Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
      Ceny nawozów będą rosły? Ekspert: Nie można wykluczyć takiego scenariusza
      Po ile młode ziemniaki? Wiemy, gdzie najdrożej, a gdzie najtaniej
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
      Plantatorzy rzepaku mają spore wątpliwości. Ekspert pomaga je rozwiać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
      Nowe świadczenie z KRUS: ile wynosi, kto może dostać i jak złożyć wniosek?
      Czy jakość polskiej pszenicy idzie w parze z ceną?
      Rekordowy eksport żywności do Wielkiej Brytanii mimo barier po Brexicie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół
      Odstraszy ślimaki, pomoże borówkom i hortensjom. Wypróbuj ten domowy nawóz
      Urocze dzwoneczki zdobią ogród całe lato. Roślina idealna dla początkujących
      Mrożone kostki ziołowe
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
  • Wieści Rolnicze
  • Mięso z Charolaise - zastrzeżone

Mięso z Charolaise - zastrzeżone

Hodowla - Bydło i mleko 15 lipca 2014 05:50 Aktualizacja: 7 października 2015 12:47
Mięso z Charolaise - zastrzeżone
Źródło: Fotolia.com
Nazwa „Boeuf de Charolles” (mięso Charolles) znalazła się w rejestrze nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych.
Spis treści:

    Nazwa „Boeuf de Charolles” (mięso Charolles) znalazła się w rejestrze nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych.

    W dniu 10 lipca br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 744/2014 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Boeuf de Charolles. Chronioną nazwę pochodzenia „Boeuf de Charolles" można stosować wyłącznie do mięsa wołowego pochodzącego od zwierząt rasy Charolaise: jałówek w wieku powyżej 28 miesięcy, krów w wieku poniżej 8 lat oraz wykastrowanych samców w wieku powyżej 30 miesięcy. Obszar geograficzny chronionej nazwy pochodzenia obejmuje następujące departamenty: Loire, Nièvre, Rhône oraz Saône et Loire. Obszar ten pokrywa się ze wschodnim obrzeżem Masywu Centralnego, cechującym się opadającymi stopniowo uskokami i częściowo wypełnionym skałami osadowymi powstałymi w erze mezozoicznej, w trzeciorzędzie i czwartorzędzie. Rzeźba terenu jest pagórkowata, wysokość nie przekracza 500 m n.p.m., a klimat cechuje się średnimi temperaturami i regularnym rozkładem opadów w ciągu roku, co sprzyja wzrostowi trawy i utrzymaniu pastwisk.

    Dzięki takiej geomorfologii występuje duża różnorodność gleb, co umożliwia rozwój łąk uzupełniających. Są one uprawiane przez hodowców odpowiednio do możliwości ich wykorzystania (na hodowlę, paszę, wypas pastwiskowy), a ich granice wyznacza sieć żywopłotów. Taka struktura polno-leśnego krajobrazu, składającego się z roślin zielnych, krzewów i drzew, gwarantuje zróżnicowane pożywienie dla zwierząt, daje im schronienie i spokój i składa się na bogactwo bioróżnorodności, która zasila trwałe pastwiska. Na zachowanie równowagi tego ekosystemu wpływa utrzymywanie żywopłotów. Ponadto widoczna obecność zwierząt kształtuje i zapewnia ochronę tego polno-leśnego krajobrazu. Ten obszar geograficzny posiada również gęstą sieć wodną sprzyjającą wzrostowi trawy i naturalnemu pojeniu zwierząt. Mięso od tych zwierząt ma barwę intensywnie czerwoną, strukturę marmurkową poprzecinaną delikatną siatką nitek tłuszczu.

    Konsystencja jest bardzo soczysta, mało żylasta, delikatna i miękka, a smak lekko kwaskowaty. Specyfika mięsa staje się wyraźnie odczuwalna podczas gotowania, przejawia się intensywnością i bogactwem zapachów i smaków (zwierzęcych, tłuszczów, roślinnych, produktów zbożowych itd.). Mięso sprzedawane jest tylko w stanie schłodzonym. Nie może być zamrażane ani poddawane zamrażaniu głębokiemu.

    Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej
    • Tagi:
    • rejestr nazw
    • „Boeuf de Charolles”
    • bydło
    • mięso Charolles
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Rynek bydła. Od jutra zmiany

    9 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi

    4 czerwca 2025
    Analizy rynkowe

    Kolejne doniesienia z rynku wołowego. Koniec wysokich cen?

    31 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny bydła w Polsce szokują. Szykują się zmiany? [Maj 2025]

    28 maja 2025
    Hodowla

    To dotyczy wszystkich posiadaczy zwierząt

    26 maja 2025
    Sylwetki

    Ten rolnik takiego roku jeszcze nie miał. Wysokie ceny i rekordowe straty [VIDEO]

    25 maja 2025
    Hodowla

    Nowy nabór ARiMR 2025. Nawet 150 tys. zł na poprawę dobrostanu bydła i świń

    21 maja 2025
    Bydło i mleko

    Ci rolnicy mogą dostać większe dopłaty. Wystarczy zaznaczyć pozycję we wniosku

    19 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
    18 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Za te pieniądze możesz kupić ciągnik. Czas na podjęcie decyzji ucieka
    18 czerwca 2025
    Newsy
    Chcą wstrzymania przetargów na OPR-y. „Naruszają zasady konstytucyjne”
    18 czerwca 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
    17 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
    17 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
    17 czerwca 2025
    Żywienie
    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
    17 czerwca 2025
    Hodowla
    Biogazownia to nie jest kosz na śmieci
    17 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy