Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Zdrożały pasze, polskie drobiarstwo w kryzysie

Zdrożały pasze, polskie drobiarstwo w kryzysie

Hodowla - Drób 18 lutego 2021 05:00 Redakcja
Zdrożały pasze, polskie drobiarstwo w kryzysie
Źródło: franz12 - fotolia.com
Miniony rok był najcięższym dla polskiego drobiarstwa w jego najnowszej historii. Pandemia COVID-19 oraz grypa ptaków „dobiły” producentów oraz hodowców drobiu.
Spis treści:

    Miniony rok był najcięższym dla polskiego drobiarstwa w jego najnowszej historii. Pandemia COVID-19 oraz grypa ptaków „dobiły” producentów oraz hodowców drobiu. Co przyniesie 2021 rok?

     

    Dotychczasowe doniesienia wskazują, że nowy rok przynosi nowe problemy sektora. Oprócz grypy ptaków i pandemii koronawirusa branża musi zmagać się z najwyższymi od sześciu lat cenami pasz. Dodatkowo niskie marże uzyskiwane przez hodowców oraz zakłady przetwórcze powodują, że wiele firm praktycznie balansuje na granicy bankructwa.

    Podobnie jak wiele innych branż kryzys dotknął również polski sektor drobiarski. Światowy lockdown i grypa ptaków znacząco ograniczyły możliwości sprzedażowe polskich producentów, co spowodowało problemy właściwie u każdego przedstawiciela łańcucha drobiarskiego.

     

    ZOBACZ TEŻ - PRODUKCJA KURCZAKA PRZYPOMINA RULETKĘ [WYWIAD]

     

    Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zwraca uwagę na to, że w trudnej sytuacji znalazły się nie tylko zakłady przetwórcze, ale również hodowcy czy wylęgarnie. Wysokie ceny pasz, a w szczególności soi, stanowiącej w 30 proc. ich komponent, to kolejny problem, na który polskie drobiarstwo nie było w stanie się przygotować. Ich nagły wzrost jest spowodowany przede wszystkim zagrożonymi zbiorami w Ameryce Południowej i gwałtownym skupem soi przez Chiny, które chcą odtworzyć tamtejszą produkcję wieprzowiny.

    Ostatnie miesiące przyniosły nagły wzrost cen pasz. Dla każdego producenta w Polsce oznacza to zwiększenie kosztów produkcji. Jak wynika z danych KRD-IG w połowie stycznia za tonę soi trzeba było zapłacić o ponad 150 dolarów więcej niż pod koniec września, co oznacza ponad 40-proc. podwyżkę na przestrzeni czterech miesięcy.

    Jak na razie nie zapowiada się poprawa tej sytuacji.

     

    - (...) Koszty paszy odpowiadają za ponad 75 proc. kosztów produkcji.  Dlatego dręczona wieloma problemami polska branża drobiarska ze znaczącego producenta i unijnego lidera  z dnia na dzień pogrąża się w coraz głębszym kryzysie. Zwłaszcza, że w perspektywie najbliższych lat czeka ją wiele wyzwań związanych z Europejskim Zielonym Ładem czy zakazem stosowania pasz GMO

     

    - tłumaczy Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.

     

    ZOBACZ RÓWNIEŻ - PTASIA GRYPA: 3 GMINY W OBSZARZE ZAPOWIETRZONYM, 10 - W OBSZARZE ZAGROŻONYM

     

    Sytuacji nie poprawiają również dramatycznie niskie ceny uzyskiwane przez hodowców oraz te, proponowane zakładom przetwórczym przez sieci handlowe.

     

    - Dystrybutorzy żywności aktualnie narzucają ceny, które nie uwzględniają obecnych kosztów produkcji. W związku z tym wielu hodowców oraz producentów balansuje na granicy upadłości

     

    - zauważa Dariusz Goszczyński.

    KRD-IG uświadamia uczestników łańcucha dostaw żywności, szczególnie jej dystrybutorów, jakie są obecnie rzeczywiste koszty produkcji mięsa drobiowego. Uświadamia, że aktualna sytuacja prowadzi do fali bankructw oraz do dalszego pogłębienia kryzysu, z którym branża zmaga się już od ponad roku.

     

    - Niestety, sieci handlowe wykorzystują nadwyżki rynkowe powstałe w wyniku wystąpienia grypy ptaków i pandemii koronawirusa, dyktując warunki ciężkie do zaakceptowania, które nie zapewniają rentowności zarówno zakładom przetwórczym oraz hodowcom. Jest bardzo duża różnica pomiędzy tym, co dostaje producent a tym, co widzimy na sklepowych półkach

     

    - dodaje dyrektor.

     

    Jakie KRD-IG widzi możliwości rozwiązania problemu? W momencie pojawienia się nadwyżek rynkowych skutecznym i korzystnym działaniem dla branży byłoby uruchomienie dopłat do prywatnego przechowywania mięsa drobiowego. Propozycja takiego programu została przedstawiona przez KRD-IG w 2020 roku, po pojawieniu się kryzysu na rynku mięsa drobiowego wywołanego pandemią koronawirusa. Niestety, jak do tej pory zarówno Ministerstwo Rolnictwa, jak i Komisja Europejska, nie poparły uruchomienia takiego mechanizmu.

     

    ZOBACZ TEŻ - ARiMR OSTRZEGA ROLNIKÓW I PRZEDSIĘBIORCÓW PRZED OSZUSTAMI

     

     

    Źródło: www.krd-ig.com.pl
    • Tagi:
    • COVID-19
    • kryzys
    • ptasia grypa
    • straty
    • Krajowa Rada Drobiarstwa
    • drób
    • pieniądze
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Drób

    Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób

    7 maja 2025
    Drób

    Sytuacja nadal napięta. Kolejne ogniska ptasiej grypy

    5 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Drób

    Ptasia grypa zaatakowała w nowym województwie

    30 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Polska wolna od pryszczycy, HPAI pod kontrolą: nowe przepisy dla hodowców drobiu

    29 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Co nowego w temacie pryszczycy i grypy ptaków? Informacje na dzień 28 kwietnia

    28 kwietnia 2025
    Drób

    Kolejne potężne ognisko ptasiej grypy w Polsce. Chodzi o 100 tys. zwierząt

    27 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
    15 maja 2025
    Prawo i finanse
    Dziś mija ważny termin dla rolników. Urzędy czekają na pieniądze
    15 maja 2025
    Bydło i mleko
    Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
    15 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
    15 maja 2025
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy