Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ketoza - wróg hodowcy!

Ketoza - wróg hodowcy!

Hodowla - Bydło i mleko 11 grudnia 2015 09:00 Magdalena Teodorczyk Aktualizacja: 11 grudnia 2015 09:52
Ketoza - wróg hodowcy!
Źródło: Ksenia Pięta
Ketoza jest jedną z chorób metabolicznych dotykających bydło mleczne. Według analiz przeprowadzonych przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka na około 20 tys. stad objętych oceną 18,7% jest zagrożonych subkliniczną ketozą.
Spis treści:

    Ketoza jest jedną z chorób metabolicznych dotykających bydło mleczne. Według analiz przeprowadzonych przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka na około 20 tys. stad objętych oceną 18,7% jest zagrożonych subkliniczną ketozą.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak się objawia?

    - Do wyraźnych symptomów ketozy należą: zmniejszenie apetytu, spadek masy ciała i wydajności, podniesienie się poziomu tłuszczu w mleku. Stosunek poziomu białka do tłuszczu w badanym mleku u danej sztuki jest większy niż 1,5 - to pierwsze objawy wskazujące na ketozę. Krowy chore często stoją ze spuszczonymi głowami, przymkniętymi powiekami. Możemy zauważyć, że zwierzę nie reaguje na bodźce środowiskowe, nie pobiera paszy, nie pije wody - zaznacza Włodzimierz Cholewiński, doradca żywieniowy PFHBiPM. W pobliżu sztuki wyczuwalny jest zapach acetonu, zbliżony do zapachu lakieru do paznokci. Kał krowy chorej początkowo jest zbity, pokryty śluzem, w późniejszym okresie przechodzi w kał płynny. Spektrum objawów jest dość szerokie. - Często obserwowane są również zmiany wyglądu okrywy włosowej z gładkiej i lśniącej na lekko zmierzwioną, krowy wyglądają wtedy jak pies przed zrzuceniem warstwy futra na wiosnę, a wynika to z braku chęci do ocierania się. Oczywiście widoczne jest również wychudzenie. Czasem dochodzą drgawki mięśni, szczękanie zębami, nietypowe ruchy, gryzienie kostki z solą, koryta czy elementów wyposażenia np. zagrody. Zwierzęta nadmiernie się ślinią - dodaje Kamil Olender, lekarz weterynarii, którego gabinet mieści się w Dobrzycy (powiat pleszewski). - Każdy hodowca, który zauważy podobne symptomy, objawy powinien skontaktować się z lekarzem weterynarii, obsługującym jego stado. Nietrafiona diagnoza i leczenie zwierzęcia na własną rękę może skutkować pogorszeniem stanu zdrowotnego zwierzęcia, a co gorsza jego śmiercią, dlatego odradzałbym tego typu praktyki - zaznacza lekarz. - Zwierzęciu podejrzanemu o wystąpienie ketozy wykonuję test z mleka typu testoket. Jest to jednorazowy test stosowany do użycia w warunkach terenowych. Zawarty w nim nitroprusydek sodu reaguje z ciałami ketonowymi zawartymi w mleku lub moczu, dając zabarwienie od różowego do fioletowego, w zależności od zawartości ciał ketonowych i daje w 100% trafną diagnozę
    -
    dodaje Kamil Olender.

    Typy ketozy

    Ketoza występuje w dwóch stanach: podklinicznym i klinicznym. - Stan podkliniczny jest bardzo trudny do rozpoznania, zwierzę pobiera paszę normalnie, ale powoli zauważalny jest spadek wydajności mleka. Natomiast stan kliniczny daje już całe spektrum objawów - wyjaśnia specjalista z PFHBiPM. Wyróżnia się trzy typy ketoz. - I typ ketozy występuje od 3 do 6 tygodni po wycieleniu, jest związany ze słabym żywieniem energetycznym w gospodarstwach albo z nieprzygotowaniem krowy przed wycieleniem do pobierania pasz treściwych. Wyraźny jest spadek kondycji ciała krowy, utrata tłuszczu. Zawartość kwasu betahydroksymasłowego we krwi i w mleku jest bardzo wysoka - tłumaczy Włodzimierz Cholewiński. - Zwierzę, u którego stwierdzimy takie objawy, powinno mieć lepiej zbilansowaną dawkę pokarmową. Powinniśmy przyzwyczaić je do pobierania pasz treściwych przed wycieleniem i kontynuować ten typ żywienia po wycieleniu - dodaje doradca. Typ II związany jest z nadmiernym odtłuszczeniem zwierząt. Sztuki mają niedobory energii, łatwo i często w nadmiarze uwalniają tłuszcz zapasowy. Często następuje otłuszczenie wątroby. Występuje w 1 - 2 tygodniu laktacji, gdy krowa się rozdaja i zaczyna mieć duże potrzeby energetyczne, które zamiast być uzupełnianie z podawanych pasz energetycznych są pobierane z własnych rezerw zapasowych. Spada BCS. Zawartość kwasu betahydroksymasłowego jest wysoka. Chcąc uniknąć tego typu ketozy, należy prawidłowo żywić sztuki już w momencie zasuszania, nie doprowadzać do zbyt dużego otłuszczenia. - Typ III jest związany z jakością pasz. Nie powinno się podawać pasz mokrych, zepsutych, zanieczyszczonych glebą, bardzo często w kiszonce obecne jest dużo kwasu masłowego. Ten typ może występować w dowolnym momencie laktacji. Zmienny jest poziom kwasu betahydroksymasłowego. Chcąc uniknąć tego typu ketozy, należy zadbać o jakość zadawanych pasz, sprawdzić ich parametry. Warto zbadać je w laboratorium badania pasz - podpowiada specjalista.

    Jak powstają ciała ketonowe?

    Obniżony apetyt to pierwszy sygnał, że z krową dzieje się coś nie tak. Sztuka, która mało je, pobiera mało energii, białka. Często dochodzi do ujemnego bilansu energii, a gdy ten występuje w sytuacji wysokiego jej zapotrzebowania na rozwój płodu bądź na produkcję siary czy mleka, to organizm korzysta z tłuszczów zapasowych.

    - Krowa tłusta traci apetyt czyli pobiera za mało energii już na około 3 tygodnie przed wycieleniem, krowa chuda na 4-6 dni przed porodem. Jeśli jest ujemny bilans energii, następuje rozkład tłuszczów w procesie glikolizy, gdzie powstają wolne kwasy tłuszczowe, które są spalane w wątrobie, ale pod warunkiem, że mamy energię. Gdy brakuje glukozy, dochodzi do niepełnego spalania wolnych kwasów tłuszczowych w wątrobie i powstają ciała ketonowe. Niepełne spalanie tłuszczu w wątrobie daje w efekcie syntezę tłuszczu - wątroba się otłuszcza. krowa idzie na rzeź, gdyż to jest bardzo poważna dysfunkcja wątroby. Spalanie swoich własnych rezerw tłuszczowych jest dla krowy łatwym sposobem pozyskania energii do produkcji mleka, którego po wycieleniu daje bardzo dużo - zaznacza Włodzimierz Cholewiński. Krowa potrafi spalić od 15 do 90 kg własnego tłuszczu, co odpowiednio daje od 150 do 900 kg 4 % mleka. Niestety jest to również związane z wyraźnym spadkiem masy ciała. Przy 90 kg tłuszczu jest to ok. 0,7 - 1 stopnia BCS. Takie zmniejszenie masy ciała może w przyszłości skutkować problemami przy wtórnym zacieleniu oraz wystąpieniem ketozy.

    Profilaktyka ketozy

    - W pierwszej kolejności należy przestrzegać zasad prawidłowego żywienia w okresie okołoporodowym. Nie otłuszczać zwierząt w okresie przejściowym i w końcu laktacji. Przekarmiana w tym okresie krowa nie wykorzystuje pozyskanej energii na produkcję mleka, tylko na tworzenie tłuszczów zapasowych. - podkreśla Włodzimierz Cholewiński. Ważne jest również odpowiednie bilansowanie dawki pokarmowej. Pasze to kolejny istotny aspekt profilaktyki ketozy. - Powinny być bardzo dobrej jakości o łatwej strawności, bez zanieczyszczeń pochodzenia glebowego, bez mikotoksyn. Warto przyzwyczaić krowy do pobierania pasz wysokoenergetycznych typu mieszanki treściwe czy nawet należałoby zwiększyć przed wycieleniem ilość np. kiszonki z kukurydzy. Podawać również pasze takie same, które krowa będzie dostawać po wycieleniu, żeby przyzwyczaić bakterie żwacza do trawienia tych pasz, by była lepsza strawność, lepsze wykorzystanie pasz, żeby był lepszy status energetyczny zwierzęcia - wyjaśnia doradca żywieniowy.

    Substancje wykorzystywane w profilaktyce ketozy:

    glikol propylenowy w ilości 200 - 300 g na sztukę. Można go podawać na 10 dni przed i 14 po wycieleniu w ilości 0,2 - 0,3 kg na sztukę we wlewie dożwaczowym,

    niacyna - witamina PP 6-12 g na sztukę w ciągu 24 h, 14 dni przed i 60 po wycieleniu poprawia przemianę materii

    cholina (chlorek choliny, cholina chroniona) 40 - 60 g 2-3 tyg. przed i 3-4 tyg. po wcieleniu, pozytywnie wpływa na przemiany wątrobowe,

    gliceryna paszowa 0,3 - 0,5 kg na sztukę na koryto lub dożwaczowo

    tłuszcz chroniony 0,3 - 0,8 kg

    mieszanki wysokoenergetyczne na okres okołoporodowy

    wysłodki, wysłodki melasowane, ziarna kukurydzy

    • Tagi:
    • ketoza
    • bydło mleczne
    • krowy
    • hodowla bydła
    Magdalena Teodorczyk
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika

    27 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Nietypowy pomysł uratował gospodarstwo. Nowy biznes był strzałem w dziesiątkę

    7 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?

    17 października 2025
    Bydło i mleko

    Rutyna doju wpływa na zdrowotność wymion

    20 września 2025
    Ceny rolnicze

    Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?

    2 września 2025
    Newsy

    Dronami szukają krów, które uciekły z gospodarstwa w Łódzkiem

    26 sierpnia 2025
    Bydło i mleko

    Małe hodowle są nieopłacalne? W Polsce mamy mniej krów i... więcej mleka

    10 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czeka nas pogrzeb polskiego rolnictwa? Rolnicy mówią wprost [VIDEO]
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Pomoc unijna
    ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
    27 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności