Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]
      Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób
      Komisja Europejska zgodziła się na pomoc dla hodowców. Powód: pryszczyca
      Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
      Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 80 mln zł do rozdysponowania. Nabór tylko do 13 maja - przypomina ARiMR
      Rolnicy zamiast żniwować mogą pójść do wojska. Samorząd rolniczy interweniuje
      Trwa walka o towar. Ile kosztuje ziarno w kraju?
      Ile ziemi rolnej może kupić osoba, która nie jest rolnikiem? Przepisy są jasne
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy nadejdzie oczekiwany przewrót w pogodzie. Zrobi się cieplej
      Idealne dla początkujących ogrodników. Będą zdobić ogród przez cały rok
      Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa
      Nie ma wielu wymagań i obficie kwitnie. Ciekawa alternatywa dla pelargonii
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Kanibalizm w chlewni

Kanibalizm w chlewni

Hodowla - Trzoda chlewna 25 maja 2012 07:03 Aneta Rzeźniczak Aktualizacja: 7 października 2015 14:39
Kanibalizm w chlewni
Źródło: Fotolia.com
Kanibalizm to zjawisko występujące przede wszystkim w zmasowanej produkcji trzody chlewnej. Jest przyczyną poważnych strat ekonomicznych. Najczęstszymi zauważalnymi objawami są: obgryzanie uszu, ogonów, a także boków ciała szczególnie w okolicy łopatek i nerek.
Spis treści:

    Kanibalizm to zjawisko występujące przede wszystkim w zmasowanej produkcji trzody chlewnej. Jest przyczyną poważnych strat ekonomicznych. Najczęstszymi zauważalnymi objawami są: obgryzanie uszu, ogonów, a także boków ciała szczególnie w okolicy łopatek i nerek.

    Niewinne ssanie uszu to początek

    Okaleczane części ciała stanowią sprzyjające środowisko dla rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Wszystko zaczyna się od niewinnego ssania uszu i ogona, a kończy na zagryzieniu jednego z towarzyszy grupy. Przynajmniej jedno zwierzę, najczęściej loszka, zaczyna gryźć lub żuć ogon następnej świni doprowadzając do krwawienia.

    Które sztuki narażone kanibalizmem?

    Problem kanibalizmu dotyczy głównie starszych świń: warchlaków oraz tuczników (o wadze powyżej 30 kg). Młode prosięta “walczące” o dostęp do maciory ustalają swoją hierarchię. Nie należy tego zachowania mylić z kanibalizmem. - Zjawisko kanibalizmu nasila się u warchlaków podczas łączenia w grupy produkcyjne – wyjaśnia lekarz weterynarii Mirosław Kuberka. Wtedy też pojawiają się dodatkowe czynniki, które zwiększają ryzyko. Jako najczęstszą przyczynę występowania tego zaburzenia wymienia się: bezściółkowe systemy utrzymania świń na podłogach rusztowych, błędy żywieniowe, nieodpowiednie warunki klimatyczne środowiska, nieadekwatne i ubogie środowisko nie dające możliwości zaspokajania takich potrzeb behawioralnych jak ruch, eksploracja, zabawa, rycie, pasienie, żucie, co w konsekwencji prowadzi do napięć w sferze psychicznej, a przez to do stanów apatii i frustracji.

    Zła hodowla to straty w mięsie

    Kanibalizm jest zjawiskiem złożonym i często spotykanym, mnogość czynników, które mogą go wywołać jest tak duża, że trudno określić jedną skuteczną receptę. - Należy brać pod uwagę możliwie wszystkie źródła ryzyka, które mogą wywołać niepożądana reakcję – radzi Mirosław Kuberka.

    Skutki okaleczania ciała

    Źle prowadzona i nadzorowana hodowla może przynieść wiele strat w produkcji mięsa. Dzieje się tak głównie z powodu ognisk ropnych w okolicach kręgosłupa, które mogą rozsiać się po całej tuszy. Mięso z takiego tucznika nie nadaje się już do spożycia. U warchlaków skutki kanibalizmu widoczne są w postaci zahamowania przyrostów masy ciała, kulawizny, obrzęku stawów, porażenia kończyn, a w końcu padnięcia. Skutecznym, lecz kosztownym rozwiązaniem w niektórych przypadkach może okazać się antybiotykoterapia.

    Sięgnij po profilaktykę

    Aby zaoszczędzić sobie zabiegów przy zwalczaniu skutków kanibalizmu, można podjąć wielokierunkowe działania zapobiegające. Do najważniejszych należą: kauteryzacja ogonków, leczenie chorób skóry, utrzymanie odpowiedniej obsady w kojcach, optymalnie zbilansowana pasza, zapewnienie tzw. komfortu temperaturowego, niedopuszczenie do wystąpienia głodu tlenowego (eliminacja siarkowodoru, amoniaku), izolowanie prowodyrów oraz stosowanie preparatów zniechęcających do łapania za ogony (np. dziegieć, kanibal off).

    • Tagi:
    • hodowla świń
    • trzoda chlewna
    • kanibalizm świń
    Aneta Rzeźniczak
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie

    6 maja 2025
    Trzoda chlewna

    140 macior, 230 prosiąt i tyle samo warchlaków. Chlewnia to jej królestwo [VIDEO]

    30 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Aktualne programy wsparcia dla hodowców świń. Jakie formy dostępne w 2025 r.?

    14 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Producent świń: Nie chcę kończyć biznesu. Drzemią we mnie duże pokłady zaparcia

    29 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Realia polskiej branży trzody chlewnej: przeszkody i nadzieje na rozwój

    14 marca 2025
    Analizy rynkowe

    Dlaczego ceny świń tak mocno spadły? Doszło do zmowy cenowej? Jest wyjaśnienie

    11 marca 2025
    Newsy

    Nowa era genetyki w hodowli trzody chlewnej

    10 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Te kraje pokazały, że z ASF można sobie poradzić. Czy polska produkcja przetrwa?

    3 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Od dziś w tym kraju zakaz importu dla wołowiny i wieprzowiny z Polski
    9 maja 2025
    Newsy
    Szykują się uproszczenia we wspólnej polityce rolnej. "Zmiany będą odczuwalne"
    9 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Trwa walka o towar. Ile kosztuje ziarno w kraju?
    9 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Od dziś w tym kraju zakaz importu dla wołowiny i wieprzowiny z Polski
    9 maja 2025
    Hodowla
    Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]
    8 maja 2025
    Drób
    Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób
    7 maja 2025
    Bydło i mleko
    Komisja Europejska zgodziła się na pomoc dla hodowców. Powód: pryszczyca
    7 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie
    6 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy