy.

    - Metan powstaje w wyniku działania mikroorganizmów zasiedlających żwacz, które są potrzebne krowom do trawienia paszy. Gromadzi się w tym przedżołądku i jest wydalany do środowiska podczas odbijania. Związek ten stanowi ponad połowę emisji wszystkich gazów cieplarnianych związanych z produkcją mleka - tłumaczy dr inż.  Marcin Pszczoła z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    Zwierzęta codziennie wydalają w gnojowicy niestrawione resztki roślin i wodę, co stanowi doskonałe podłoże do namnażania się bakterii, które z kolei produkują metan.

    - Związek ten jest emitowany z odchodów, tj. kału i moczu, stanowi 17% całkowitej jego ilości wydalanej przez krowę - pisze w swoim artykule „Emisja gazów cieplarnianych przez krowy” Zbigniew i Witold Podkówka. - Im wyższa zawartość białka w diecie, tym większa ilość metanu wydziela się z odchodów. Ilość związków azotowych emitowanych z bydlęcej gnojowicy jest zależna od ilości związków azotowych pobranych w diecie i produkcji mleka - tłumaczą specjaliści.

     

    Wiadomo, że w przeciągu roku jedna sztuka wytwarza 112 kg metanu i 40 kg amoniaku. Naukowcy uważają, że te dane ujawniają, iż gazy produkowane w chowie bydła mogą stanowić zagrożenie dla środowiska i należy dążyć do ich ograniczenia.

    Jak tego dokonać?

    Trzeba zwrócić uwagę wykorzystanie paszy przez zwierzęta - zmiana żywienia daje szybkie efekty, jednakże dieta musi być stosowana na stałe, w przeciwnym wypadku poziom emisji wróci do poprzedniego poziomu. Ważne jest także zagęszczenie zwierząt na fermach, które może powodować trudności w zagospodarowaniu dużej ilości odchodów, głównie w postaci gnojowicy.

    - Stwarza ona problemy związane ze składowaniem i wykorzystaniem do nawożenia. Utylizacja gnojowicy poprzez wykorzystanie do produkcji biogazu rolniczego stwarza nowe możliwości ekologiczne i ekonomiczne. Tak zagospodarowana gnojowica staje się cennym substratem do produkcji energii i organicznego nawozu ekologicznego - tłumaczą Zbigniew i Witold Podkówka.

    Innym sposobem na zmniejszenie produkcji metanu przez krowy jest poprawa płodności, zdrowia i wydajności zwierząt.

    - Mamy tu do czynienia z rozcieńczeniem, czyli zmniejszeniem ilości tego związku na ilość wyprodukowanego mleka lub mięsa. Dla przykładu, pierwiastki, które wcześniej się cielą, mają krótszy okres, w którym pomimo braku produkcji emitują metan, a zatem w przeliczeniu na cały okres użytkowania wytworzą go mniej na jednostkę produktu - zaznacza dr Marcin Pszczoła.

    Tak więc, krowy produkujące 8 - 10 tys. kg mleka o wyższej zawartości białka, w mniejszym stopniu obciążają środowisko metanem, a HF-y, produkujące mleko o niższej zawartości tłuszczu, są bardziej przyjazne dla środowiska niż krowy innych ras, których mleko cechuje się wysokim poziomem tłuszczu.

     

    Analizując badania naukowe, możemy się dowiedzieć, że nie wszystkie krowy produkują jednakową ilość tego gazu cieplarnianego.

    Można zatem stwierdzić, że zwierzęta mają ku temu genetyczne predyspozycje. Jeśli hodowcy będą prowadzili selekcję hodowlaną na tę cechę, to globalna produkcja metanu będzie zdecydowanie niższa.

    - Najnowsze doniesienia światowe wskazują, że emisja tego związku jest odziedziczana na poziomie niektórych cech typu i budowy - mówi dr Marcin Pszczoła.

    Naukowiec tłumaczy, że obniżenie ilości metanu emitowanego przez bydło mleczne wydaje się być uzasadnione z punktu widzenia zarówno ekologii, jak i ekonomii, a najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kompleksowych rozwiązań z zakresu żywienia oraz genetyki. Wdrożenie właściwych rozwiązań może zwiększyć opłacalność produkcji, poprawiając jednocześnie wizerunek hodowli w oczach społeczeństwa, czyli konsumentów mleka. Hodowcy dążący do redukcji emisji metanu mogą także czerpać zyski, poprzez promocję swoich produktów jako „przyjaznych środowisku”, a także być potencjalnie na uprzywilejowanej pozycji w momencie, gdy na hodowlę zwierząt zostanie nałożony podatek od emisji gazów cieplarnianych.

     

     

    • Tagi:
    • podatek od metanu
    • metan
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Krowy, a ocieplenie klimatu. Fakty i mity

    24 lutego 2020
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Masz te zwierzęta w gospodarstwie? Są nowe przepisy z nakazami i zakazami
    16 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Czy jakość polskiej pszenicy idzie w parze z ceną?
    16 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Co w praktyce oznaczają zapowiadane uproszczenia dla rolników? [LISTA ZMIAN]
    16 czerwca 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Masz te zwierzęta w gospodarstwie? Są nowe przepisy z nakazami i zakazami
    16 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Gospodarstwo na wyspie. Pan Alfred krowy wozi barkami [VIDEO]
    15 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Ważna data dla polskich hodowców bydła mlecznego
    13 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan
    To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty
    13 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Kluczowa informacja w sprawie ceł. To będzie wpływać na ceny tuczników
    13 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy