Perspektywy hodowli bydła mięsnego
![](/media/cache/15/db/15dbcebf6c8e4a158ab7c28320d60423.jpg)
Wielu rolników zainteresowanych jest rozwojem hodowli i chowu bydła mięsnego, upatrując przyszłość w tym kierunku produkcji, co potwierdzają względy ekonomiczne.
W praktyce chodzi o produkcje młodego żywca wołowego. Od kilku miesięcy, na polskim rynku wzrastają ceny mięsa wołowego, z czego wynika,że popyt na wołowinę wciąż rośnie. Trzeba podkreslić,że ceny wołowiny uzyskiwane w naszym kraju są odzwierciedleniem cen w UE, ponieważ 60% mięsa wołowego wyprodukowanego w Polsce jest eksportowana do UE, a kolejne 20% poza granice UE (Rosja, Turcja). Zdaniem wielu specjalistów produkcja żywca wołowego wysokiej jakości, pochodzacego od bydła ras mięsnych lub krzyżówek będzie jeszcze długo opłacalnym zajęciem.