Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
      To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
      Materiał Promocyjny Polska jest czołowym producentem tej uprawy Europie
      „Nie zarobimy na tym ani grosza”. Rolnicy na granicy wytrzymałości
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
      Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
      Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło HF do fastfoodów

Bydło HF do fastfoodów

Hodowla - Bydło i mleko 30 sierpnia 2014 07:07 Ksenia Pięta Aktualizacja: 7 października 2015 13:13
Bydło HF do fastfoodów
Źródło: Fotolia.com
Co zrobić z krową rasy HF po 3. laktacji, która nie nadaje się już do produkcji mleka? Na co ją przeznaczyć?
Spis treści:

    Co zrobić z krową rasy HF po 3. laktacji, która nie nadaje się już do produkcji mleka? Na co ją przeznaczyć?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Walczymy ze stereotypem, że wołowina z polskich krów jest niskiej jakości. Krowy mleczne świetnie nadają się do uboju i dalszego przetworzenia choćby na hamburgery. To nie wszystko, w krajach południowych, jak np. Hiszpania, mięso z ciężkich krów w dobrym otłuszczeniu, sprzedajemy z przeznaczeniem na steki za cenę porównywalną z tą za rasy mięsne – tłumaczy Daniel Ratajczak, menedżer do spraw marketingu i PR w firmie OSI Poland FoodWorks Sp. z o.o. Firma posiada rzeźnię zajmującą się obrotem bydła, głównie rasy HF – krowami wybrakowanymi w stadach produkcji mleka.

    Walczymy ze stereotypem, że wołowina z polskich krów jest niskiej jakości. Krowy mleczne świetnie nadają się do uboju i dalszego przetworzenia choćby na hamburgery. To nie wszystko, w krajach południowych, jak np. Hiszpania, mięso z ciężkich krów w dobrym otłuszczeniu, sprzedajemy z przeznaczeniem na steki za cenę porównywalną z tą za rasy mięsne .

    W rzeźni tusze dzielone są na ćwiartki i przewożone do zakładu przetwórczego na Warmi. Każdy produkt powstały z uboju jest przeznaczony na sprzedaż. – Świat potrzebuje wszystkiego. Praktycznie nie mamy odpadów, których nie moglibyśmy upłynnić – śmieje się specjalista. Przedsiębiorstwo współpracuje z dużą siecią fastfoodów, która jest głównym odbiorcą wytworzonych w Polsce kotletów z przedniej części ćwierćtuszy. Do mielonki bierze się tylko mięso, bez podrobów i kości. Na odcinek tylny znaleziono rynek zbytu na południu Europy. Są sprzedawane nawet żołądki, do których czyszczenia została zamontowana w zakładzie specjalna instalacja. Ubojnia jest czwartą w kraju pod względem wielkości produkcji. W zeszłym roku zostało tu ubitych 60 tysięcy sztuk bydła. Za wszystkie zapłacono przelewem. - Nie rozliczamy się gotówkowo. Pieniądze są przelewane w ciągu 3 - 5 dni. Wynika to z szybkości obiegu dokumentów w firmie. Hodowcy są zadowoleni z naszej obsługi posprzedażowej. Proces wygląda tak, że kupujemy krowę, zostaje ona przywieziona do rzeźni, gdzie następuje ubicie. Następnego dnia gospodarz otrzymuje telefon lub e-mail z informacją o parametrach wybicia i stawkami dziennymi za kilogram - opowiada Daniel Ratajczak.

    Ważnym elementem chowu bydła jest cena, jaką uzyska producent sprzedając zwierzęta. Aktualnie skup bydła rzeźnego w Polsce odbywa się na podstawie określanych przyżyciowo: masy i oceny umięśnienia zwierząt lub też na podstawie masy tuszy i klasy tuszy ustalonej w systemie poubojowej klasyfikacji EUROP. - „System rozliczania poubojowego, pomimo tego że wciąż zawiera elementy subiektywnej oceny wartości rzeźnej (klasyfikacja tusz odbywa się na podstawie oceny wzrokowej) jest bardziej obiektywny. Wynika to między innymi z faktu, że w systemie poubojowej oceny możliwe jest dokładne ustalenie masy tuszy, za którą producent uzyska zapłatę” - pisze Stanisław Wajda w publikacji „Wskaźnik wydajności rzeźnej buhajków i jego związek z wartością handlową tusz”.

    Hodowcy nie są w stanie przedstawić żadnych dokumentów o stanie krowy i jej wartości rzeźnej. Dlatego FoodWorks wprowadziło system audytów certyfikujących, aby móc kontrolować dobrostan zwierząt i dobre praktyki produkcyjne w gospodarstwach, a co za tym idzie - jakość mięsa. System „SFS - Standard Hodowli Bydła”, prowadzony jest od 2004 roku. Przedsiębiorstwo zatrudnia 5 audytorów. Sprawdzają oni warunki w obszarach: identyfikacji zwierząt (sposób prowadzenia dokumentacji rejestracyjnej zwierząt), personelu (przygotowanie i doświadczenie osób zajmujących się zwierzętami), standardu budynków i wyposażenia (stan budynków i wyposażenia oraz ich wpływ na zdrowie i naturalne zachowanie zwierząt), jakości opieki weterynaryjnej (świadomość hodowcy w tym zakresie, sposób prowadzenia dokumentacji leczenia zwierząt, magazynowanie środków medycznych), żywienia i dobrostanu zwierząt (jakość paszy, sposób jej magazynowania, grupy żywieniowe, dostęp do wody, kondycja i wygląd ogólny zwierząt), ochrony środowiska (zarządzanie odpadami, zwalczanie szkodników, opryski, badania gleby). - Pozytywne przejście audytu potwierdzone jest przyznaniem certyfikatu. Ponadto premiujemy hodowców dopłatą do podstawowego cennika ubojni - mówi Daniel Ratajczak.

    Może nie tylko przepisy, ale także zachęcenie hodowców profitami wspomoże dbanie o dobrostan zwierząt i jakość produkowanej żywności.

    • Tagi:
    • bydło HF
    • fastfood
    • przeznaczenie
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Można zarobić na najgorszych krowach rasy HF w stadzie

    21 kwietnia 2016
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
    6 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
    6 grudnia 2025
    Newsy
    Rolniku, jeździsz traktorem po drodze publicznej? Niebawem czekają cię zmiany
    6 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Polskie mleko znalazło swoje nowe eldorado? Ministerstwo odkrywa karty: te kraje to przyszłość
    5 grudnia 2025
    Hodowla
    Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
    4 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności