Bartłomiej i Mirosław Matusiakowie - właściciele nowoczesnej fermy drobiu

Początkowo w 2001 roku powstał pierwszy kurnik o obsadzie 25.000 sztuk, w którym hodowcy utrzymują kurczęta brojlery. Następnie w roku 2007 rozpoczęła się budowa 2 obiektów na prawie 50 tys. sztuk brojlera. Obydwa kurniki były budowane w etapach – najpierw w 2007 roku powstała hala o powierzchni 1700 m2, a po trzech latach został zbudowany kurnik o powierzchni 1100 m2 . Oprócz hodowli drobiu gospodarstwo prowadzi uprawy zbóż m.in. żyta, pszenżyta i jęczmienia.
- Najnowszy obiekt oddany w tym roku jest już postawiony przez syna, który dzierżawi zarówno ziemię jak i budynki na niej położone. W najnowszym budynku trzymamy ponad 47 tys. sztuk brojlera - opowiada nestor rodu Mirosław Matusiak.
W najnowszym obiekcie Matusiakowie planują dalsze techniczne modernizacje.
- Chcielibyśmy założyć bardzo skuteczny system schładzania powietrza tzw. pad cooling. System ten działa na zasadzie parowania dyfuzyjnego – opowiada M. Matusiak. Wiem, że efekt chłodzenia jest tym większy, im wyższe panują temperatury i im niższa jest wilgotność względna powietrza. Sercem całego systemu jest pad. Jest pokryty specjalną tkaniną celulozową, posiadającą dużą, specyficzną powierzchnię co powoduje wysoką wydajność chłodzenia. W ramie znajduje się rura, która zapewnia równomierne rozprowadzenie wody na całej powierzchni. Jest to warunkiem optymalnej wydajności ochładzania przy nawilżaniu od góry wodą.
Hodowcy postanowili również założyć w nowym kurniku - całkowitą nowość czyli ogrzewanie podłogowe.,
- Ta inwestycja powinna przełożyć się na zwiększenie wagi kurcząt o kilkanaście procent w stosunku do wagi kurcząt chowanych w warunkach tradycyjnych. Ogrzewanie podłogowe w naszej fermie polepszy nie tylko klimat w kurniku, ale również poprawi stan stóp utrzymywanego drobiu. Ograniczy to deformacje i choroby z tym związane. Ogrzewanie podłogowe pozwali także ograniczyć ilość stosowanej ściółki nawet o 60%, co zmniejszy ilość usuwanego obornika po cyklu produkcyjnym. Mniejsza ilość ściółki to również zmniejszenie kosztów samej ściółki i jej utylizacji - dodaje hodowca.
- Co bardzo ważne, ogrzewanie podłogowe umożliwia przekazanie pewnej ilości ciepła do strefy pobytowej kur. Podłoga nie jest przegrodą chłodzącą tylko grzejną, co wpływa na ekonomię w hodowli. Obniża ilość paliwa potrzebnego do ogrzania kurnika, ponieważ ogrzewana jest tylko część pobytowa ptaków, a nie cała kubatura kurnika - wylicza Pan Mirosław.
Należy zaznaczyć, iż obiekt, który powstał w 2014 roku był sfinansowany ze środków własnych oraz z kredytu bankowego. Wyposażenie fermy w urządzenia powierzono firmie NV Roxell z Belgii. Która dostarczyła systemy karmienia, pojenia oraz silosy dostarczyła firma z Belgii.