Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
      Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
      Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
      Ten nabór kończy się już 4 sierpnia. Przypomina ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zbierz w lesie lub we własnym ogrodzie i zrób nawóz. Rośliny odwdzięczą się obfitymi plonami
      Miasta chronią pszczoły. Ule w coraz większej liczbie miejsc
      Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
      Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło HF do fastfoodów

Bydło HF do fastfoodów

Hodowla - Bydło i mleko 30 sierpnia 2014 07:07 Ksenia Pięta Aktualizacja: 7 października 2015 13:13
Bydło HF do fastfoodów
Źródło: Fotolia.com
Co zrobić z krową rasy HF po 3. laktacji, która nie nadaje się już do produkcji mleka? Na co ją przeznaczyć?
Spis treści:

    Co zrobić z krową rasy HF po 3. laktacji, która nie nadaje się już do produkcji mleka? Na co ją przeznaczyć?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Walczymy ze stereotypem, że wołowina z polskich krów jest niskiej jakości. Krowy mleczne świetnie nadają się do uboju i dalszego przetworzenia choćby na hamburgery. To nie wszystko, w krajach południowych, jak np. Hiszpania, mięso z ciężkich krów w dobrym otłuszczeniu, sprzedajemy z przeznaczeniem na steki za cenę porównywalną z tą za rasy mięsne – tłumaczy Daniel Ratajczak, menedżer do spraw marketingu i PR w firmie OSI Poland FoodWorks Sp. z o.o. Firma posiada rzeźnię zajmującą się obrotem bydła, głównie rasy HF – krowami wybrakowanymi w stadach produkcji mleka.

    Walczymy ze stereotypem, że wołowina z polskich krów jest niskiej jakości. Krowy mleczne świetnie nadają się do uboju i dalszego przetworzenia choćby na hamburgery. To nie wszystko, w krajach południowych, jak np. Hiszpania, mięso z ciężkich krów w dobrym otłuszczeniu, sprzedajemy z przeznaczeniem na steki za cenę porównywalną z tą za rasy mięsne .

    W rzeźni tusze dzielone są na ćwiartki i przewożone do zakładu przetwórczego na Warmi. Każdy produkt powstały z uboju jest przeznaczony na sprzedaż. – Świat potrzebuje wszystkiego. Praktycznie nie mamy odpadów, których nie moglibyśmy upłynnić – śmieje się specjalista. Przedsiębiorstwo współpracuje z dużą siecią fastfoodów, która jest głównym odbiorcą wytworzonych w Polsce kotletów z przedniej części ćwierćtuszy. Do mielonki bierze się tylko mięso, bez podrobów i kości. Na odcinek tylny znaleziono rynek zbytu na południu Europy. Są sprzedawane nawet żołądki, do których czyszczenia została zamontowana w zakładzie specjalna instalacja. Ubojnia jest czwartą w kraju pod względem wielkości produkcji. W zeszłym roku zostało tu ubitych 60 tysięcy sztuk bydła. Za wszystkie zapłacono przelewem. - Nie rozliczamy się gotówkowo. Pieniądze są przelewane w ciągu 3 - 5 dni. Wynika to z szybkości obiegu dokumentów w firmie. Hodowcy są zadowoleni z naszej obsługi posprzedażowej. Proces wygląda tak, że kupujemy krowę, zostaje ona przywieziona do rzeźni, gdzie następuje ubicie. Następnego dnia gospodarz otrzymuje telefon lub e-mail z informacją o parametrach wybicia i stawkami dziennymi za kilogram - opowiada Daniel Ratajczak.

    Ważnym elementem chowu bydła jest cena, jaką uzyska producent sprzedając zwierzęta. Aktualnie skup bydła rzeźnego w Polsce odbywa się na podstawie określanych przyżyciowo: masy i oceny umięśnienia zwierząt lub też na podstawie masy tuszy i klasy tuszy ustalonej w systemie poubojowej klasyfikacji EUROP. - „System rozliczania poubojowego, pomimo tego że wciąż zawiera elementy subiektywnej oceny wartości rzeźnej (klasyfikacja tusz odbywa się na podstawie oceny wzrokowej) jest bardziej obiektywny. Wynika to między innymi z faktu, że w systemie poubojowej oceny możliwe jest dokładne ustalenie masy tuszy, za którą producent uzyska zapłatę” - pisze Stanisław Wajda w publikacji „Wskaźnik wydajności rzeźnej buhajków i jego związek z wartością handlową tusz”.

    Hodowcy nie są w stanie przedstawić żadnych dokumentów o stanie krowy i jej wartości rzeźnej. Dlatego FoodWorks wprowadziło system audytów certyfikujących, aby móc kontrolować dobrostan zwierząt i dobre praktyki produkcyjne w gospodarstwach, a co za tym idzie - jakość mięsa. System „SFS - Standard Hodowli Bydła”, prowadzony jest od 2004 roku. Przedsiębiorstwo zatrudnia 5 audytorów. Sprawdzają oni warunki w obszarach: identyfikacji zwierząt (sposób prowadzenia dokumentacji rejestracyjnej zwierząt), personelu (przygotowanie i doświadczenie osób zajmujących się zwierzętami), standardu budynków i wyposażenia (stan budynków i wyposażenia oraz ich wpływ na zdrowie i naturalne zachowanie zwierząt), jakości opieki weterynaryjnej (świadomość hodowcy w tym zakresie, sposób prowadzenia dokumentacji leczenia zwierząt, magazynowanie środków medycznych), żywienia i dobrostanu zwierząt (jakość paszy, sposób jej magazynowania, grupy żywieniowe, dostęp do wody, kondycja i wygląd ogólny zwierząt), ochrony środowiska (zarządzanie odpadami, zwalczanie szkodników, opryski, badania gleby). - Pozytywne przejście audytu potwierdzone jest przyznaniem certyfikatu. Ponadto premiujemy hodowców dopłatą do podstawowego cennika ubojni - mówi Daniel Ratajczak.

    Może nie tylko przepisy, ale także zachęcenie hodowców profitami wspomoże dbanie o dobrostan zwierząt i jakość produkowanej żywności.

    • Tagi:
    • bydło HF
    • fastfood
    • przeznaczenie
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Można zarobić na najgorszych krowach rasy HF w stadzie

    21 kwietnia 2016
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
    2 sierpnia 2025
    Ciągniki
    Ciągnik na drodze. Kiedy można narazić się na mandat?
    2 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Cielęta w budkach: mniej chorób, lepsze wyniki [Video]
    2 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Cielęta w budkach: mniej chorób, lepsze wyniki [Video]
    2 sierpnia 2025
    Hodowla
    Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
    2 sierpnia 2025
    Hodowla
    Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
    2 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
    31 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
    30 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności