Nie chcesz mieć demencji? Jedz jaja
Według naukowców jedzenie jaj i mięsa drobiowego pozwala zmniejszyć ryzyko na rozwój demencji.
Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie we Wschodniej Finlandii, spożycie jaj i mięsa drobiowego może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją.
Nowe naukowe dowody sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia. Badania wykazały, że spożycie fosfatydylocholiny, która była dostarczana w diecie przez jedzenie jaj i mięsa drobiowego, wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji. Cholina uznawana jest za niezbędny składnik odżywczy, a produkty drobiarskie należą do jednych z najcenniejszych jej źródeł. Cholina jest niezbędna do tworzeni acetylocholiny - neuroprzekaźnika.
Prowadzone badania już powiązały jej spożywanie z wpływem na zwiększoną funkcją poznawczą i zapobieganiu chorobie Alzheimera, która uważana jest za najczęstszą przyczynę demencji.
Dobrą wiadomością dla konsumentów jest fakt, że produkty bogate w cholinę są łatwo dostępne i niedrogie. Źródłami fosfatydylocholiny w diecie badanych osób były jaja (39%) i różnego rodzaju mięso (37%).