Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
      Kiedy siać pszenicę ozimą? Wcześniej znaczy lepiej czy niekoniecznie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Krytyczne głosy o zmianach w “aktywnym rolniku”: “to nękanie małych gospodarstw"
      Sytuacja w rolnictwie wcale nie jest tak zła, jak to przedstawia branża?
      ARiMR przestaje być agencją typowo rolniczą? Instytucję czekają nowe zadania
      Rolnicy powinni decydować o tym. Fundusze na te cele pochodzą z ich kieszeni
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
      Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
      Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
      Koniecznie zacznij już teraz. Wiosną owocowy ogród pięknie się rozwinie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kukurydza na kiszonkę. Jak ciąć sieczkę?

Kukurydza na kiszonkę. Jak ciąć sieczkę?

Hodowla - Żywienie 6 września 2021 08:00 ŁT Aktualizacja: 6 września 2021 10:07
Kukurydza na kiszonkę. Jak ciąć sieczkę?
Źródło: Ksenia Pięta
Jaka długość cięcia kukurydzy na kiszonkę jest optymalna w procesie przygotowania paszy dla bydła mlecznego?
Spis treści:

    Jaka długość cięcia kukurydzy na kiszonkę jest optymalna w procesie przygotowania paszy dla bydła mlecznego?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Obecna tendencja zmierza do zwiększenia długości cięcia kukurydzy na kiszonkę. Jak wiadomo, stopień naruszenia ziarna jest decydujący parametrem, gdy chodzi o uzyskanie wysokiej wydajności energetycznej z kiszonki z kukurydzy. Niewystarczające naruszenie ziaren kukurydzy oznacza stratę finansową, gdyż energię trzeba wtedy pozyskiwać z innej paszy np. z kukurydzy na ziarno.

    Kukurydza na kiszonkę - długość cięcia od 3,5 do 30 mm

    Wymagania pod względem długości cięcia i kondycjonowania kiszonki z kukurydzy są obecnie bardzo różnorodne. Ich spektrum sięga od wyjątkowo krótkiego cięcia w zakresie od 3,5 do 12 mm aż do Shredlage (technologia kondycjonowania kukurydzy) o długości wynoszącej ponad 25 mm.

    Obecnie możemy wyróżnić trzy sposoby zbioru. Pierwszym z nich jest krótko pocięta kiszonka, która charakteryzuje się długością cięcia od 3,5 do 12 mm. Drugi sposób to długie cięcie, od 12 do 22 mm i jest to najczęściej spotkany zakres długości. Trzeci to technologia Shredlage.

    3 rodzaje cięcia kukurydzy na kiszonkę:

    • Krótko przycinana kiszonka
    • W przypadku długości cięcia od 3,5 d 12 mm, mówimy o krótko ciętej kiszonce. Krótkie cięcie dotyczy zarówno kiszonki przeznaczonej do biogazowni, jak i do karmienia bydła mlecznego i mięsnego. Wymagany jest tutaj jednorodny i krótki materiał roślinny o bardzo drobnej strukturze. Również naruszenie ziarna musi spełniać bardzo wysokie standardy. 
    • Długo przycinana kiszonka
    • Klasyczne długie cięcie dotyczy kiszonki przycinanej na długość od 12 do 22 mm i jest od lat stosowane w wielu krajach. Oprócz naruszenia ziarna liczy się tutaj lepszy efekt strukturalny.
    • Ponadstandardowo długo przycinana kiszonka
      Przykładem jest technologia Shredlage. To względnie nowa koncepcja żywienia zwierząt wywodząca się z Ameryki Północnej. Sieczka jest przecinana na wyjątkowo długie fragmenty od 26 do 30 mm. Następuje bardzo duże naruszenia ziarna i jego silne roztarcie. Większe powierzchnie posiekanego materiału zapewniają bakteriom większą „powierzchnię aktywną”, umożliwiającą naruszanie komórek roślinnych. Zwiększa to ilość dostępnej dla krowiego żołądka skrobi, która stanowi cenne źródło energii dla zwierzęcia. Dodatkowo zachodzi tutaj bardzo intensywna obróbka wzdłużna i poprzeczna łodyg. Ma ona na celu zapewnienie silniejszego efektu strukturalnego kiszonki, a tym samym lepszego przeżuwania. Dzięki zastosowaniu metody Shredlage wielu producentom mleka udało się zwiększyć zawartość kiszonki kukurydzianej w racjach paszy, przy jednoczesnym zmniejszeniu zawartości słomy i paszy treściwej. W tym samym czasie jeszcze bardziej zwiększono uzysk energii i suchej masy z hektara. Pasuje to idealnie do aktualnej sytuacji, gdzie z uwagi na coraz częściej występujące susze w uprawach  bardziej niż kiedykolwiek konieczne jest efektywne wykorzystanie powierzchni

    Kukurydza na kiszonkę - Technologia Shredlage - na co zwracać uwagę?

    Pamiętajmy, że w przypadku zbioru kiszonki z kukurydzy w technologii SHREDLAGE® istotną kwestią jest zawartość suchej masy (SM) w roślinach. Ta wartość wskazuje jaka jest dojrzałość roślin i to zawsze powinno definiować odpowiedni termin rozpoczęcia zbiorów. SHREDLAGE® można bez problemów stosować w zakresie SM wynoszącym od 30% do 34% przy długości sieczki wynoszącej od 26 mm do 30 mm. Przy zawartości SM od 36% do 40% następuje zmniejszenie długości cięcia do 21 mm – ma to na celu uniknięcie wybierania kiszonki w korycie przez krowy.

    Kukurydza na kiszonkę - trzy różne efekty kondycjonowania

    Kolejnym, ważnym aspektem zbiorów kiszonki z kukurydzy jest kondycjonowanie materiału w tzw. corn-crackerach. Klasyczne kondycjonowanie oznacza rozgniecenie ziarniaków kukurydzy i uwolnienie tam zebranej energii dla bakterii w żwaczu krowy. Poprzez odpowiednie ustawienie szczeliny na walcach corn-crackera (w zakresie 1-2 mm) i różnicy prędkości obrotowej sięgającej 30% uzyskujemy materiał zadawalającej jakości. Oczywiście przy założeniu, że na walcach nie występują znaczne ślady użytkowania. W przypadku zastosowanie nowej technologii SHREDLAGE® z długim cięciem kukurydzy, sposób kondycjonowania musiał zostać zmodyfikowany. I tak w tym przypadku wraz z technologią Shredlage pojawia się nowy corn-cracker, w którym zachodzą trzy różne efekty kondycjonowania:

    • Najpierw sieczka jest rozgniatana z mniejszą lub większą intensywnością – zależnie od wielkości szczeliny, którą można regulować podobnie, jak ma to miejsce w przypadku systemów konwencjonalnych.
    • Dodatkowo występuje szczególnie intensywny efekt rozcierania, który jest możliwy dzięki różnej liczbie rzędów zębów na walcach corn-crackera oraz różnicy liczby obrotów wynoszącej 50%.
    • W ramach trzeciego efektu łodygi są przeciągane przez rowek spiralny na krawędzi przedniego walca oraz przeciwbieżny rowek spiralny walca tylnego. W ten sposób łodygi kukurydzy zostają do pewnego stopnia „obrane”, przy czym nawet względnie twarda kora lub skórka pokrywająca łodygi kukurydzy zostaje oddzielona od miękkiego rdzenia.

    ZOBACZ TAKŻE: Koszenie kukurydzy droższe niż w ubiegłym roku. Zbiory już trwają

    Źródło: Krowie na Zdrowie
    • Tagi:
    • kukurydza
    • kiszonkę
    ŁT
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?

    11 września 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?

    5 września 2025
    Newsy

    Ta odmiana daje 12 ton z hektara. Rolnicy na Dniu Kukurydzy mówią o sezonie 2025

    1 września 2025
    Choroby i szkodniki

    Złe wieści dla producentów kukurydzy. Tego szkodnika nie można teraz zwalczyć

    31 sierpnia 2025
    Newsy

    Za tydzień V Narodowy Dzień Kukurydzy

    23 sierpnia 2025
    Newsy

    Eksplozja w polu kukurydzy na Lubelszczyźnie. Wypadły szyby w domach

    20 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny kukurydzy zaskakują

    13 sierpnia 2025
    Inne uprawy

    Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola

    20 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
    13 września 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR przestaje być agencją typowo rolniczą? Instytucję czekają nowe zadania
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Spadło pogłowie bydła. O ile wzrosły ceny?
    13 września 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
    12 września 2025
    Bydło i mleko
    Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
    12 września 2025
    Hodowla
    Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
    8 września 2025
    Hodowla
    Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
    7 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności