Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Porozumienie w sprawie warunków współpracy w zakresie przesyłek mięsa drobiowego z Polski do Chin podpisano wczoraj.
Polski drób wraca na chiński rynek
Branża drobiarska może uznać wczorajszy dzień za bardzo pozytywny. Minister rolnictwa Stefan Krajewski spotkał się z wiceministrem Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) Zhao Zenglian, by podpisać ważny dokument. Chodzi o porozumienie w sprawie warunków stosowania regionalizacji w eksporcie mięsa drobiowego do Chin. GACC to główny partner Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w negocjacjach dotyczących dostępu do rynku chińskiego.
To oznacza, że polski drób wraca na chiński rynek. Dwustronne porozumienie o warunkach stosowania regionalizacji w eksporcie mięsa drobiowego do Chin to, jak ocenia resort rolnictwa, największe osiągnięcie we współpracy z Chinami w sektorze rolno-spożywczym w ostatnim czasie.
We wczorajszym spotkaniu wzięli również udział sekretarz stanu Jacek Czerniak oraz główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
- To efekt wielomiesięcznych i trudnych negocjacji z władzami chińskimi. Polska od 2014 r. jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej z ponad 20% udziałem w całej unijnej produkcji. Wspólnie z ministrem Zhao Zenglianem ustaliliśmy, że wysyłki polskiego mięsa drobiowego z uwzględnieniem zasady regionalizacji zostaną wznowione w najkrótszym możliwym terminie – powiedział minister Krajewski.
Nastąpi poprawa handlu z Chinami?
Szef resortu rolnictwa przekonywał, że wznowienie eksportu mięsa drobiowego przyczyni się do równoważenia polsko-chińskiej wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi, której saldo jest obecnie niekorzystne dla strony polskiej.
- Liczymy na powrót sukcesów sprzedażowych polskiego drobiu na rynku chińskim, notowanych przed wprowadzeniem przez władze chińskie zakazu w 2020 r. – dodał minister Krajewski.
Eksport mięsa drobiowego do Chin będzie bił rekordy?
Zdaniem Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej podpisane porozumienie to ważny krok w rozwoju polskiego sektora drobiarskiego i jego dalszej ekspansji na rynki azjatyckie.
- Polska jest czwartym krajem, który uzyskał zasadę regionalizacji w Chinach. Dzięki temu mamy możliwość eksportu mięsa drobiowego z regionów wolnych od ognisk chorób, co ogranicza ryzyko wprowadzenia zakazu eksportu na poziomie całego kraju. Jest to także wyraz uznania dla wysokiej jakości polskiego mięsa, które zyskało zaufanie na wymagającym rynku chińskim, a także dowód zaufania do skuteczności krajowego nadzoru weterynaryjnego - komentuje Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza.
Istnieje szansa, że wielkości eksportowanego mięsa drobiowego będą na porównywalnym poziomie do okresu sprzed 5 lat, gdy z powodzeniem wysyłaliśmy do Chin mięso drobiowe o wartości 55 milionów euro. Co więcej, wartość ta - dzięki zwiększonemu potencjałowi eksportowemu - może jeszcze wzrosnąć.
Przypomnijmy, że Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. Zdaniem sektora, perspektywa dalszego rozwoju eksportu, w tym na rynek chiński, ma ogromne znaczenie dla producentów i całego sektora.
Do Chin zaczniemy eksportować wołowinę?
Co eksportujemy do Chin? W 2024 r. eksport rolno-spożywczy z Polski do Chińskiej Republiki Ludowej osiągnął poziom 145,7 mln euro. Sprzedawaliśmy głównie produkty mleczne, puch i pierze, czekoladę i wyroby czekoladowe, pieczywo cukiernicze.
W trakcie wczorajszego spotkania minister Krajewski poruszył również temat perspektyw uruchomienia eksportu polskiego mięsa wołowego.
Czym jest regionalizacja?
Regionalizacja to zasada, która umożliwia eksport mięsa drobiowego z regionów wolnych od ognisk chorób drobiu (HPAI, ND). Jej uznanie przez kraj importujący pozwala uniknąć wprowadzenia zakazu na obszarze całego kraju, w przypadku wystąpienia zakażeń.
- Tagi:
- mięso drobiowe
- eksport