Duży wzrost produkcji drobiu w Turcji
Przyrost produkcji mięsa drobiowego wyniósł w 2017 r. 12,9% w stosunku do roku poprzedniego.
Spis treści:
Przyrost produkcji mięsa drobiowego wyniósł w 2017 r. 12,9% w stosunku do roku poprzedniego.
Jak czytamy na stronie internetowej Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz wzrost większy niż spodziewali się analitycy w Turcji zanotowano także w producji jaj. W 2017 r. fermy opuściło 6,6% jaj więcej w roku poprzednim.
ZOBACZ TAKŻE: Dobry rok dla drobiu
W liczbach bezwzględnych Turcja wyprodukowała w 2017 roku 19 miliardów 300 milionów jaj, co oznacza, że sektor jaj jest w tym kraju około dwukrotnie większy niż w Polsce. Jeśli chodzi o mięso kurcząt rzeźnych tureckie statystyki podają, że produkcja wyniosła w 2017 roku 2 mln 100 tys. ton. Jest to więc o około 10 procent więcej niż spodziewana produkcja brojlerów w 2017 roku w Polsce - podaje KIPDiP.
Źródło:
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz