Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
      8400 hektarów dla rolników i państwowych spółek. Procedury w KOWR już trwają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Martwicowe zapalenie jelit u prosiąt

Martwicowe zapalenie jelit u prosiąt

Hodowla - Trzoda chlewna 28 grudnia 2015 07:00 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 28 grudnia 2015 09:23
Martwicowe zapalenie jelit u prosiąt
Źródło: Fotolia.com
Szczepionki, odpowiednio skomponowne pasze oraz probiotyki mogą ustrzec prosięta przed zakaźnym martwicowym zapaleniem jelit, które w fazie ostrej i nadostrej prowadzi do nagłej śmierci.
Spis treści:

    Szczepionki, odpowiednio skomponowne pasze oraz probiotyki mogą ustrzec prosięta przed zakaźnym martwicowym zapaleniem jelit, które w fazie ostrej i nadostrej prowadzi do nagłej śmierci.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zakaźne martwicowe zapalenie jelit u prosiąt jest chorobą bakteryjną wywoływaną przez Clostridium perfringens typu C i A (klasyfikuje się typy: AB, CD i E). - Typ C Clostridium perfringens jest najbardziej zakaźny, ponieważ wytwarza najbardziej zabójcze toksyny, czyli alfa i beta. I tak naprawdę sam rozwój tych bakterii nie jest aż tak szkodliwy dla organizmu zwierzęcia, jak toksyny, które wywołują martwicę kosmków i wybroczyny w tkankach - wyjaśnia Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Sobótce (powiat ostrowski). Chodzi tu przede wszystkim o zakażenie komórek jelit u prosiąt poniżej jednego tygodnia. - Często zdarza się, że w ciągu dwóch, trzech dób od urodzenia u osesków pojawia się silna biegunka. Prosięta najczęściej zakażają się od lochy czy też ze ściółki, kiedy nie ma właściwej higieny. Clostridium perfringens bardzo dobrze rozwija się w warunkach beztlenowych i dodatkowo wytwarza przetrwalniki, dlatego też długo może przetrwać w sprzyjających warunkach - tłumaczy specjalista.

    Często zdarza się, że w ciągu dwóch, trzech dób od urodzenia u osesków pojawia się silna biegunka. Prosięta najczęściej zakażają się od lochy czy też ze ściółki, kiedy nie ma właściwej higieny. Clostridium perfringens bardzo dobrze rozwija się w warunkach beztlenowych i dodatkowo wytwarza przetrwalniki, dlatego też długo może przetrwać w sprzyjających warunkach.

    Dodaje, że bakteria ta często znajduje się w danym środowisku, ale nie od razu następuje rozwój choroby. - Zwierzę zaraża się, pobierając, np. źle przygotowaną paszę w gospodarstwie, gdzie jest niska higiena karmienia, gdzie dodatkowo w karmnikach pozostają duże ilości resztek. Tutaj są warunki beztlenowe i bakteria się rozwija i może spowodować spustoszenie. Najbardziej narażone są oseski, które nie zawsze mają przekazaną odporność poprzez siarę. Dlatego przebieg tej choroby w przypadku młodych sztuk jest tak gwałtowny - mówi Paweł Wasiak. Zaznacza, że martwicowe zapalenie jelit nie jest typową chorobą zakaźną. - Mogą być mioty, gdzie wszystkie zwierzęta mogą paść, będą też takie, że część będzie chora, a mogą być i takie, gdzie wszystkie zachorują, ale nie padną. Będą bardziej charłacze, ale przetrwają - opowiada.

    Choroba objawia się w kilku formach: ostrej, nadostrej, podostrej i przewlekłej. - Największe żniwo wśród prosiąt zbiera forma nadostra, kiedy to „jest prosię i nie ma prosięcia”. Z kolei w ostrej występuje biegunka najczęściej lejąca, często z domieszką krwi, ale niekoniecznie musi być krwisty kał. Przeważnie jego zabarwienie jest żółte. Występuje tu również bardzo szybkie odwodnienie i możliwości leczenia są znikome - uważa Wasiak. Bardzo charakterystyczną cechą jest również zabarwienie powłoki skórnej brzucha. - Jest zaczerwieniona, ponieważ występuje przesięk z jamy brzusznej i wchodzi właśnie na brzuch - mówi. W przypadku formy przewlekłej zwierzęta pobierają jedzenie, ale nie przyrastają na wadze. - Występuje z przerwami przewlekła biegunka, która w szybkim czasie doprowadza do śmierci - tłumaczy lekarz. Działanie bakterii typu C powoduje też wyraźne zmiany anatomopatologiczne. - Przede wszystkim można zaobserwować krwotoczne zapalenie jelit cienkich, czczego, biodrowego - wyjaśnia.

    Największe żniwo wśród prosiąt zbiera forma nadostra, kiedy to „jest prosię i nie ma prosięcia”. Z kolei w ostrej występuje biegunka najczęściej lejąca, często z domieszką krwi, ale niekoniecznie musi być krwisty kał. Przeważnie jego zabarwienie jest żółte. Występuje tu również bardzo szybkie odwodnienie i możliwości leczenia są znikome.

    Rolnik, chcąc zabezpieczyć swoje zwierzęta przed zakażeniem ze strony Clostridium perfringens powinien stosować dostępne szczepionki. Najpierw jednak warto przeprowadzić badania laboratoryjne na ewentualną obecność tej bakterii. - Najczęściej są skojarzone z kolibakteriozą, które podaje się maciorom. Pierwszą dawkę należy podać około 6 tygodni przed porodem, a drugie mniej więcej na 2-3 tygodnie przed porodem - radzi specjalista. Równocześnie hodowca powinien zadbać o warunki środowiskowe, w których przebywają zwierzęta. - Najlepszym okresem byłoby około 3-4 tygodni przed porodem, aby przeprowadzić lochy na stanowiska porodowe, wówczas maciora jest w stanie wytworzyć przeciwciała dla prosiąt, które po porodzie byłyby odporniejsze na te czynniki zakaźne. (…) Ale najczęściej jest tak, że rolnik nie ma możliwości odizolować macior. Z drugiej strony dobrostan zwierząt nie pozwala na to, aby tak długo lochy pozostawały w unieruchomieniu przed porodem - twierdzi Paweł Wasiak. Uważa, że hodowca powinien podawać zwierzętom pasze zakwaszone. - Ale powinien zakwaszać dobrymi preparatami, nie zawsze najtańszymi, bo to jest ważne, jakie kwasy znajdują się w preparatach. Bardzo silnym kwasem jest kwas mrówkowy, jednak działa on w żołądku i pierwszej części dwunastnicy, Niestety, do dalszych części jelit już nie dociera i pH będzie rosło. (…) Bardzo dobrym środkiem jest kwas fosforowy, benzoesowy, propionowy - wymienia. Dodaje, że można też stosować probiotyki.

    • Tagi:
    • szczepionki
    • nagła śmierć
    • martwicowe zapalenie jelit
    • prosięta
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?

    21 czerwca 2025
    Newsy

    Służby ostrzegają rolników. Takie sytuacje od razu powinny trafiać na policję

    11 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Szczepionka przeciw chorobie niebieskiego języka. Jak ją zdobyć

    20 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest choroba niebieskiego języka? Jakie objawy? Jak uchronić stado?

    14 listopada 2024
    Bydło i mleko

    Choroba niebieskiego języka - hodowcy domagają się szczepionek!

    11 listopada 2024
    Hodowla

    Siedem razy więcej prosiąt niż cieląt, a świń ciągle ubywa

    26 października 2024
    Hodowla

    Bardzo duże różnice w Polsce w ilości urodzeń cieląt i prosiąt

    13 sierpnia 2024
    Trzoda chlewna

    To niewiarygodne! Zdycha prawie co trzecia świnia hodowana w naszym kraju

    7 sierpnia 2024
    Warto wiedzieć
    Technika
    Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
    21 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
    21 grudnia 2025
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Tyle dzików odstrzelono w ostatnim czasie. Te dane mogą zaskoczyć
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności