Chlewnie i obory z odpowiednią temperaturą

Rolnik, chcąc zachować dobrostan zwierząt, powinien zadbać o obiekty inwentarskie. Muszą być czyste, suche i zapewniać odpowiednią temperaturę, która jest różna dla poszczególnych gatunków zwierząt. Zależy ona też od wieku zwierzęcia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Im młodszy osobnik, tym temperatura powinna być wyższa. Warchlaki najlepiej czują się w temperaturze około 20 stopni Celsjusza, przy zachowaniu 60% wilgotności. Z kolei tuczniki w przedziale 70-105 kg potrzebują 16-18 stopni Celsjusza, przy zachowaniu 70% wilgotności. Temperatura dla krów powinna wynosić od 13 do 18 stopni. Małe prosięta wymagają temperatury 25 stopni. Konie najlepiej czują się w temperaturze od 15 do 18 stopni Celsjusza, przy 75% wilgotności.
Kolejny aspekt dobrostanu – na który uwagę zwraca Mirosław Kurka - to żywienie. Pasze i koncentraty muszą być optymalnie zbilansowane pod względem energii, witamin i mikroelementów. - Przy obecnej świadomości hodowców i dostępności pasz nie stanowi to większego problemu. Warto również zwrócić uwagę na zagęszczenie zwierząt. Zbyt duża ich ilość na małej powierzchni jest szkodliwa – twierdzi lekarz weterynarii.