KIPDiP: Polskie jaja zawitały do Singapuru
W miniony piątek (5 czerwca) pierwszy transport jaj konsumpcyjnych z Polski dotarł do Singapuru - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Przyjęcie towaru w siedzibie firmy importującej miało uroczysty charakter w obecności przedstawicieli administracji, między innymi, z udziałem Ministra Handlu i Przemysłu oraz Ambasadora RP w Singapurze. Jaja z Polski po raz pierwszy trafiły na azjatycki rynek.
Tym samym dołączyliśmy do grona państw, z których Singapur jest zainteresowany przywozem jaj spożywczych. Jaja będą sprzedawane do restauracji i sklepów detalicznych.
Do tej pory jedenaście krajów miało możliwość sprzedaży na azjatycki rynek: Australia, Dania, Japonia, Malezja, Nowa Zelandia, Hiszpania, Szwecja, Korea Południowa, Tajlandia, Stany Zjednoczone i Ukraina.
- Singapurskie władze z zadowoleniem odniosły się do rozpoczęcia współpracy z polskimi eksportami jaj i nie tylko... w najbliższych tygodniach oczekują dostaw mrożonego kurczaka z Polski. Rozszerzenie współpracy z polskimi producentami jest elementem strategii dywersyfikacji źródeł zaopatrzenia w żywność przez Singapur, aby zapobiegać gwałtownym odchyleniom w łańcuchu dostaw i wahaniom cen - podaje izba.
KIPDiP przypomina także, że w kwietniu tego roku zakończyły się trwające dłuższy czas polsko - singapurskie negocjacje zmierzające do otwarcia azjatyckiego kierunku na sprzedaż polskich jaj w skorupkach. Już w maju, sprawnie przeprowadzono zatwierdzenie polskich ferm produkcyjnych i zakładów przetwórstwa jaj. Na mięso drobiowe z Polski Singapur otwarł się znacznie wcześniej, ale ekspansję zagraniczną zahamował na pewien czas wybuch grypy ptaków w Polsce.
- Wydaje się jednak, że kryzys epidemiczny w skali globalnej zadziałał na korzyść polskich firm - kończy KIPDiP.