GLW: Ptasia grypa - aż 5 nowych ognisk!
Ptasia grypa zbiera żniwo. Główny Lekarz Weterynarii poinformował o 5 nowych ogniskach tej choroby w Polsce. Do utylizacji blisko 186 tys. sztuk drobiu.
W dniach 29 stycznia - 1 lutego 2021 r. GLW otrzymał z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - PIB w Puławach dodatnie wyniki badań laboratoryjnych, potwierdzające wystąpienie 5 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu.
12. ognisko ptasiej grypy nr 12 w 2021 r. zostało stwierdzone w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 25.129 kur reprodukcyjnych. Jest ono zlokalizowane w miejscowości Lisewo, w gminie Lisewo (powiat chełmiński, woj. kujawsko-pomorskie). Próbki do badań laboratoryjnych zostały pobrane przez inspekcję weterynaryjną w związku z otrzymaniem informacji o zwiększonej śmiertelności w stadzie. Jest to ognisko wtórne do ogniska HPAI nr 9 w 2021 r., stwierdzonego 25 stycznia w tej samej miejscowości.
13. ognisko ptasiej grypy w tym roku odnotowano w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 85.232 sztuk drobiu, w tym: 63.112 kogutków rzeźnych i 22.120 kaczek. Gospodarstwo znajduje się w miejscowości Mielno (gmina Mieleszyn, powiat gnieźnieński, woj. wielkopolskie). Próbki do badań laboratoryjnych zostały pobrane przez inspekcję weterynaryjną również po otrzymaniu informacji o objawach nerwowych oraz zwiększonej śmiertelności drobiu.
14. ognisko ptasiej grypy stwierdzono na podstawie wyników badań z 1 lutego 2021 r. otrzymanych z PIWet-PIB w Puławach w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 13.865 indyków rzeźnych w wieku 12 tygodni. Gospodarstwo to leży w miejscowości Żodyń, w gminie Siedlec, powiat wolsztyński, woj. wielkopolskie. Znajduje się na terenie obszaru zagrożonego ustanowionego w związku ze stwierdzeniem ogniska nr 8 w 2021 r. Próbki do badań laboratoryjnych zostały pobrane przez inspekcję weterynaryjną po otrzymaniu informacji o spadku pobierania paszy i wody w stadzie.
15. ognisko ptasiej grypy stwierdzono na podstawie wyników badań z 1 lutego 2021 r. otrzymanych z PIWet-PIB w Puławach w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 38.002 indyków rzeźnych w wieku 13 tygodni. Gospodarstwo znajduje się w miejscowości Józefów (w gminie Wróblew, powiat sieradzki, woj. łódzkie). Próbki do badań laboratoryjnych zostały pobrane przez inspekcję weterynaryjną po otrzymaniu informacji o zwiększonej śmiertelności ptaków oraz zmniejszeniu pobierania wody.
16. ognisko ptasiej grypy stwierdzono na podstawie wyników badań z 1 lutego 2021 r. otrzymanych z PIWet-PIB w Puławach w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 23.560 indyków rzeźnych w wieku 4-21 tygodni. Jest ono zlokalizowane w miejscowości Losy (w gminie Lubawa, powiat iławski, woj. warmińsko-mazurskie). Próbki do badań laboratoryjnych zostały pobrane przez inspekcję weterynaryjną po otrzymaniu informacji o zwiększonej śmiertelności ptaków oraz zmniejszeniu pobierania wody i paszy.
W gospodarstwach, w których stwierdzono ptasią grypę, zostały wdrożone wszelkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków, w tym: zabicie drobiu i unieszkodliwienie w zakładzie utylizacyjnym, przeprowadzenie dezynfekcji wstępnej, wyznaczenie obszarów zapowietrzonego i zagrożonego w promieniu 10 km wokół ognisk HPAI.
ZASADY WAŻNE DLA WŁAŚCICIELI FERM DROBIU
W związku z wystąpieniem w naszym kraju wysoce zjadliwe ptasiej grypy Główny Lekarz Weterynarii zwraca się z apelem do wszystkich hodowców drobiu o konieczność zachowania szczególnej ostrożności i przestrzeganie zasad bioasekuracji w trakcie obsługi drobiu, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa.
Do podstawowych środków bezpieczeństwa biologicznego należą:
- pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,
- zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem zwierząt dzikich (w szczególności dzikiego ptactwa), karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
- stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
- stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków oraz wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób,
- zapewnienia utrzymania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.