Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
      Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
      Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Wkrótce ruszy zbiór buraków cukrowych. Jakie ceny proponują cukrownie? Jaki plon?
      Rolnicy o żniwach i sprzedaży zbóż: "ceny spadają o 150 zł na tonie"
      Trwają III Ogólnopolskie Targi Ziemniaczane [ZDJĘCIA]
      Artykuł sponsorowany Jak wybrać odmianę rzepaku ozimego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kontrowersje wokół "aktywnego rolnika". Postulaty rolników trafiły do ministra
      OPR-y przejmą spółki Skarbu Państwa? Trwa dyskusja o dużych majątkach rolnych
      ARiMR wykrywa błędy. Sprawdź swój wniosek o dopłaty zanim będzie za późno
      Będą dopłaty do zbóż i innych upraw? W terenie ponad tysiąc komisji szacujących straty
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wymieszaj z wodą 1:3 i podlej borówki w sierpniu. Zbierzesz więcej owoców
      Coś dziwnego dzieje się hortensją? Na te objawy trzeba reagować szybko
      To teraz ogromne zagrożenie dla jabłek, śliwek i gruszek. Porady na sierpień
      Za rok posadź zamiast pelargonii lub surfinii. Kwitnie nawet 180 dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy mięso z ryby zdominuje wieprzowinę?

Czy mięso z ryby zdominuje wieprzowinę?

Prawo i finanse - Ekonomika 15 maja 2023 14:15 Aktualizacja: 15 maja 2023 16:25
Czy mięso z ryby zdominuje wieprzowinę?
Źródło: Adobe Stock
Będzie to zależało od opłacalności produkcji danego gatunku mięsa. A ta z kolei w głównej mierze opiera się na współczynniku wykorzystania paszy, który w przypadku ryb przedstawia się o wiele lepiej niż świń.
Spis treści:

    Producenci zwierząt świetnie zdają sobie sprawę z tego, że największym czynnikiem kosztotwórczym jest pasza. W przypadku trzody chlewnej oscyluje w granicach nawet 60 - 70 % wszystkich ponoszonych kosztów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - W czasach złej koniunktury wybrzmiewa temat czy coś jest opłacalne czy nie. W przypadku świń te mechanizmy, jeśli chodzi o opłacalność są bardzo skomplikowane, dlatego że producenci nie są w stanie sami dyktować cen po jakich będą sprzedawać swój produkt. Jesteśmy uzależnieni od całego łańcucha przetwórstwa. Natomiast mamy drugą stronę - przychodów i kosztów. Jeśli spojrzymy na stronę kosztową, to tutaj można jeszcze sporo ugrać. Pasza jest tym głównym kosztem. Oczywiście są pewne różnice regionalne, one zależą od wielu czynników, przyjmijmy, że około 60-70% kosztów w produkcji trzody chlewnej to są koszty paszy - stwierdza Arkadiusz Dors z Katedry Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu*.

    Skoro więc na paszę wydaje się najwięcej w produkcji zwierzęcia hodowlanego, istotna jest efektywność jest wykorzystania. Określając tę wartość najczęściej bierze się pod uwagę współczynnik FCR (Feed Convertion Ratio). Oznacza on ilość zużytej paszy na przyrost kilograma masy ciała zwierzęcia. Można powiedzieć, że jest on parametrem wskazującym na efektywność zwierzęcia w przetwarzaniu paszy na mięso.

    Średni współczynnik FCR jest różny dla poszczególnych gatunków zwierząt. Zakłada się, że wynosi on dla:

    • łososia - 1,2
    • drobiu – 1,9
    • świń – 2,8
    • bydła – 6-9

    Nietrudno zauważyć, że najniższy, a więc najlepszy, wskaźnik FCR przypisany jest gatunku łososia, najwyższy – produkcji wołowiny.

    - Między różnymi gatunkami mięs odbywa się pewnego rodzaju konkurencja, co determinuje, że hodowla danego gatunku zwierząt się rozwija, a które tracą na swoim znaczeniu. To właśnie efektywność wykorzystania paszy jest tym czynnikiem, który w bardzo duży sposób wpływa na wybory konsumentów. Z jednej strony konsumenci mają własne preferencje co do gatunku mięsa, które chcieliby spożywać, z drugiej strony większość konsumentów jest bardzo wrażliwa cenowo – wyjaśnia Arkadiusz Dors z Katedry Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    Ekspert przekonuje, że rozwój danego sektora produkcji mięsa będzie determinowany przez efektywność wykorzystania paszy.

    - Jeśli tę samą ilość paszy możemy wykorzystać na wyprodukowanie większej ilości mięsa z drobiu czy ryb to tak się stanie. I to widać. Badania to pokazują. Widzimy, że na przestrzeni czasu znacznie zmniejszył się udział bydła, jeśli chodzi o produkcję mięsa. A wzrósł udział drobiu. Wieprzowina została na mniej więcej tym samym poziomie - zaznacza dr Dors.

    Skoro FCR w produkcji ryb jest tak korzystny – może zająć miejsce świń? Dr Arkadiusz Dors tego nie wyklucza.

    - Z jednej strony można sobie pomyśleć, że nie bardzo będziemy w stanie zastąpić mięsem rybim wieprzowiny. Wydaje się, że jest to niemożliwe. Natomiast jakiś czas temu oglądałem program, w którym wykonano dwa rodzaj kiełbas: z mięsa suma afrykańskiego oraz wieprzowiny, ktore przyrządzono na grillu. Ich smak był tak zbliżony, że większość osób badanych nie była w stanie odróżnić, jaka kiełbasa jest z wieprzowiny, a jaka z mięsa rybiego. Teoretycznie wydaje się, że jest to abstrakcyjne. Jednak jeśli będzie taka potrzeba, a będzie, jeżeli zboża będzie brakowało, to może się okazać się, że te zamienniki mięsa wieprzowego czy wołowego będą znajdowane i będzie to stosowane do żywienia ludzi. A jeśli będzie to tańsze to konsumenci chętniej sięgną po ten produkt, który jest tańszy – komentuje Arkadiusz Dors.

    Szacuje się, że w najbliższych latach będzie rósł światowy udział produkcji mięsa drobiowego, zmaleje natomiast wołowiny i mięsa owczego oraz koziego. Udział wieprzowiny prawdopodobnie pozostanie na podobnym poziomie. Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Arkadiusza Dorsa w 2050 roku udział mięsa drobiowego wyniesie 43,2% (z 11,7% w 1960 r.), a wołowiny – 18,1% (z 39,8% w 1960 r.). Udział wieprzowiny natomiast będzie oscylował w granicach 34,2%, przy czym w 1960 r. nosił on 35,7%.

    *Artykuł powstał na podstawie wykładu dr Arkadiusza Dorsa, który miał miejsce podczas kwietniowego XVII Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego na UP w Poznaniu

    • Tagi:
    • wieprzowina
    • FCR
    • produkcja ryb
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Chiny toną w wieprzowinie: rekordowe pogłowie i gwałtowny spadek cen

    21 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Ceny skupu tucznika. Ile płacą za świnie?

    11 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    O 12% mniej świń w ubojniach: Holandia zmienia profil produkcji

    3 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Największe zagłębia wieprzowiny w Niemczech – aktualne dane

    20 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Masz świnie? Dzięki temu nie będziesz tracić na przyrostach latem!

    3 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Niemcy produkują za dużo wieprzowiny, a mimo to ją importują. Dlaczego?

    27 czerwca 2025
    Trzoda chlewna

    Długo wyczekiwana zmiana w sektorze ubojowym

    22 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

    13 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    Plony rzepaku 2025. Tym wynikiem niejeden może być zaskoczony
    21 sierpnia 2025
    Analizy rynkowe
    Czy ceny zbóż w najbliższych tygodniach wzrosną? Analityk wyjaśnia
    21 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    ASF zbiera kolejne żniwo
    21 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Prawo i finanse
    Kontrowersje wokół "aktywnego rolnika". Postulaty rolników trafiły do ministra
    20 sierpnia 2025
    Przepisy
    OPR-y przejmą spółki Skarbu Państwa? Trwa dyskusja o dużych majątkach rolnych
    20 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    ARiMR wykrywa błędy. Sprawdź swój wniosek o dopłaty zanim będzie za późno
    19 sierpnia 2025
    Pomoc unijna
    Będą dopłaty do zbóż i innych upraw? W terenie ponad tysiąc komisji szacujących straty
    17 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Czy właściciele działek przy jeziorach mogą je grodzić? Przepisy są jasne
    17 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności