Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kanibalizm w chlewni

Kanibalizm w chlewni

Hodowla - Trzoda chlewna 25 maja 2012 07:03 Aneta Rzeźniczak Aktualizacja: 7 października 2015 14:39
Kanibalizm w chlewni
Źródło: Fotolia.com
Kanibalizm to zjawisko występujące przede wszystkim w zmasowanej produkcji trzody chlewnej. Jest przyczyną poważnych strat ekonomicznych. Najczęstszymi zauważalnymi objawami są: obgryzanie uszu, ogonów, a także boków ciała szczególnie w okolicy łopatek i nerek.
Spis treści:

    Kanibalizm to zjawisko występujące przede wszystkim w zmasowanej produkcji trzody chlewnej. Jest przyczyną poważnych strat ekonomicznych. Najczęstszymi zauważalnymi objawami są: obgryzanie uszu, ogonów, a także boków ciała szczególnie w okolicy łopatek i nerek.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Niewinne ssanie uszu to początek

    Okaleczane części ciała stanowią sprzyjające środowisko dla rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Wszystko zaczyna się od niewinnego ssania uszu i ogona, a kończy na zagryzieniu jednego z towarzyszy grupy. Przynajmniej jedno zwierzę, najczęściej loszka, zaczyna gryźć lub żuć ogon następnej świni doprowadzając do krwawienia.

    Które sztuki narażone kanibalizmem?

    Problem kanibalizmu dotyczy głównie starszych świń: warchlaków oraz tuczników (o wadze powyżej 30 kg). Młode prosięta “walczące” o dostęp do maciory ustalają swoją hierarchię. Nie należy tego zachowania mylić z kanibalizmem. - Zjawisko kanibalizmu nasila się u warchlaków podczas łączenia w grupy produkcyjne – wyjaśnia lekarz weterynarii Mirosław Kuberka. Wtedy też pojawiają się dodatkowe czynniki, które zwiększają ryzyko. Jako najczęstszą przyczynę występowania tego zaburzenia wymienia się: bezściółkowe systemy utrzymania świń na podłogach rusztowych, błędy żywieniowe, nieodpowiednie warunki klimatyczne środowiska, nieadekwatne i ubogie środowisko nie dające możliwości zaspokajania takich potrzeb behawioralnych jak ruch, eksploracja, zabawa, rycie, pasienie, żucie, co w konsekwencji prowadzi do napięć w sferze psychicznej, a przez to do stanów apatii i frustracji.

    Zła hodowla to straty w mięsie

    Kanibalizm jest zjawiskiem złożonym i często spotykanym, mnogość czynników, które mogą go wywołać jest tak duża, że trudno określić jedną skuteczną receptę. - Należy brać pod uwagę możliwie wszystkie źródła ryzyka, które mogą wywołać niepożądana reakcję – radzi Mirosław Kuberka.

    Skutki okaleczania ciała

    Źle prowadzona i nadzorowana hodowla może przynieść wiele strat w produkcji mięsa. Dzieje się tak głównie z powodu ognisk ropnych w okolicach kręgosłupa, które mogą rozsiać się po całej tuszy. Mięso z takiego tucznika nie nadaje się już do spożycia. U warchlaków skutki kanibalizmu widoczne są w postaci zahamowania przyrostów masy ciała, kulawizny, obrzęku stawów, porażenia kończyn, a w końcu padnięcia. Skutecznym, lecz kosztownym rozwiązaniem w niektórych przypadkach może okazać się antybiotykoterapia.

    Sięgnij po profilaktykę

    Aby zaoszczędzić sobie zabiegów przy zwalczaniu skutków kanibalizmu, można podjąć wielokierunkowe działania zapobiegające. Do najważniejszych należą: kauteryzacja ogonków, leczenie chorób skóry, utrzymanie odpowiedniej obsady w kojcach, optymalnie zbilansowana pasza, zapewnienie tzw. komfortu temperaturowego, niedopuszczenie do wystąpienia głodu tlenowego (eliminacja siarkowodoru, amoniaku), izolowanie prowodyrów oraz stosowanie preparatów zniechęcających do łapania za ogony (np. dziegieć, kanibal off).

    • Tagi:
    • hodowla świń
    • trzoda chlewna
    • kanibalizm świń
    Aneta Rzeźniczak
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?

    26 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej

    25 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”

    20 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej

    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania

    11 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]

    6 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem

    27 października 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czeka nas pogrzeb polskiego rolnictwa? Rolnicy mówią wprost [VIDEO]
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Pomoc unijna
    ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
    27 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Kanibalizm u świń. Dlaczego świnie się podgryzają?
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności