Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
      Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
      Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
      Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
      Jeśli rolnik nie zrobi tego na czas, zmniejszą mu dopłaty
      Rolniczy handel detaliczny. Znamy wymogi i limity sprzedaży
      Czy prognozy niskich cen zbóż ze żniw 2025 ożywią handel starym ziarnem?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
      Nie przegap tego zabiegu w czerwcu. Rododendron pięknie zakwitnie na wiosnę
      Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
      Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy mięso z ryby zdominuje wieprzowinę?

Czy mięso z ryby zdominuje wieprzowinę?

Prawo i finanse - Ekonomika 15 maja 2023 14:15 Aktualizacja: 15 maja 2023 16:25
Czy mięso z ryby zdominuje wieprzowinę?
Źródło: Adobe Stock
Będzie to zależało od opłacalności produkcji danego gatunku mięsa. A ta z kolei w głównej mierze opiera się na współczynniku wykorzystania paszy, który w przypadku ryb przedstawia się o wiele lepiej niż świń.
Spis treści:

    Producenci zwierząt świetnie zdają sobie sprawę z tego, że największym czynnikiem kosztotwórczym jest pasza. W przypadku trzody chlewnej oscyluje w granicach nawet 60 - 70 % wszystkich ponoszonych kosztów.

    - W czasach złej koniunktury wybrzmiewa temat czy coś jest opłacalne czy nie. W przypadku świń te mechanizmy, jeśli chodzi o opłacalność są bardzo skomplikowane, dlatego że producenci nie są w stanie sami dyktować cen po jakich będą sprzedawać swój produkt. Jesteśmy uzależnieni od całego łańcucha przetwórstwa. Natomiast mamy drugą stronę - przychodów i kosztów. Jeśli spojrzymy na stronę kosztową, to tutaj można jeszcze sporo ugrać. Pasza jest tym głównym kosztem. Oczywiście są pewne różnice regionalne, one zależą od wielu czynników, przyjmijmy, że około 60-70% kosztów w produkcji trzody chlewnej to są koszty paszy - stwierdza Arkadiusz Dors z Katedry Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu*.

    Skoro więc na paszę wydaje się najwięcej w produkcji zwierzęcia hodowlanego, istotna jest efektywność jest wykorzystania. Określając tę wartość najczęściej bierze się pod uwagę współczynnik FCR (Feed Convertion Ratio). Oznacza on ilość zużytej paszy na przyrost kilograma masy ciała zwierzęcia. Można powiedzieć, że jest on parametrem wskazującym na efektywność zwierzęcia w przetwarzaniu paszy na mięso.

    Średni współczynnik FCR jest różny dla poszczególnych gatunków zwierząt. Zakłada się, że wynosi on dla:

    • łososia - 1,2
    • drobiu – 1,9
    • świń – 2,8
    • bydła – 6-9

    Nietrudno zauważyć, że najniższy, a więc najlepszy, wskaźnik FCR przypisany jest gatunku łososia, najwyższy – produkcji wołowiny.

    - Między różnymi gatunkami mięs odbywa się pewnego rodzaju konkurencja, co determinuje, że hodowla danego gatunku zwierząt się rozwija, a które tracą na swoim znaczeniu. To właśnie efektywność wykorzystania paszy jest tym czynnikiem, który w bardzo duży sposób wpływa na wybory konsumentów. Z jednej strony konsumenci mają własne preferencje co do gatunku mięsa, które chcieliby spożywać, z drugiej strony większość konsumentów jest bardzo wrażliwa cenowo – wyjaśnia Arkadiusz Dors z Katedry Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    Ekspert przekonuje, że rozwój danego sektora produkcji mięsa będzie determinowany przez efektywność wykorzystania paszy.

    - Jeśli tę samą ilość paszy możemy wykorzystać na wyprodukowanie większej ilości mięsa z drobiu czy ryb to tak się stanie. I to widać. Badania to pokazują. Widzimy, że na przestrzeni czasu znacznie zmniejszył się udział bydła, jeśli chodzi o produkcję mięsa. A wzrósł udział drobiu. Wieprzowina została na mniej więcej tym samym poziomie - zaznacza dr Dors.

    Skoro FCR w produkcji ryb jest tak korzystny – może zająć miejsce świń? Dr Arkadiusz Dors tego nie wyklucza.

    - Z jednej strony można sobie pomyśleć, że nie bardzo będziemy w stanie zastąpić mięsem rybim wieprzowiny. Wydaje się, że jest to niemożliwe. Natomiast jakiś czas temu oglądałem program, w którym wykonano dwa rodzaj kiełbas: z mięsa suma afrykańskiego oraz wieprzowiny, ktore przyrządzono na grillu. Ich smak był tak zbliżony, że większość osób badanych nie była w stanie odróżnić, jaka kiełbasa jest z wieprzowiny, a jaka z mięsa rybiego. Teoretycznie wydaje się, że jest to abstrakcyjne. Jednak jeśli będzie taka potrzeba, a będzie, jeżeli zboża będzie brakowało, to może się okazać się, że te zamienniki mięsa wieprzowego czy wołowego będą znajdowane i będzie to stosowane do żywienia ludzi. A jeśli będzie to tańsze to konsumenci chętniej sięgną po ten produkt, który jest tańszy – komentuje Arkadiusz Dors.

    Szacuje się, że w najbliższych latach będzie rósł światowy udział produkcji mięsa drobiowego, zmaleje natomiast wołowiny i mięsa owczego oraz koziego. Udział wieprzowiny prawdopodobnie pozostanie na podobnym poziomie. Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Arkadiusza Dorsa w 2050 roku udział mięsa drobiowego wyniesie 43,2% (z 11,7% w 1960 r.), a wołowiny – 18,1% (z 39,8% w 1960 r.). Udział wieprzowiny natomiast będzie oscylował w granicach 34,2%, przy czym w 1960 r. nosił on 35,7%.

    *Artykuł powstał na podstawie wykładu dr Arkadiusza Dorsa, który miał miejsce podczas kwietniowego XVII Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego na UP w Poznaniu

    • Tagi:
    • wieprzowina
    • FCR
    • produkcja ryb
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

    13 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Tuczniki na huśtawce cen: czy produkcja świń w Chinach wyjdzie na prostą?

    31 marca 2025
    Newsy

    Niemiecki eksport wieprzowiny w górę

    26 lutego 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    21 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Kulinaria

    Jak wybierać świeże i dobrej jakości mięso? Kluczowe zasady zakupowe

    20 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Tanie mięso z Niemiec może zalać nasz rynek. Wszystko z powodu pryszczycy

    23 stycznia 2025
    Analizy rynkowe

    Czego spodziewa się branża mięsna w 2025 roku? Jaki był 2024?

    27 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Te przepisy dotkną rolników. Kary są surowe
    6 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
    6 czerwca 2025
    Zboża
    Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
    6 czerwca 2025
    Najnowsze
    Przepisy
    Te przepisy dotkną rolników. Kary są surowe
    6 czerwca 2025
    Prawo i finanse
    ARiMR płaci 5 tys. od sztuki. Nabór w toku
    6 czerwca 2025
    Prawo i finanse
    Zmiany w “Młodym Rolniku 2025”. Wiemy, kogo mogą ucieszyć najbardziej
    6 czerwca 2025
    Ekonomika
    To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
    5 czerwca 2025
    Przepisy
    Jeśli rolnik nie zrobi tego na czas, zmniejszą mu dopłaty
    5 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy