Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
      Straciłeś plony? Sprawdź, co musisz zrobić, by nie utracić również dopłat
      Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
      Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
      Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Ekologiczna trzoda chlewna na Podkarpaciu [VIDEO]

Ekologiczna trzoda chlewna na Podkarpaciu [VIDEO]

i-eko i-logicznie - Ekologia z certyfikatem 10 marca 2023 18:00 Łukasz Tyrakowski Aktualizacja: 10 marca 2023 20:16
Ekologiczna trzoda chlewna na Podkarpaciu [VIDEO]
Źródło: M. Ermanowicz
Marek Potoczny to rolnik ekologiczny z 21-letnim doświadczeniem. Hodowli trzody chlewnej trzeba szukać aktualnie ze świeczką, zwłaszcza tej ekologicznej, trudno więc się dziwić, że aby zgłębić temat opłacalności tego przedsięwzięcia, musieliśmy pojechać aż na Podkarpacie.
Spis treści:

    Na Podkarpaciu pachnie wiosną

    Wstyd się przyznać, ale na Podkarpaciu jeszcze nie byłam. Teraz wiem, dlaczego - z naszej Wielkopolski to 8 godzin jazdy... w jedną stronę. Opłacało się. Gdy dotarliśmy na miejsce pod koniec lutego do miejscowości Tuligłowy w powiecie Jarosław, pagórkowaty krajobraz rozciągał się jak okiem sięgnąć, a pachnące powietrze zapowiadało nieśmiało koniec zimy. Na spotkanie wyszedł nam pan Marek - rolnik ekologiczny, mąż pani Krystyny oraz ojciec jednej córki i dwóch synów, z których najmłodszy, choć 13-letni, już jest dużą pomocą w gospodarstwie. - On na pewno zostanie rolnikiem. Ciągniki to jest jego pasja - opisuje potencjalnego następcę pani Krystyna.

    Marek Potoczny przejął gospodarstwo po swoich rodzicach. Było to 9 hektarów 25 lat temu. Dzisiaj grunty orne i użytki zielone rozciągają się na 47 hektarach, a do tego w chlewni znajduje się trzoda chlewna hodowana w cyklu zamkniętym. Pan Marek jest doświadczonym rolnikiem, o czym świadczą chociażby jego plony pszenicy, która zbierana jest w ilości 5 ton z hektara, co w ekologii graniczy z cudem. Oprócz tego uprawia rzepak (bardzo rzadki w ekologii!), mieszanki zbożowe i kukurydzę, a w planach ma uprawę bobiku i soi. Większa część przeznaczona jest na paszę dla świń, a nadwyżki są sprzedawane.

    Ekologia dla ubogich

    Od 21 lat gospodarstwo prowadzone jest w trybie ekologicznym. Początki były, jak mówi gospodarz, nieciekawe. - Sąsiedzi pytali, czy mają nam pożyczyć na środki ochrony roślin - wspomina pan Marek. Plony były ubogie, ale chwastów za to masa. Dzisiaj doszli prawie do perfekcji i nie wyobrażają sobie innej drogi niż ekologia. - Niektórzy wierzą w ekologię, inni mówią, że to jest bajer, ale ja życzyłbym każdemu, aby spróbował tego świniaczka, tego zboża, tej mąki. To jest po prostu nie tylko zdrowe, ale i smaczne - przekonuje Marek Potoczny, a jego żona dodaje: - Już na patelni widać różnicę w wyglądzie. To mięso nie pływa w wodzie, a do tego jest bardzo smaczne.

    7 macior i 1 knur

    W chlewie panuje cykl zamknięty, w którym uczestniczy 7 macior, 1 knur, prosięta i tuczniki, a wszystkiego razem 130 sztuk w rasie polskiej wielkiej i zwisłouchej. Nie stosuje się inseminacji – knur dobrze wywiązuje się ze swojego zadania. W miocie jest pomiędzy 10 a 16 prosiąt, a więc średnio ok. 12-13 sztuk. Maciory nie są w klatkach czy kotnikach i dlatego zdarzają są pojedyncze przypadki przygniecenia prosiąt. Jest to jednak jedyny powód w statystyce śmiertelności prosiaków.

    Prosiakom oprócz własnych zbóż podaje się siano i koniczynę: - One nie tylko jedzą siano i kukurydzę, ale też bawią się nimi. Ta zabawa i ruch również wpływają pozytywnie na smak mięsa i wyrobów. Do tego muszą mieć zagwarantowaną powierzchnię przestrzenną, która w ekologii wynosi 1,5 m na zwierzę - wyjaśnia pan Marek.

    Ruch i pasza niskobiałkowa powodują, że zwierzęta potrzebują więcej czasu na osiągnięcie wagi ok. 120 kilogramów, w której są sprzedawane. W gospodarstwie państwa Potocznych jest to 5 - 6 miesięcy, na co w konwencji potrzebne jest ok. 100 dni.

    W gospodarstwie rocznie hoduje się, w zależności od ilości macior, od 180 do 250 tuczników, które odstawiane są do oddalonego o 140 km Zakładu Mięsnego Wasąg. Na kilogramie uzyskuje pan Marek wyższą cenę niż w konwencji o 1,50 - 2,00 zł., czyli jest to na dzisiaj 11,00 zł. za kg żywca.

    Jako hodowca trzody chlewnej otrzymuje również dopłatę w wysokości 80,00 zł. na jedno prosię.

    Współpraca z odbiorcą

    Marek Potoczny współpracuje od 5 lat z Zakładem Mięsnym Wasąg z Hedwiżyna koło Biłgoraja. Wszystkie tuczniki sprzedawane są do tego jednego zakładu, który przyjeżdża po odbiór zwierząt swoim transportem co 3-4 miesiące. Wasąg istnieje na rynku 21 lat i jest przedsiębiorstwem rodzinnym specjalizującym się od 2004 roku w przetwórstwie mięsa ekologicznego. - Można powiedzieć, że jesteśmy liderem, ale też pionierem tego rodzaju produkcji w Polsce - mówi Marcin Turczyn dyrektor handlowy zakładu, w którym przetwarza się zarówno mięso wieprzowe, jak i wołowe oraz drób ekologiczny.

    Co jest dla rolnika największą korzyścią ze współpracy z nimi? - Na pewno zbilansowanie kosztów produkcji i nakładów pracy w stosunku do ceny produktu, które w przypadku ekologicznej hodowli nie są małe - wyjaśnia pan Marcin i dodaje, że w Polsce istnieje niedobór surowca odpowiedniej jakości - mięsa wieprzowego i to zarówno ekologicznego, jak i konwencjonalnego. Firma stawia na ekologiczny surowiec ponieważ, jak mówi Marcin Turczyn: - Klient dzisiaj poszukuje zbilansowanej i zdrowej diety, a mięso ekologiczne jest nie tylko zdrowe, ma więcej wartościowych związków ze względu na sposób żywienia zwierząt, lepiej wygląda i smakuje, ale również inaczej zachowuje się podczas obróbki kulinarnej.

    Mój rozmówca zwraca uwagę na regionalny aspekt produktów, które na skalę ogólnokrajową powstają w czystych i nieuprzemysłowionych rejonach naszego kraju. Posiadają one wyjątkowy smak ze względu na żywienie zwierząt bez pasz wysokobiałkowych i dłuższy cykl chowu, a to z kolei przekłada się na większe przerosty tłuszczowe.

    Wszystko pod kontrolą

    Gospodarstwo nie może być określane jako ekologiczne, jeśli nie jest objęte systemem kontroli i certyfikacji, obowiązującym w całej UE. - W przypadku gospodarstwa państwa Marka i Krystyny Potoczny kontrola ta jest dwutorowa, gdyż podlega jej zarówno produkcja roślinna, jak i zwierzęca - wyjaśnia dr inż. Urszula Sołtysiak, ekspert rolnictwa ekologicznego. W kontroli części roślinnej sprawdza się pola, łąki, magazyny środków do produkcji i magazyny produktów, w tym stany ilościowe, by oszacować, czy produkcja rolna jest wystarczająca, aby wykarmić zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie. Druga część kontroli dotyczy hodowli trzody chlewnej, czyli samej chlewni oraz dokumentacji związanej z utrzymaniem i żywieniem zwierząt, ich rejestracją oraz opieką weterynaryjną. - Kontrola gospodarstwa to nie jest fotografia z dnia inspekcji - podkreśla dr Sołtysiak i dodaje: - Dokumentacja obrazuje, jak była prowadzona produkcja roślinna i zwierzęca w czasie od ostatniej kontroli; jeśli zgodnie z wymogami - jednostka certyfikująca wystawia certyfikat, na przyszły okres, można powiedzieć: licencję, kredyt zaufania. Jeśli brak dokumentacji - nie ma podstaw do certyfikacji.

    W ekologicznej produkcji zwierzęcej najważniejsze są dwie rzeczy: rodzaj pasz i na ile gospodarstwo jest w stanie wyprodukować je we własnym zakresie - jeśli nie korzysta z certyfikowanych ekologicznych mieszanek paszowych do odchowu - oraz opieka weterynaryjna. Oba aspekty są powiązane ze sobą, gdyż zdrowotność zwierząt zależy w dużej mierze od dobrych pasz. W ekologicznej hodowli zdrowie zwierząt jest najważniejsze, więc w razie choroby zwierzęta muszą otrzymać leki. Najpierw środki naturalne łącznie z homeopatycznymi, a jeżeli nie są one wystarczające, wtedy weterynarz może przepisać leki konwencjonalne, w tym również antybiotyki. Bardzo ważnym jest okres karencji po odstawieniu leków, który w przypadku zwierząt ekologicznych jest dwa razy dłuższy niż ten, który przewiduje producent leku. Wszystkie leki, ich dawki, długość leczenia są ważną częścią składową prowadzonej przez rolnika dokumentacji.

    ASF w strefie żółtej

    Gospodarstwo znajduje się w żółtej strefie ASF-u, choć trochę dalej jest niebieska i czerwona. Jak sobie radzą rolnicy? - Najważniejsze jest mieć dobre ogrodzenie. Do chlewni wchodzimy sami, zmieniamy odzież i obuwie, mamy strefę brudną i czystą. Dajemy sobie radę - Mówi pan Marek optymistycznie i dodaje: - Teraz jest ASF, ale przed nim świniaki przebywały na zewnątrz, jadły trawę, oglądały piękne widoki, wylegiwały się na słońcu, a nawet opalały. Tak też będzie znowu, gdy pozbędziemy się ASF-u.

    ZOBACZ TAKŻE: Serowarnia w Wańczykówce [przeczytaj i obejrzyj FILM]

    • Tagi:
    • trzoda chlewna
    • ASF
    • ekologia
    Łukasz Tyrakowski
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Nabór 2025: inwestycje ograniczające ASF w gospodarstwie

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Czy ceny tucznika odbiją? W skupach nie mają wątpliwości

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Kolejne uderzenie wirusa ASF. To już 11. ognisko w Polsce

    14 sierpnia 2025
    Analizy rynkowe

    Eksport wieprzowiny w 2025 roku – nowe kierunki i zagrożenia dla branży

    11 sierpnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Wirus japońskiego zapalenia mózgu - zagrożenie dla branży trzody chlewnej

    11 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Wirus zaatakował w kolejnej chlewni. To już 10. przypadek w Polsce

    9 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    To będzie ważny nabór dla hodowców. Wystartować ma już we wrześniu

    9 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Inne hodowle
    Halę na maszyny przerobili na stajnię. Dziś jest tu już kilka czempionów [VIDEO]
    17 sierpnia 2025
    Zboża
    Hodowla świń w Polsce wymiera. Tracą na tym również producenci zbóż
    17 sierpnia 2025
    Newsy
    Powtórki z "piątki dla zwierząt" nie będzie. Jak minister obroni polską żywność?
    17 sierpnia 2025
    Najnowsze
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
    19 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności