Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
      Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
      Ceny warzyw w Broniszach lecą na łeb na szyję. Kiedy wzrosną?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany zbóż ozimych są polecane w tym sezonie. Wskazano najlepsze produkty
      Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
      Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
      Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka
      Ten jeden kwiat ocali twój jesienny ogród. Żaden ogrodniczy błąd mu nie zaszkodzi
      Urzeka kwiatami, gdy inne rośliny już przekwitły. W Polsce nadal mało znany
      To jeden z najtańszych nawozów. Do jakich roślin stosować fusy z kawy?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło HF do fastfoodów

Bydło HF do fastfoodów

Hodowla - Bydło i mleko 30 sierpnia 2014 07:07 Ksenia Pięta Aktualizacja: 7 października 2015 13:13
Bydło HF do fastfoodów
Źródło: Fotolia.com
Co zrobić z krową rasy HF po 3. laktacji, która nie nadaje się już do produkcji mleka? Na co ją przeznaczyć?
Spis treści:

    Co zrobić z krową rasy HF po 3. laktacji, która nie nadaje się już do produkcji mleka? Na co ją przeznaczyć?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Walczymy ze stereotypem, że wołowina z polskich krów jest niskiej jakości. Krowy mleczne świetnie nadają się do uboju i dalszego przetworzenia choćby na hamburgery. To nie wszystko, w krajach południowych, jak np. Hiszpania, mięso z ciężkich krów w dobrym otłuszczeniu, sprzedajemy z przeznaczeniem na steki za cenę porównywalną z tą za rasy mięsne – tłumaczy Daniel Ratajczak, menedżer do spraw marketingu i PR w firmie OSI Poland FoodWorks Sp. z o.o. Firma posiada rzeźnię zajmującą się obrotem bydła, głównie rasy HF – krowami wybrakowanymi w stadach produkcji mleka.

    Walczymy ze stereotypem, że wołowina z polskich krów jest niskiej jakości. Krowy mleczne świetnie nadają się do uboju i dalszego przetworzenia choćby na hamburgery. To nie wszystko, w krajach południowych, jak np. Hiszpania, mięso z ciężkich krów w dobrym otłuszczeniu, sprzedajemy z przeznaczeniem na steki za cenę porównywalną z tą za rasy mięsne .

    W rzeźni tusze dzielone są na ćwiartki i przewożone do zakładu przetwórczego na Warmi. Każdy produkt powstały z uboju jest przeznaczony na sprzedaż. – Świat potrzebuje wszystkiego. Praktycznie nie mamy odpadów, których nie moglibyśmy upłynnić – śmieje się specjalista. Przedsiębiorstwo współpracuje z dużą siecią fastfoodów, która jest głównym odbiorcą wytworzonych w Polsce kotletów z przedniej części ćwierćtuszy. Do mielonki bierze się tylko mięso, bez podrobów i kości. Na odcinek tylny znaleziono rynek zbytu na południu Europy. Są sprzedawane nawet żołądki, do których czyszczenia została zamontowana w zakładzie specjalna instalacja. Ubojnia jest czwartą w kraju pod względem wielkości produkcji. W zeszłym roku zostało tu ubitych 60 tysięcy sztuk bydła. Za wszystkie zapłacono przelewem. - Nie rozliczamy się gotówkowo. Pieniądze są przelewane w ciągu 3 - 5 dni. Wynika to z szybkości obiegu dokumentów w firmie. Hodowcy są zadowoleni z naszej obsługi posprzedażowej. Proces wygląda tak, że kupujemy krowę, zostaje ona przywieziona do rzeźni, gdzie następuje ubicie. Następnego dnia gospodarz otrzymuje telefon lub e-mail z informacją o parametrach wybicia i stawkami dziennymi za kilogram - opowiada Daniel Ratajczak.

    Ważnym elementem chowu bydła jest cena, jaką uzyska producent sprzedając zwierzęta. Aktualnie skup bydła rzeźnego w Polsce odbywa się na podstawie określanych przyżyciowo: masy i oceny umięśnienia zwierząt lub też na podstawie masy tuszy i klasy tuszy ustalonej w systemie poubojowej klasyfikacji EUROP. - „System rozliczania poubojowego, pomimo tego że wciąż zawiera elementy subiektywnej oceny wartości rzeźnej (klasyfikacja tusz odbywa się na podstawie oceny wzrokowej) jest bardziej obiektywny. Wynika to między innymi z faktu, że w systemie poubojowej oceny możliwe jest dokładne ustalenie masy tuszy, za którą producent uzyska zapłatę” - pisze Stanisław Wajda w publikacji „Wskaźnik wydajności rzeźnej buhajków i jego związek z wartością handlową tusz”.

    Hodowcy nie są w stanie przedstawić żadnych dokumentów o stanie krowy i jej wartości rzeźnej. Dlatego FoodWorks wprowadziło system audytów certyfikujących, aby móc kontrolować dobrostan zwierząt i dobre praktyki produkcyjne w gospodarstwach, a co za tym idzie - jakość mięsa. System „SFS - Standard Hodowli Bydła”, prowadzony jest od 2004 roku. Przedsiębiorstwo zatrudnia 5 audytorów. Sprawdzają oni warunki w obszarach: identyfikacji zwierząt (sposób prowadzenia dokumentacji rejestracyjnej zwierząt), personelu (przygotowanie i doświadczenie osób zajmujących się zwierzętami), standardu budynków i wyposażenia (stan budynków i wyposażenia oraz ich wpływ na zdrowie i naturalne zachowanie zwierząt), jakości opieki weterynaryjnej (świadomość hodowcy w tym zakresie, sposób prowadzenia dokumentacji leczenia zwierząt, magazynowanie środków medycznych), żywienia i dobrostanu zwierząt (jakość paszy, sposób jej magazynowania, grupy żywieniowe, dostęp do wody, kondycja i wygląd ogólny zwierząt), ochrony środowiska (zarządzanie odpadami, zwalczanie szkodników, opryski, badania gleby). - Pozytywne przejście audytu potwierdzone jest przyznaniem certyfikatu. Ponadto premiujemy hodowców dopłatą do podstawowego cennika ubojni - mówi Daniel Ratajczak.

    Może nie tylko przepisy, ale także zachęcenie hodowców profitami wspomoże dbanie o dobrostan zwierząt i jakość produkowanej żywności.

    • Tagi:
    • bydło HF
    • fastfood
    • przeznaczenie
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Można zarobić na najgorszych krowach rasy HF w stadzie

    21 kwietnia 2016
    Materiał Promocyjny Inne

    Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?

    5 września 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Ministerstwo rolnictwa: Kredyty zamiast dopłat do zbóż
    5 września 2025
    Newsy
    MRiRW: „Polska ziemia w polskich rękach”. Jest decyzja w sprawie OPR
    5 września 2025
    Ceny rolnicze
    Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
    5 września 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Znów wykryto ognisko groźnej choroby
    28 sierpnia 2025
    Hodowla
    Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
    28 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Jaka przyszłość czeka branżę mleczarską?
    26 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Wysokie ceny i niska podaż napędzają ukraiński eksport bydła
    24 sierpnia 2025
    Hodowla
    Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
    21 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności