Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Ceny warzyw w skupie a ceny na straganie. Dlaczego jest aż taka różnica?
      Na tej uprawie rolnicy zarobili w tym roku najwięcej?
      Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
      Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
      Wirus znów zaatakował. Nowe ognisko w Wielkopolsce
      Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      KOLEJNY DRAMAT ROLNIKÓW: Jesienne przymrozki zniszczyły plony. WIR interweniuje
      W tej dziedzinie Polska jest liderem i wyznacznikiem dla innych krajów
      Plantator krytykuje odbiór buraków. "Nerwy zaczynają puszczać"
      Postawili na kukurydzę. Jakie odmiany na ziarno, a jakie na kiszonkę?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dla tej liczby rolników zaliczki już są naliczone. Miliardy w dopłatach od jutra
      Nawet 120 tys. zł dla małych gospodarstw. Sprawdź, czy się kwalifikujesz
      Wnioski po terminie? Wypłata środków nadal możliwa. Korzystne zmiany dla rolnika
      Zapomniane świadczenie z KRUS? Kto faktycznie może dostać dodatkowe pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kanibalizm w chlewni

Kanibalizm w chlewni

Hodowla - Trzoda chlewna 25 maja 2012 07:03 Aneta Rzeźniczak Aktualizacja: 7 października 2015 14:39
Kanibalizm w chlewni
Źródło: Fotolia.com
Kanibalizm to zjawisko występujące przede wszystkim w zmasowanej produkcji trzody chlewnej. Jest przyczyną poważnych strat ekonomicznych. Najczęstszymi zauważalnymi objawami są: obgryzanie uszu, ogonów, a także boków ciała szczególnie w okolicy łopatek i nerek.
Spis treści:

    Kanibalizm to zjawisko występujące przede wszystkim w zmasowanej produkcji trzody chlewnej. Jest przyczyną poważnych strat ekonomicznych. Najczęstszymi zauważalnymi objawami są: obgryzanie uszu, ogonów, a także boków ciała szczególnie w okolicy łopatek i nerek.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Niewinne ssanie uszu to początek

    Okaleczane części ciała stanowią sprzyjające środowisko dla rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Wszystko zaczyna się od niewinnego ssania uszu i ogona, a kończy na zagryzieniu jednego z towarzyszy grupy. Przynajmniej jedno zwierzę, najczęściej loszka, zaczyna gryźć lub żuć ogon następnej świni doprowadzając do krwawienia.

    Które sztuki narażone kanibalizmem?

    Problem kanibalizmu dotyczy głównie starszych świń: warchlaków oraz tuczników (o wadze powyżej 30 kg). Młode prosięta “walczące” o dostęp do maciory ustalają swoją hierarchię. Nie należy tego zachowania mylić z kanibalizmem. - Zjawisko kanibalizmu nasila się u warchlaków podczas łączenia w grupy produkcyjne – wyjaśnia lekarz weterynarii Mirosław Kuberka. Wtedy też pojawiają się dodatkowe czynniki, które zwiększają ryzyko. Jako najczęstszą przyczynę występowania tego zaburzenia wymienia się: bezściółkowe systemy utrzymania świń na podłogach rusztowych, błędy żywieniowe, nieodpowiednie warunki klimatyczne środowiska, nieadekwatne i ubogie środowisko nie dające możliwości zaspokajania takich potrzeb behawioralnych jak ruch, eksploracja, zabawa, rycie, pasienie, żucie, co w konsekwencji prowadzi do napięć w sferze psychicznej, a przez to do stanów apatii i frustracji.

    Zła hodowla to straty w mięsie

    Kanibalizm jest zjawiskiem złożonym i często spotykanym, mnogość czynników, które mogą go wywołać jest tak duża, że trudno określić jedną skuteczną receptę. - Należy brać pod uwagę możliwie wszystkie źródła ryzyka, które mogą wywołać niepożądana reakcję – radzi Mirosław Kuberka.

    Skutki okaleczania ciała

    Źle prowadzona i nadzorowana hodowla może przynieść wiele strat w produkcji mięsa. Dzieje się tak głównie z powodu ognisk ropnych w okolicach kręgosłupa, które mogą rozsiać się po całej tuszy. Mięso z takiego tucznika nie nadaje się już do spożycia. U warchlaków skutki kanibalizmu widoczne są w postaci zahamowania przyrostów masy ciała, kulawizny, obrzęku stawów, porażenia kończyn, a w końcu padnięcia. Skutecznym, lecz kosztownym rozwiązaniem w niektórych przypadkach może okazać się antybiotykoterapia.

    Sięgnij po profilaktykę

    Aby zaoszczędzić sobie zabiegów przy zwalczaniu skutków kanibalizmu, można podjąć wielokierunkowe działania zapobiegające. Do najważniejszych należą: kauteryzacja ogonków, leczenie chorób skóry, utrzymanie odpowiedniej obsady w kojcach, optymalnie zbilansowana pasza, zapewnienie tzw. komfortu temperaturowego, niedopuszczenie do wystąpienia głodu tlenowego (eliminacja siarkowodoru, amoniaku), izolowanie prowodyrów oraz stosowanie preparatów zniechęcających do łapania za ogony (np. dziegieć, kanibal off).

    • Tagi:
    • hodowla świń
    • trzoda chlewna
    • kanibalizm świń
    Aneta Rzeźniczak
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?

    16 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu

    9 października 2025
    Trzoda chlewna

    Duży spadek cen tucznika. Co się dzieje?

    7 października 2025
    Newsy

    Kolejny cios dla hodowców świń. Nowe informacje GLW

    7 października 2025
    Trzoda chlewna

    Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra

    29 września 2025
    Trzoda chlewna

    Pogłowie świń w Polsce. Import bije rekordy

    21 września 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”

    18 września 2025
    Ceny rolnicze

    Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?

    11 września 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
    16 października 2025
    Przepisy
    Te ziemniaki nie nadawały się do "legalnej" sprzedaży. Teraz rząd zmieni prawo
    16 października 2025
    Pomoc unijna
    700 mln zł dla KGW. Co z kolejnymi naborami?
    16 października 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
    15 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
    15 października 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak przygotować kury do zimy, by nie spadła nieśność?
    15 października 2025
    Hodowla
    Wirus znów zaatakował. Nowe ognisko w Wielkopolsce
    14 października 2025
    Trzoda chlewna
    Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
    14 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności