Jak karmić kury, by znosiły smaczne jaja?
Konsumenci często zwracają uwagę na to, skąd pochodzą jajka, które kupują. Bardzo sobie cenią świeże, wiejskie jajka. Jakie mają wartości? Co zrobić, aby podnieść jakość jajek, które spożywamy?
Wielu dietetyków poleca jajka, zachwalając właściwości odżywcze żółtek. Dobre jaja zawsze chętnie są kupowane - dlatego warto poświęcić kurom więcej czasu, bo smaczne jajka są w cenie.
Czym zatem karmić kury?
Podstawą w żywieniu kur jest ziarno. Stanowi ono 60-70% dziennej dawki i główne źródło energii. Jedna kura potrzebuje około 30 kg ziarna rocznie. Zdecydowaną większość ziarna należy podawać w formie rozdrobnionej, np. śruty. Musimy pamiętać, że ze względu na zbyt małą ilość białka, składników mineralnych i witamin zboża nie mogą być jedyną paszą.
- (...) U nas w domu to panuje taka zasada, wszystkie obierki od warzyw czy owoców są zostawiane dla kur. Moi sąsiedzi wiedzą, że tych kur u nas jest dużo i sami także przynoszą swoje odpadki. Jak zaczynają rosnąć pokrzywy, to ja zawsze jeżdżę na łąki, zbieram i susze. Kury bardzo lubią zioła. Najchętniej jedzą jednak skoszoną traw, taką świeżutką. (...) Dobrze jest także podawać kurom skorupki od jajek. To naturalne źródło wapnia
- mówi pani Jadwiga Strzelecka z Nietkowa w województwie lubuskim.
CZYTAJ RÓWNIEŻ - WZROST CEN ŚWIŃ - JAKA SYTUACJA JEST TERAZ?
Wszelkie zioła korzystne dla człowieka są także korzystne dla ptaków, takie jak krwawnik, mniszek, mięta, melisa, rumianek, pokrzywa, szczypior, komosa, cykoria, koniczyna, lucerna, wyka, piołun, perz, igliwie sosnowe, jodłowe i wiele, wiele innych.
Nie tylko smak, ale i kolor zależy od tego, co jedzą ptaki. Jeśli chcemy mieć bardziej żółte żółtka, warto do pożywienia dodać marchewki lub buraczka. Warto podać te warzywa częściowo gotowane, a częściowo nie, żeby kury miały wybór.
ZOBACZ TEŻ - BIOASEKURACJI TRZEBA UCZYĆ SIĘ CAŁY CZAS - FILM Z FERMY DROBIU
Także wszelkie owoce i warzywa są chętnie zjadane przez ptaki. Jabłka, gruszki (same obierki też są wartościowe), pomidory, ogórki, dynie, buraki, pietruszka, seler, kapusta, marchew, cebula i wiele innych. Ziemniaki ze względu na możliwość występowania solaniny w zielonych częściach, przed podaniem kurom lepiej ugotować lub sparować. Cennymi paszami zawierającymi dużo białka są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mleko, twaróg, maślanka, serwatka, jaja, odpady poubojowe. Ponieważ świeże mleko szybko kwaśnieje, a nadkwaśniałe jest szkodliwe, najlepiej je podawać jako zsiadłe.
Dobrym źródłem wapnia dla kur są skorupki jajek, jednak należy pamniętać, aby przed podaniem rozdrobnić je, bowiem ptaki, które mają niedobory wapnia, zaczynają, niestety, rozbijać własne jajka - by zaspokoić swoje potrzeby żywieniowe.