Mikroorganizmy w zbiornikach z gnojowicą - po co?

Gnojowica jest cennym i chętne stosowanym przez przedsiębiorców rolnych nawozem wieloskładnikowym. Często jednak stwarza ona problemy ze względu swoją niejednorodność objawiającą się grubym kożuchem i osadami. Ponadto zbiorniki z gnojowicą emitują duże ilości gazów odorowych takich, jak amoniak czy siarkowodór, przez co składowanie gnojowicy jest kłopotliwe dla otoczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mechaniczna obróbka gnojowicy jest możliwa, ale - jak tłumaczy Adam Filarski, przedstawiciel regionalny Greenland Technologia EM Sp. z o.o. - bywa niedokładna i zawodna.
ZOBACZ TEŻ FILM - DZIĘKI BIOGAZOWNI MA ENERGIĘ I DOBRY NAWÓZ
Zdecydowanie bardziej efektywnym rozwiązaniem jest fermentacyjny rozkład kożucha przy użyciu wyspecjalizowanych mikroorganizmów.
- Proces zasiedlania zbiornika z gnojowicą efektywnymi mikroorganizmami jest bardzo prosty – wystarczy wlać do niego preparat w ilości 1 l/m3. Już po 10 dniach mikroorganizmy rozkładają organiczne cząstki osadu na CO2, metan i wodę, a gazy te rozbijają twardy osad. Po pięciu tygodniach fermentacja przechodzi w spokojniejszy etap, a zapach amoniaku jest już słabo wyczuwalny. Kożuch i osady stają się cięższe. Po dwóch miesiącach gnojowica jest już przerobiona, a dodatkowo wzbogacona efektywnymi mikroorganizmami, które wspomogą glebę w odbudowie próchnicy
- podkreśla specjalista.
ZOBACZ TEŻ - JAK PRZECHOWYWAĆ OBORNIK, JAK GNOJÓWKĘ I GNOJOWICĘ?
Najlepsze efekty przynosi jednak zastosowanie preparatów zawierających efektywne mikroorganizmy już na etapie hodowli, tj. spryskiwanie pomieszczeń i rusztów, dodawanie probiotyku do paszy czy wody dla zwierząt.
- Takie kompleksowe użycie daje wiele efektów na raz: redukuje odór w pomieszczeniach inwentarskich, poprawia dobrostan zwierząt, zasiedla przewód pokarmowy pożyteczną mikroflorą, przez co zwierzęta są zdrowsze i lepiej wykorzystują składniki pokarmowe zawarte w paszy
- dodaje Adam Filarski.
- Gdy stosujemy efektywne mikroorganizmy w trakcie hodowli nie ma potrzeby dodawania ich do gnojowicy, ponieważ mikroorganizmy będą przenikały do niej i aktywnie ją przerabiały na bieżąco.