Mączka mięsno-kostna wróci do pasz?
Komisja rozpatrzyła informację Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat możliwości wykorzystania mączki mięsno-kostnej w produkcji zwierzęcej.
Deficyt białka w paszach powstał po wyeliminowaniu z karmienia zwierząt mączek mięsno-kostnych. Stosowania ich zakazała Komisja Europejska w 2003 r. po pojawieniu się choroby BSE.
Komisja sejmowa do spraw rolnictwa zastanawia się natomiast nad przywróceniem krzyżowego stosowania mączek. Problem stanowi jednak opracowanie metod identyfikacji różnego rodzaju mączek. Najbardziej zaawansowane są prace nad mączką pochodzącą od trzody chlewnej, którą ewentualnie będzie można wykorzystywać w hodowli drobiu.
Opinię w tej sprawie mają wydać do końca 2016 r. poszczególne kraje. Jeżeli okażą się one pozytywne, wtedy Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) będzie rekomendował ich przywrócenie do skarmiania zwierząt.
Polska opowiada się za stosowaniem mączek w paszach, ale nie może to być mączka z przeżuwaczy.
Czytaj także: Pasze pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt gospodarskich