Spada produkcja drobiu w UE
Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz,w minionym roku odnotowano spadek produkcji drobiu w krajach UE. Takie dane miała opublikować Komisja Europejska.
- W 2022 roku produkcja mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty spadła najprawdopodobniej o jeden procent. Co więcej, Komisja Europejska prognozuje, że w 2023 roku można się spodziewać, że drobiarska produkcja skurczy się o kolejne cztery dziesiąte procent - podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Pocieszającym dla branży może być fakt, że spożycie mięsa drobiowego w Europie jest jednak stabilne i niezmiennie od kilku lat wynosi około 23,3 kg na mieszkańca.
Co przyczynia się do redukcji pogłowia drobiu?
- Głównymi powodami spadku produkcji w Unii Europejskiej mają być wysokie koszty produkcji oraz wyjątkowo silny atak grypy ptaków - zaznacza KIPDiP.
Wirus HPAI, jak komentuje dalej KIPDiP, szczególnie dramatyczny przebieg ma we Włoszech, we Francji oraz na Węgrzech. Z drugiej strony kraje takie jak Polska, Hiszpania oraz Niemcy skorzystały na złagodzeniu restrykcji związanych z COVID-19 oraz na tym, że mięso drobiowe w czasie wysokiej inflacji jest chętniej wybierane niż inne gatunki jako relatywnie tańsze dla konsumentów.
- Tagi:
- produkcja drobiu
- fermy drobiu