Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dogrzewanie prosiąt - jaki system wykorzystać?

Dogrzewanie prosiąt - jaki system wykorzystać?

Hodowla - Trzoda chlewna 5 marca 2021 07:00 Anna Wodzińska, Robert Szulc Aktualizacja: 5 marca 2021 09:29
Dogrzewanie prosiąt - jaki system wykorzystać?
Źródło: fotolia.com
Promienniki podczerwieni, maty grzewcze, budki dla prosiąt, a może pompa wykorzystująca ciepło karmiącej lochy?
Spis treści:

    Promienniki podczerwieni, maty grzewcze, budki dla prosiąt, a może pompa wykorzystująca ciepło karmiącej lochy?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak przygotować sie do chowu prosiąt, jak zapewnić im optymalną temperaturę oraz jak stworzyć i utrzymać najkorzystniejsze warunki do życia?

    Lochy i prosięta wymagają odmiennych temperatur

    Stworzenie oraz utrzymanie najkorzystniejszych dla prosiąt warunków życia nie jest  łatwe i tanie, oraz wymaga od hodowcy sporego doświadczenia zawodowego, zaangażowania i cierpliwości.  Świnie to gatunek spośród wszystkich zwierząt gospodarskich najbardziej wrażliwy na działanie temperatur.  Termoregulację organizmu utrudnia posiadanie małej ilości gruczołów potowych oraz stosunkowo grubej warstwy podskórnej tłuszczu. Niezwykle istotnym zagadnieniem jest zapewnienie i utrzymanie na odpowiednim poziomie temperatury w gnieździe prosiąt. Jest to nieodzowne z uwagi na fakt iż świnie, a zwłaszcza prosięta, są bardzo wrażliwe na gwałtowne wahania temperatury.  Przy chowie trzody chlewnej mamy do czynienia ze specyficznym konfliktem temperaturowym, gdyż konieczne jest  utrzymanie odmiennej temperatury powietrza dla lochy i odmiennej - dla prosiąt. Kolejnym czynnikiem, który wpływa na różnicowanie temperatury w kojcach, jest wiek zwierząt. Im zwierzęta są młodsze, tym  wymagają temperatury wyższej, a starsze świnie wolą otoczenie chłodniejsze - szczególnie knury i lochy karmiące.

    Uznaje się, że w przypadku loch karmiących najlepszą temperaturą jest zakres 19-21oC. Podwyższenie tego poziomu może powodować dyskomfort termiczny lochy, objawiający się jej nerwowym zachowaniem, zwiększoną aktywnością ruchową, co może być przyczyną przygnieceń prosiąt. Zbyt wysoka temperatura w kojcu powoduje zmniejszenie apetytu u zwierząt, a także  jest przyczyną zaburzeń w procesie wydzielania mleka. Z kolei zbyt niska temperatura, a także występujące przeciągi stwarzają niebezpieczeństwo przeziębień oraz wpływają na zwiększone zużycie paszy. Z tych  powodów  często zaleca się, aby fragment podłogi dla lochy wykonany był z betonu lub żeliwa, gdyż są to materiały, które dają zwierzęciu uczucie pozornego chłodu. Przychodzące na świat prosięta mają temperaturę ciała ok. 40oC. Z uwagi na słabo rozwinięty jeszcze układ termoregulacji, a także brak warstwy tłuszczu, która chroni przed zimnem, prosięta narażone są  na szybkie ochłodzenie organizmu. Obniżenie temperatury ciała do ok. 35oC spowodować może śmierć osesków, dlatego temperatura otoczenia nowo urodzonych prosiąt powinna kształtować się na poziomie 32-34oC.

    Kolejnym czynnikiem determinującym poziom temperatury w kojcu dla trzody chlewnej jest system utrzymania. Jeśli mamy do czynienia z chowem ściółkowym, to poziom temperatury może być niższy z uwagi na to, zwierzęta mają możliwość korzystania z ciepła pochodzącego od ściółki. Taka sytuacja niestety jest niemożliwa w przypadku technologii bezściołowej i chowu na rusztach.

    Z powyższego wynika, że nie ma wątpliwości, że dogrzewanie jest zabiegiem koniecznym w chlewni, a zwłaszcza w gniazdach prosiąt. Brak odpowiednich warunków mikroklimatycznych skutkuje natychmiastowym pogarszaniem kondycji fizycznej zwierząt szczególnie w obrębie układu oddechowego. Hodowca musi stworzyć zwierzętom idealne warunki do prawidłowego ich rozwoju. Niezwykle ważnym czynnikiem szczególnie dla młodych prosiąt jest ciepło i światło. Ciepło daje im komfort termiczny, natomiast światło je uspokaja i wyznacza prawidłowy rytm życia.

    ZOBACZ TAKŻE: Zdrowe prosięta - bez tlenku cynku

    Czytaj dalej o systemach dogrzewania. Odnawialne Źródła Energii przyszłością?

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    Strona 1 z 6
    Anna Wodzińska, Robert Szulc
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czeka nas pogrzeb polskiego rolnictwa? Rolnicy mówią wprost [VIDEO]
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Pomoc unijna
    ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
    27 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Kanibalizm u świń. Dlaczego świnie się podgryzają?
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności