Bardzo dobre prognozy dla rynku drobiu?
Doskonałe drugie półrocze dla drobiarstwa mimo presji kosztowej i wielu wyzwań operacyjnych prognozuje holenderska instytucja bankowa Rabobank.
Przewidywania Rabobanku przedstawia Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Głównym powodem dobrej sytuacji dla producentów drobiu ma być postkowidowy wzrost popytu oraz rosnące ceny żywności, które skłaniają konsumentów do poszukiwania tańszego źródła białka czyli mięsa drobiowego.
Podaż będzie maleć
Mimo tak korzystnych prognoz, według Rabobanku podaż drobiu będzie maleć. Głównymi przycznami mają być wysokie ceny pasz i energii oraz jeden z najtrudniejszych sezonów grypy ptaków w historii. Może to spowodować, że mali i średni producenci będą ograniczać rozmiary produkcji. Odkładane w czasie mają być także nowe inwestycje.
Problemy związane z cenami energii mocno odczują także polscy producenci drobiu. Krajowe fermy zimą potrzebują do ogrzania obiektów gazu, ale 40% korzysta także z węgla, którego na rynku po prostu nie będzie.
- Nasi hodowcy już sygnalizują, że zimą może dojść do wstrzymania produkcji. Dotyczy to zarówno wylęgarni jak i ferm produkujących jaja i brojlery - alarmuje Anna Zubków z Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu. Więcej na ten temat piszemy TUTAJ.
- Tagi:
- drób