Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Wyhamowały obniżki cen zbóż. Na jakich poziomach się zatrzymały?
      Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”
      Ceny drewna poszły w górę? Na co zwracać uwagę przy kupnie?
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żywa gleba: klucz do regeneracji i zdrowia
      Dopłaty do wapnowania. Czy jest szansa, by powróciły?
      Nie wykonuj tego zabiegu przed zimą. Krzewy mogą przemarznąć
      To powoduje 40 procent straty w plonowaniu rzepaku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kolejny nabór w ARiMR na horyzoncie. Chodzi o rolnictwo precyzyjne i maszyny
      Drugi Dzień Agro Show 2025. Zobaczcie, co się dzieje
      Agro Show 2025. To największa taka impreza plenerowa w Europie! [VIDEO]
      Największy taki obiekt w Polsce. Agro - Efekt rośnie w siłę
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zbliża się termin ukończenia budowy silosów dla rolników, którzy skorzystali ze wsparcia z KPO
      Nowy budżet UE pod krytyką. Czekają nas niekorzystna polityka rolna i nowe podatki?
      Dziś mija ważny termin w sprawie nowej definicji aktywnego rolnika
      Eksperci chcą pomóc władzom w budowaniu europejskiej koalicji przeciwko Mercosur
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz postawić na działce betonowy płot. Kiedy musisz mieć zgodę sąsiada?
      Idealna dla początkujących. Zasadź we wrześniu, a za rok zachwyci kwiatami
      W tych piecach nie będzie można już palić. Ważny termin dla kolejnego regionu
      Najważniejszy zabieg przy uprawie jeżyn. Właśnie nadchodzi jego czas
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Białko owadzie w produkcji paszy

Białko owadzie w produkcji paszy

Hodowla - Żywienie 20 kwietnia 2022 15:56 redakcja Aktualizacja: 20 kwietnia 2022 16:04
Białko owadzie w produkcji paszy
Źródło: HiProMine
Czy firmy paszowe będą zainteresowane białkiem z robaków do produkcji pasz dla świń i drobiu?
Spis treści:

    Producenci drobiu i trzody chlewnej w całej Unii Europejskiej od września 2021 roku mogą skarmiać białkiem owadzim swoje zwierzęta. Czy ta zmiana przepisów spowoduje, że wkrótce na rynku pasz pojawią się nowe komponenty białkowe - wyprodukowane z owadów?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W Polsce o skarmianiu zwierząt gospodarskich białkiem owadzim, póki co, niewiele się mówi. Ewentualni inwestorzy i przetwórnie paszowe podchodzą do tego tematu dość ostrożnie. Bardziej odważne stanowisko zajmują kraje Zachodniej Europy i Skandynawia. W ostatnim czasie firma Pronofa w Norwegii poinformowała, że w niedalekiej przyszłości planuje wybudować dużą fermę owadów.

    Zapowiada, że do 2025 roku wyprodukuje 50 000 ton larw owadów, które zostaną wykorzystane do pasz dla zwierząt i ryb. Będzie to, jak przekonują dalej przedstawiciele przedsiębiorstwa, największa inwestycja w zrównoważone białko alternatywne do produkcji pasz w Norwegii. Pronofa to nowy podmiot należący do firmy Denofa, specjalizującej się w przerobie soi na białko i olej - wykorzystywanych do produkcji komponentów paszowych oraz żywności dla ludzi.

    Czytaj także: Mocne słowa młodego hodowcy świń

    Białko owadzie - wyniki zadowalające

    Czy podobne trendy będziemy mogli wkrótce zaobserwować także w naszym kraju? Zdaniem Malwiny Zając, doradcy żywieniowego polski rynek paszowy również będzie podążał tym tropem.

    - Zdecydowanie to jest temat na przyszłość, mimo że jest w tej chwili nowy i na razie widzę, że rynek w Polsce podchodzi do niego sceptycznie. Obserwuję jednak to, co dzieje się na Zachodzie i uważam, że będziemy podążać ich śladem - stwierdza Malwina Zając i dodaje, że w niektórych krajach przeprowadzono badania dotyczące wykorzystania białka owadziego w żywieniu drobiu i trzody chlewnej. - I wyniki są bardzo zadowalające. Musimy jednak pamiętać, że do tej pory Unia Europejska zabraniała stosowania tego typu dodatków, szczególnie w postaci mączki, w skarmianiu zwierząt hodowlanych, czyli tych, które potem trafiają na rynek spożywczy. Natomiast w hodowli innych zwierząt tego typu mączka była dozwolona i cieszyła się dużą popularnością, bo jest to surowiec tani. A jego główną zaletą jest to, że dostarcza wiele białka - opowiada Malwina Zając.

    Są podmioty, które przerabiają owady na karmę dla zwierząt domowych, jednak, póki co, działają głównie w krajach zachodnich. W Polsce od 2015 roku farma owadów na cele paszowe znajduje się w Robakowie pod Poznaniem, którą prowadzi firma Hipromine. Zaopatruje właścicieli zwierząt towarzyszących. Wkrótce jednak sytuacja może się zmienić, gdy produkcja zostanie poszerzona o segment pasz dla świń i drobiu. Zdaniem Malwiny Zając, polskie podmioty będą wyrażały coraz większe zainteresowanie tematem.

    - Zmienia się świadomość ludzi dotycząca ochrony środowiska i klimatu. I myślę, że ten ukłon w stronę ekologii wpłynął także na decyzję Komisji Europejskiej w sprawie dopuszczenia mączki owadziej do produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich. Owadzia produkcja białka jest bowiem zdecydowanie bardziej ekologiczna i mniej emisyjna, jeśli chodzi o gazy cieplarniane, niż produkcja chociażby soi – stwierdza Malwina Zając.

    Dodatkowo, białko owadzie może wypierać produkty zawierające GMO, które są także coraz bardziej krytykowane w wielu środowiskach. Jak bardzo białko owadzie, pod kątem żywieniowym, jest wartościowe?

    - Parametry wskazują, że zawartość białka w mączce owadziej jest powyżej 50%, czyli o wiele więcej niż w mączce rybnej. Mi, jako żywieniowcowi, przede wszystkim nasuwałoby się pytanie, jaka jest strawność takiego białka? Natomiast z tego, co wykazały badania, z którymi zdążyłam się zapoznać, to naprawdę jest ono strawne nawet w lepszym stopniu niż białko sojowe. I dodatkowo aminokwasy zawarte w białku owadzim mają korzystny wpływ na florę jelitową – mówi Malwina Zając.

    Gospodarstwa pod swoje potrzeby będą produkować owady?

    Temat białka owadziego dopiero pojawia się w świadomości Polaków, ale odkrywane korzyści wynikające z jego stosowania, spowodują, że, zdaniem ekspertki, już wkrótce i w naszym kraju pojawią się inwestorzy, którzy wejdą w tę gałąź produkcji. Co więcej, może i małe fermy owadzie pojawią się w indywidualnych gospodarstwa rolnych?

    - Idąc krok w przód, wyobrażam sobie w ten sposób, że fermy produkujące trzodę czy drób będą posiadały własną produkcję owadów służących do produkcji pasz. Gospodarstwa będą mogły być dzięki temu samowystarczalne. Wiadomo, że na razie będzie to białko importowane. Potem być może zakłady produkcyjne zajmą się produkcją tej mączki i produkcją owadów u nas w kraju. Ale finalnie to sami rolnicy będą posiadać swoje owady - stwierdza Malwina Zając.

    Malwina Zając dodaje, że oczywiście rolnicy będą musieli się tego nauczyć.

    - Tak jak w przypadku soi. W polskich warunkach ta roślina plonuje dosyć słabo. Widzę, jednak że na przestrzeni ostatnich 10 lat plony wzrosły, więc może nasi rolnicy musieli nauczyć się uprawiać soję. I tak może będzie również z białkiem owadzim - tłumaczy ekspertka do spraw żywienia.

    Chęć obniżania kosztów produkcji przekona do stosowania białka owadziego

    Zagadnienie produkcji owadów do skarmiania zwierząt oraz do spożycia dla ludzi jest chętnie podejmowane przez naukowców.

    - Różne podmioty chcą prowadzić badania w tym temacie, pozyskują różnego rodzaju dofinansowania z Unii Europejskiej, granty, bo jest to jednak innowacja, krok w przód, przełom w naszym żywieniu – mówi Malwina Zając.

    Do intensywniejszych działań, związanych z pracą nad produkcją komponentów białkowych z owadów, mogą nakłonić branżę czynniki ekonomiczne.

    - W obecnej sytuacji, jaka dzieje się na rynku pasz, przy tak wysokich cenach zbóż, ograniczonej dostępności do aminokwasów i enzymów służących do produkcji pasz, branża będzie zmuszona do szukania nowych rozwiązań. Ceny żywca wieprzowego w tej chwili wzrosły, ale przez dłuższy czas utrzymywały się na niskim, a koszty produkcji cały czas rosną. Będzie trzeba zrobić coś, co pozwoli te koszty obniżyć. Alternatywą w tym przypadku może być, jak najbardziej, białko owadzie - komentuje Malwina Zając.

    Czytaj także: ASF. Wiele gospodarstw nadal nie spełnia wymogów

    • Tagi:
    • pasza dla drobiu
    • pasza dla świń
    • białko owadzie
    redakcja
    Podobne artykuły
    Żywienie

    Trzoda chlewna. Czym jest białko w paszy?

    24 września 2024
    Trzoda chlewna

    Jak zmniejszyć koszty w chlewni?

    30 stycznia 2023
    Newsy

    Owady zastąpią znane nam mięso? Dlaczego tak może się wkrótce stać?

    4 maja 2022
    Trzoda chlewna

    Rolnicy sami będą produkować owady na cele paszowe?

    29 kwietnia 2022
    Warto wiedzieć
    Przechowalnictwo
    Jak bezpiecznie przechować ziarno kukurydzy? Jakich błędów nie popełnić?
    23 września 2025
    Drób
    Z ostatniej chwili: Choroba znów zaatakowała
    23 września 2025
    Ceny rolnicze
    Wyhamowały obniżki cen zbóż. Na jakich poziomach się zatrzymały?
    23 września 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
    21 września 2025
    Trzoda chlewna
    Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
    17 września 2025
    Drób
    Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
    16 września 2025
    Bydło i mleko
    Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
    14 września 2025
    Bydło i mleko
    Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
    13 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    Partnerzy serwisu:
    • rp.pl
    • parkiet.com
    • zyciewarszawy.pl
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności