Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
      Kupuję ziemię. Czy umowę przedwstępną powinienem potwierdzić u notariusza?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten żywopłot ubarwi twój ogród. Dwa razy w roku zmienia barwę na czerwoną
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Natychmiastowa reakcja ustrzeże przed chorobą płuc

Natychmiastowa reakcja ustrzeże przed chorobą płuc

Hodowla - Trzoda chlewna 13 kwietnia 2017 07:00 (abi)
Natychmiastowa reakcja ustrzeże przed chorobą płuc
Źródło: nipol, fotolia.com
Przy tuczu prosiąt zakupionych z różnych źródeł producent musi pamiętać, że sprowadza sobie do chlewni różne zarazki, z którymi musi podjąć natychmiastową walkę.
Spis treści:

    Przy tuczu prosiąt zakupionych z różnych źródeł (rynek, targ) producent musi pamiętać, że sprowadza sobie do chlewni różne zarazki, z którymi musi podjąć natychmiastową walkę.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach wymaga od hodowcy zaangażowania dużych środków finansowych, ale również ogromnej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt, organizacji pracy oraz zarządzania.

    - Podstawowym warunkiem, który należy spełnić, to odpowiednie normy dotyczące utrzymania zwierząt. Chodzi o zagęszczenie, klimat, dostępu do wody i paszy. Obecnie utrzymywane linie świń, charakteryzujące się wysokimi przyrostami wagowymi, niskim zużyciem paszy na kilogram przyrostu oraz wysoką plennością, wymagają zapewnienia im optymalnych warunków środowiskowych. Wówczas w pełni wykorzystają swój potencjał genetyczny - zaznacza Maciej Szymczak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Gołuchowie.

    Podkreśla, że nieodpowiednie warunki w chlewni - z jednej strony obniżają parametry produkcji, a z drugiej wpływają na obniżenie odporności zwierząt i występowania chorób.

    Do najczęstszych chorób, które są przyczyną nieodpowiednich warunków chowu, jest mykoplazmowe zapalenie płuc (MPS).

    - Zwane inaczej enzootyczną bronchopneumonią świń. Jest zakaźną chorobą układu oddechowego świń, charakteryzującą się wprawdzie dużą zachorowalnością, ale małą śmiertelnością. Do infekcji dochodzi przez wdychanie zarazków wraz z powietrzem. Źródłem zakażenia są klinicznie chore zwierzęta oraz bezobjawowi siewcy. Zarazek występuje w wydzielinie dróg oddechowych, skąd przenoszony jest na inne zwierzęta przez kontakt bezpośredni lub drogą erogenną - wyjaśnia Maciej Szymczak.

    Objawy kliniczne są swoiste i dość charakterystyczne. Pierwszym objawem - pojawiającym się po różnie długim okresie inkubacji (10 dni-kilka tyg.) - jest z reguły kaszel (przypominający szczekanie psa), początkowo suchy, potem wilgotny. Pojawia się on niekiedy już u 2-3- tygodniowych prosiąt, ale częściej występuje u warchlaków i tuczników.

    - W stadzie jest on słyszalny głównie rano, w czasie karmienia świń lub o każdej porze po przepędzeniu zwierząt. Objawów duszności w tym okresie brak, u kaszlących świń zaznacza się natomiast wyraźnie stopniowa utrata kondycji - tłumaczy.

    Mimo przyjmowania pokarmu zwierzęta wolniej rosną, skóra ich traci połysk, staje się szarobiała, a szczecina ulega nastroszeniu. W miarę rozwijania się zapalenia płuc kaszel staje się częstszy i napadowy. Świnie kaszlą dłuższy czas, aż do odzyskania drożności oskrzeli i oskrzelików, stojąc z rozstawionymi przednimi kończynami. Zaznacza się wówczas duszność, wyciek z nosa oraz zapalenie spojówek.

    - Chore świnie, których liczba w stadzie może być różna, przyjmują pokarm, przyrosty są mniejsze, następuje zróżnicowanie między osobnikami nawet w granicach 30-100 kg, zużycie paszy może być większe nawet o 20%. Koszty hodowli w znacznym stopniu się zwiększają, co w efekcie wpływa na wynik ekonomiczny tuczu - mówi Maciej Szymczak.

    Prosięta zakażają się od matek w pierwszych tygodniach życia. Mykoplazmy charakteryzują się zdolnością zasiedlania komórek nabłonka rzęskowego w oskrzelach i oskrzelikach, a to powoduje zniszczenie nabłonka rzęskowego tych odcinków układu oddechowego. Z oskrzeli i oskrzelików proces zapalny przemieszcza się na tkankę okołoskrzelową oraz okoliczne pęcherzyki płucne, powodując odoskrzelowe, nieżytowe zapalenie płuc.

    - Wykazano istotne działanie immunosupresyjne mykoplazm, czego rezultatem jest ujawnienie się wtórnych bakteryjnych zakażeń układu oddechowego - mówi specjalista.

    Szczepienia przeciwko mykoplazmozie można rozpocząć u prosiąt po skończonym 1 tyg. (do 1 tyg. - odporność z siarą) i powtórzyć za 2-3 tygie lub zastosować szczepionki jednokrotnego użycia po wcześniejszym uzgodnieniu z lekarzem weterynarii (przeanalizowanie momentu zakażenia się prosiąt od przebywających w chlewni świń). Należy pamiętać, że czynnikiem sprzyjającym wystąpieniu tej choroby są warunki środowiskowe, dlatego należy zadbać o ich poprawę. Jeśli będą złe, to zastosowanie profilaktyki może dać efekt odwrotny - pogorszenie stanu zdrowia.

    Przy tuczu prosiąt zakupionych z różnych źródeł (rynek, targ) producent musi pamiętać, że sprowadza sobie do chlewni różne serotypy zarazków, z którymi musi podjąć natychmiastową walkę. Zakażeniu może ulec od 40 do 80% sztuk w stadzie. Mogą też być to przypadki pojedyncze. - Wszystko zależy od odporności i kondycji zwierząt - podkreśla lekarz.

    • Tagi:
    • choroby płuc
    • Maciej Szymczak
    • hodowla świń
    • zwalczanie
    (abi)
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny

    2 sierpnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?

    21 czerwca 2025
    Trzoda chlewna

    Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie

    17 czerwca 2025
    Uprawy

    Ochrona kukurydzy. S-metolachlor zniknął. Czym jeszcze można odchwaszczać?

    1 maja 2025
    Artykuł sponsorowany Newsy

    Jaki fungicyd na T1 uprawy w zbożach ozimych?

    31 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Realia polskiej branży trzody chlewnej: przeszkody i nadzieje na rozwój

    14 marca 2025
    Newsy

    Nowa era genetyki w hodowli trzody chlewnej

    10 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Te kraje pokazały, że z ASF można sobie poradzić. Czy polska produkcja przetrwa?

    3 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
    17 listopada 2025
    Newsy
    Nie tylko ceny. Oto prawdziwe powody strajku rolników!
    17 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Dobrostan loch w praktyce
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności