Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
      Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
      Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Zostawić liście, czy zgrabić? Ta decyzja może zmienić twój ogród
      Ten krzew rośnie nawet w zimie. I zachwyca przez 365 dni w roku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kukurydza na kiszonkę. Jak ciąć sieczkę?

Kukurydza na kiszonkę. Jak ciąć sieczkę?

Hodowla - Żywienie 6 września 2021 08:00 ŁT Aktualizacja: 6 września 2021 10:07
Kukurydza na kiszonkę. Jak ciąć sieczkę?
Źródło: Ksenia Pięta
Jaka długość cięcia kukurydzy na kiszonkę jest optymalna w procesie przygotowania paszy dla bydła mlecznego?
Spis treści:

    Jaka długość cięcia kukurydzy na kiszonkę jest optymalna w procesie przygotowania paszy dla bydła mlecznego?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Obecna tendencja zmierza do zwiększenia długości cięcia kukurydzy na kiszonkę. Jak wiadomo, stopień naruszenia ziarna jest decydujący parametrem, gdy chodzi o uzyskanie wysokiej wydajności energetycznej z kiszonki z kukurydzy. Niewystarczające naruszenie ziaren kukurydzy oznacza stratę finansową, gdyż energię trzeba wtedy pozyskiwać z innej paszy np. z kukurydzy na ziarno.

    Kukurydza na kiszonkę - długość cięcia od 3,5 do 30 mm

    Wymagania pod względem długości cięcia i kondycjonowania kiszonki z kukurydzy są obecnie bardzo różnorodne. Ich spektrum sięga od wyjątkowo krótkiego cięcia w zakresie od 3,5 do 12 mm aż do Shredlage (technologia kondycjonowania kukurydzy) o długości wynoszącej ponad 25 mm.

    Obecnie możemy wyróżnić trzy sposoby zbioru. Pierwszym z nich jest krótko pocięta kiszonka, która charakteryzuje się długością cięcia od 3,5 do 12 mm. Drugi sposób to długie cięcie, od 12 do 22 mm i jest to najczęściej spotkany zakres długości. Trzeci to technologia Shredlage.

    3 rodzaje cięcia kukurydzy na kiszonkę:

    • Krótko przycinana kiszonka
    • W przypadku długości cięcia od 3,5 d 12 mm, mówimy o krótko ciętej kiszonce. Krótkie cięcie dotyczy zarówno kiszonki przeznaczonej do biogazowni, jak i do karmienia bydła mlecznego i mięsnego. Wymagany jest tutaj jednorodny i krótki materiał roślinny o bardzo drobnej strukturze. Również naruszenie ziarna musi spełniać bardzo wysokie standardy. 
    • Długo przycinana kiszonka
    • Klasyczne długie cięcie dotyczy kiszonki przycinanej na długość od 12 do 22 mm i jest od lat stosowane w wielu krajach. Oprócz naruszenia ziarna liczy się tutaj lepszy efekt strukturalny.
    • Ponadstandardowo długo przycinana kiszonka
      Przykładem jest technologia Shredlage. To względnie nowa koncepcja żywienia zwierząt wywodząca się z Ameryki Północnej. Sieczka jest przecinana na wyjątkowo długie fragmenty od 26 do 30 mm. Następuje bardzo duże naruszenia ziarna i jego silne roztarcie. Większe powierzchnie posiekanego materiału zapewniają bakteriom większą „powierzchnię aktywną”, umożliwiającą naruszanie komórek roślinnych. Zwiększa to ilość dostępnej dla krowiego żołądka skrobi, która stanowi cenne źródło energii dla zwierzęcia. Dodatkowo zachodzi tutaj bardzo intensywna obróbka wzdłużna i poprzeczna łodyg. Ma ona na celu zapewnienie silniejszego efektu strukturalnego kiszonki, a tym samym lepszego przeżuwania. Dzięki zastosowaniu metody Shredlage wielu producentom mleka udało się zwiększyć zawartość kiszonki kukurydzianej w racjach paszy, przy jednoczesnym zmniejszeniu zawartości słomy i paszy treściwej. W tym samym czasie jeszcze bardziej zwiększono uzysk energii i suchej masy z hektara. Pasuje to idealnie do aktualnej sytuacji, gdzie z uwagi na coraz częściej występujące susze w uprawach  bardziej niż kiedykolwiek konieczne jest efektywne wykorzystanie powierzchni

    Kukurydza na kiszonkę - Technologia Shredlage - na co zwracać uwagę?

    Pamiętajmy, że w przypadku zbioru kiszonki z kukurydzy w technologii SHREDLAGE® istotną kwestią jest zawartość suchej masy (SM) w roślinach. Ta wartość wskazuje jaka jest dojrzałość roślin i to zawsze powinno definiować odpowiedni termin rozpoczęcia zbiorów. SHREDLAGE® można bez problemów stosować w zakresie SM wynoszącym od 30% do 34% przy długości sieczki wynoszącej od 26 mm do 30 mm. Przy zawartości SM od 36% do 40% następuje zmniejszenie długości cięcia do 21 mm – ma to na celu uniknięcie wybierania kiszonki w korycie przez krowy.

    Kukurydza na kiszonkę - trzy różne efekty kondycjonowania

    Kolejnym, ważnym aspektem zbiorów kiszonki z kukurydzy jest kondycjonowanie materiału w tzw. corn-crackerach. Klasyczne kondycjonowanie oznacza rozgniecenie ziarniaków kukurydzy i uwolnienie tam zebranej energii dla bakterii w żwaczu krowy. Poprzez odpowiednie ustawienie szczeliny na walcach corn-crackera (w zakresie 1-2 mm) i różnicy prędkości obrotowej sięgającej 30% uzyskujemy materiał zadawalającej jakości. Oczywiście przy założeniu, że na walcach nie występują znaczne ślady użytkowania. W przypadku zastosowanie nowej technologii SHREDLAGE® z długim cięciem kukurydzy, sposób kondycjonowania musiał zostać zmodyfikowany. I tak w tym przypadku wraz z technologią Shredlage pojawia się nowy corn-cracker, w którym zachodzą trzy różne efekty kondycjonowania:

    • Najpierw sieczka jest rozgniatana z mniejszą lub większą intensywnością – zależnie od wielkości szczeliny, którą można regulować podobnie, jak ma to miejsce w przypadku systemów konwencjonalnych.
    • Dodatkowo występuje szczególnie intensywny efekt rozcierania, który jest możliwy dzięki różnej liczbie rzędów zębów na walcach corn-crackera oraz różnicy liczby obrotów wynoszącej 50%.
    • W ramach trzeciego efektu łodygi są przeciągane przez rowek spiralny na krawędzi przedniego walca oraz przeciwbieżny rowek spiralny walca tylnego. W ten sposób łodygi kukurydzy zostają do pewnego stopnia „obrane”, przy czym nawet względnie twarda kora lub skórka pokrywająca łodygi kukurydzy zostaje oddzielona od miękkiego rdzenia.

    ZOBACZ TAKŻE: Koszenie kukurydzy droższe niż w ubiegłym roku. Zbiory już trwają

    Źródło: Krowie na Zdrowie
    • Tagi:
    • kukurydza
    • kiszonkę
    ŁT
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?

    19 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?

    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren

    12 listopada 2025
    Uprawy

    Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025

    7 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Pogoda nadal nie ułatwia zbiorów kukurydzy. Jak przebiegają żniwa?

    26 października 2025
    Ceny rolnicze

    Korekty w cenach za mokrą kukurydzę

    22 października 2025
    Zboża

    Późne zbiory kukurydzy - jakie mogą być skutki?

    22 października 2025
    Ceny rolnicze

    Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?

    19 października 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    KRUS
    Ponad 6500 zł co miesiąc. To świadczenie także dla rolników. Decyduje wiek
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności