Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten błąd przy sansewierii spali jej korzenie i spowoduje żółknięcie liści
      Oto sekret pięknych róż na wiosnę. Druga połowa listopada to świetny termin
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło i mleko
  • Choroby racic - wszystko co musi wiedzieć hodowca [1]

Bydło i mleko

Choroby racic - wszystko co musi wiedzieć hodowca [ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/4
  • następne zdjęcie
Źródło: lek. wet. Dawid Król

Oborowy problem

Wrzód podeszwowy Rusterholza, czyli wrzód podeszwy rogowej, nazwano potocznie „chorobą oborową” nie pojawia się bez przyczyny. Zaobserwowano bowiem wzrost częstotliwości jej występowania wraz z wprowadzeniem utrzymania bezściółkowego. Natomiast u zwierząt przebywających na pastwiskach, rzadko obserwuje się to schorzenie. Najczęściej spotykane jest u jałówek i krów dobrze odżywianych (ciężkich!) w okresie okołoporodowym i w czasie wysokiej laktacji (maksymalnie 2 miesiące po porodzie),  buhajów rozpłodowych oraz bydła opasowego. Na sześć przypadków wrzodu około pięć dotyczy kończyn miednicznych, a jeden piersiowych. Do czynników predysponujących do jego wystąpienia zaliczyć można w szczególności: zwiększone obciążenie tylnego odcinka racicy (przerost racicy związany bezpośrednio z brakiem pielęgnacji), nieodpowiednie warunki utrzymania (twarde, nierówne, wilgotne podłogi; niewłaściwe legowiska, które prowadzą do utrzymywania przez krowę przez większość czasu pozycji stojącej) oraz błędy żywieniowe (dawki powodujące kwasicę). Początkowo zmieniony zapalnie obszar chroniony jest przez róg przed bezpośrednimi wpływami środowiska. Można wtedy zaobserwować kulawiznę, która zmniejsza się na miękkim podłożu np. przy wyprowadzeniu na pastwisko. Gdy wrzód jest już widoczny, zwierzę przenosi ciężar na przednią część racicy (zauważmy, iż jest to całkiem odmienna postawa niż przy ochwacie). Ponadto w pozycji stojącej zwierzę ma zgięty grzbiet, przystępuje z nogi na nogę, a w zaawansowanym stadium choroby leży przez dłuższy czas.

Higiena, higiena…

Przy jej braku zakaźne zapalenie szpary międzyracicowej (potocznie zanokcica) oraz ropowica tkanek międzypalcowych mogą dotykać nawet 100 procent osobników w stadzie. W jej powstawaniu biorą udział patogenne drobnoustroje - przede wszystkim Dichelobacter (Bacterioides) nodosus, Fusobacterium necrophorum.

Fusobacterium necrophorum  zaliczana jest do fizjologicznej mikroflory jelitowej bydła. Wydalana jest więc z kałem. W środowisku zewnętrznym żyje krótko. Nie stanowiłaby w związku z tym zagrożenia, gdyby nie fakt, iż w wilgotnym podłożu może utrzymywać się dłuższy czas (a nawet rozmnażać).

Dichelobacter nodosus odpowiedzialne jest natomiast za niszczenie warstwy rogowej racicy. Wraz z innymi zmianami szpary międzyracicowej (np. w następstwie BVD-MD, choroby pęcherzykowej, choroby niebieskiego języka  czy pryszczycy) stanowi bramę wejścia dla patogennych drobnoustrojów.

Początkowo można zaobserwować odciążanie chorej kończyny oraz kulawiznę różnego stopnia. Szpara od czerwonej i napiętej może przechodzić w szorstką z żółto-brązowymi nalotami. Z czasem dochodzi do odwarstwiania rogu. Zapach typowy dla zmian bakteryjnych jest słodkawy, odrażający. We wczesnym stadium choroby stan ogólny pozostaje niezmieniony. Jednak z czasem w wyniku min. posocznicy może dochodzić do zalegania, zaniku mięśni oraz odleżyn. 

ZOBACZ TAKŻE: Jakie korzyści przynosi odpowiednia praca hodowlana?

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/4
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Newsy
Nagrał wagony z odkrytą kukurydzą. Jest reakcja ministra
21 listopada 2025
Maszyny
Ten pług wzbudzał duże emocje. Oto zawodnik wagi superciężkiej od Lemken
21 listopada 2025
Analizy rynkowe
Chcesz wyżyć z produkcji mleka? Tyle musisz go sprzedać. Zobacz wyliczenia
21 listopada 2025
Najnowsze
Hodowla
Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
21 listopada 2025
Bydło i mleko
Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
20 listopada 2025
Bydło i mleko
Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
20 listopada 2025
Bydło i mleko
Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
20 listopada 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności