Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
      Ceny tuczników najniższe od 4 lat. Ile płacą w skupach? [WYKRES]
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
      Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Planujesz siew buraków w przyszłym roku? Weź ten zabieg poważnie pod uwagę
      Potrafi się uczepić prawie wszystkiego. Jest uciążliwa. To dobry moment, by się jej pozbyć
      Najgorszy wyniki od lat, a jeszcze w czerwcu wszystko wskazywało, że będzie bardzo dobrze
      Nawet do 2 ton z hektara więcej przy tej strategii uprawy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa umowa UE z Ukrainą. Polska nie wycofała zakazu importu
      Rolnicy pozywają dwie duże niemieckie firmy. Żądają odszkodowań
      Jutro mija ostatni dzień! Jeszcze można złożyć wniosek do ARiMR
      Jak zwiększyć emeryturę z KRUS? Nie wszyscy rolnicy wiedzą o tych sposobach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy strusie fermy w Polsce przetrwają?

Czy strusie fermy w Polsce przetrwają?

Hodowla - Inne hodowle 4 października 2014 05:30 Tomasz  Kołdubański Aktualizacja: 12 października 2015 15:12
Czy strusie fermy w Polsce przetrwają?
Źródło: fot. T. Kodłubański
W roku 2002 było w Polsce 590 ferm strusich. Wiele z nich jednak zlikwidowano i obecnie funkcjonuje już tylko około 50 liczących się hodowli różnej wielkości. Tendencją jest tworzenie dużych ferm nastawionych na towarową produkcję mięsa.
Spis treści:

    W roku 2002 było w Polsce 590 ferm strusich. Wiele z nich jednak zlikwidowano i obecnie funkcjonuje już tylko około 50 liczących się hodowli różnej wielkości. Tendencją jest tworzenie dużych ferm nastawionych na towarową produkcję mięsa.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W sytuacji, jaka obecnie jest w Polsce, można powiedzieć, że hodowla powinna być opłacalna, gdy rocznie na farmie będzie się ubijać 150-200 ptaków. W Polsce, niestety, hodowla jest bardzo rozdrobniona, a wielu ludzi rozczarowuje się, bo łączy z nią nadzieje na zysk, którego w rzeczywistości nie ma. Praktycznie nie istnieje rynek wewnętrzny i lokalny.

    Czy hodowla strusi może być opłacalna?

    W ciągu ostatnich lat sytuacja w tym sektorze bardzo się zmieniła. Miesięczne maluchy kosztowały jeszcze w roku 2004 - 1 tys. zł, pięć lat później już 300 zł, a obecnie ich cena wynosi od 100 do 150 złotych. Natomiast cena żywca kształtuje się w okolicach 7 złotych za kilogram. Zdaniem wielu hodowców nie opłaca się obecnie hodować strusi, ponieważ występują duże problemy w Polsce ze zbyciem zwierząt do uboju. Pewnym rozwiązaniem dla osób, które prowadzą małe gospodarstwa, jest zakładanie grup producenckich. W Polsce istnieje ich już kilka, głównie we wschodniej części kraju. Jest to szansa dla małych gospodarstw. Produkcja jest w Polsce rozdrobniona, ponieważ jest wielu hodowców, którzy traktują chów strusi jako hobby i przyjemność. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również połączenie hodowli z działalnością agroturystyczną, tak jak dzieje się w przypadku gospodarstw na Mazurach i Warmii, bo tylko takie fermy mają szanse przetrwać.

    Strusie wymagają pełnego poświęcenia

    - Hodowla strusi to długoterminowe zajęcie i pierwsza zasada mówi, że im więcej strusi jest na farmie, tym bardziej obniżają się koszty produkcji związane chociażby z obsługą stada czy energią - mówi Zenon Bogus z jednej z niewielu ocalałych w Polsce centralnej fermy strusi, w miejscowości Swoboda. - Moja ferma istnieje już od 15 lat. Mam spore doświadczenie, ale wciąż uczę się czegoś nowego. Szukam nowych rozwiązań. Obecnie pomimo różnych problemów środowiskowych i rynkowych posiadam jeszcze około 100 ptaków w różnym wieku. Hodowca sam steruje procesem wykluwania się ptaków, ponieważ posiada niewielkie stado rozrodcze. W Polsce trudno jest obecnie kupić pisklęta. Większość ferm strusich ma jeden cel - hodować strusie na mięso, które potem można sprzedać za granicę. Polska produkuje go rocznie ok. 400 ton i ponad 95 proc. produkcji trafia na eksport do Europy Zachodniej.

    Koszty hodowli

    Przeciętnie do uboju trafiają ptaki w wieku 8-12 miesięcy przy wadze 85-110 kg. Na to, jak szybko uda się osiągnąć hodowcy zamierzony cel, ma wpływ wiele czynników. - Gotowa wysokobiałkowa pasza jest tak droga, że nie opłaca się jej kupować, więc wielu hodowców miesza karmę we własnym zakresie - dodaje Zenon Bogus. - Na koszt wychowania strusia wpływ ma: cena pszenicy, jęczmienia i lucerny w danym roku (a ta jest bardzo zróżnicowana), to, czy mamy własne grunty, czy dzierżawimy, cena energii, czy sami pracujemy, czy zatrudniamy pracownika i pogoda w ciągu całego roku. Nie możemy też liczyć na żadne dopłaty z tytułu wykorzystywania posiadanych użytków zielonych pod taką hodowlę.

    Strusie to odporne zwierzęta. Dorosłe osobniki wytrzymują do - 40 stopni Celcjusza, ale maluchy potrzebują dużo ciepła, więc gdy temperatura spada poniżej zera, siedzą w ciepłym pomieszczeniu. Jedna samica w ciągu roku w 6 cyklach powinna znieść około 60 - 70 jaj. Zdarza się, że nioski znoszą i po 80 jaj, ale stada trzeba się dochować, a trwa to latami.

    Struś - na czym można zarobić

    - Średnio cena jaja to 50-60 zł, ale zysk zależy od ilości zniesionych jaj i od kosztów utrzymania dorosłego strusia - wylicza hodowca. - Cena mięsa strusiego jest bardzo wysoka - w zależności od popytu i wymagań kupującego może dochodzić do 800 zł za 100 kg. Jest to jednak trudny temat, ponieważ strusiny praktycznie nie ma na polskim rynku, w zdecydowanej większości trafia na rynki zachodnie. Brakuje również dofinansowania unijnego do hodowli strusi.

    Średnio z jednego strusia uzyskuje się 25 kilogramów mięsa pierwszej klasy, 10 kg drugiej klasy i 4 kg podrobów. Jajo ma połyskliwy kolor porcelany, a jego skorupka dochodzi do 2 mm grubości. W Polsce zainteresowanie jajami strusimi widoczne jest głównie ze strony restauracji oraz indywidualnych konsumentów, którzy kupują je przeważnie na specjalne okazje, np. urodziny i święta.

    - Z jednego jaja strusiego można zrobić jajecznicę dla 8-10 osób - wylicza Zenon Bogus. - Od jednego ptaka po uboju uzyskuje się przeważnie 1-1,2 kg piór krótkich i około 0,5 kg piór średnich i długich. Najcenniejsze są długie pióra białe, ich cena obecnie waha się w granicach ok. 15 złotych za sztukę. Wyrastają one tylko na skrzydłach i w ogonie samców. Często wykorzystują je także rękodzielnicy. Pozostałych piór dzięki właściwościom antyelektrostatycznym używa się do usuwania kurzu. Skóra również jest bardzo cennym produktem, ponieważ jej jakość jest bardzo wysoka.

    Póki co, na rynku polskim pozostały tylko duże fermy posiadające stada od 150 do 200 ptaków. Takie powinny przetrwać. Czy pozostałe, jak ferma Zenona Bogusa, mają przed sobą jakąś przyszłość, nikt nie wie.

    • Tagi:
    • hodowla
    • opłacalność
    • ferma
    • strusie
    Tomasz  Kołdubański
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik musi zapłacić ogromną karę za zapach z gospodarstwa. Minister reaguje

    10 sierpnia 2025
    Hodowla

    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób

    6 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń

    16 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Realia polskiej branży trzody chlewnej: przeszkody i nadzieje na rozwój

    14 marca 2025
    Newsy

    Nowa era genetyki w hodowli trzody chlewnej

    10 marca 2025
    Hodowla

    Spadek liczby krów mlecznych przyspiesza

    9 marca 2025
    Bydło i mleko

    Rolniczka, co wie, jak rozpoznać ruję i zreanimować cielaka [VIDEO]

    8 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Prawo i finanse
    ARiMR wypłaca pieniądze. Mamy najnowsze OFICJALNE dane
    2 listopada 2025
    Uprawy
    Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
    2 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
    31 października 2025
    Hodowla
    Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
    31 października 2025
    Hodowla
    Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
    31 października 2025
    Bydło i mleko
    Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
    30 października 2025
    Drób
    Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!
    30 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności