Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób

Przypomnijmy: sytuacja hodowców drobiu jest dramatyczna - kurniki pustoszą dwie groźne choroby - ptasia grypa oraz Newcastle Disease (ND), czyli rzekomy pomór drobiu.
Ptasia grypa i rzekomy pomór drobiu. Wydano ważne wytyczne dla hodowców
Warto pamiętać, że w obydwu przypadkach ministerstwo wdrożyło ważne działania - dotyczące bioasekuracji, która ma zatrzymać wspomniane choroby. W przypadku ptasiej grypy ważne decyzje zapadły już w połowie kwietnia - o czym pisaliśmy szerzej na portalu.
Z kolei jeśli chodzi o rzekomy pomór drobiu - pod koniec minionego miesiąca minister rolnictwa ogłosił rozporządzenie, które weszło w życie w trybie pilnym. Także pisaliśmy o tym szerzej:
- Nowe regulacje dotyczące występowania rzekomego pomoru drobiu, wprowadzone na mocy Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, obowiązują od 29 kwietnia - przypomina m.in. w najnowszym komunikacie wydanym po zebraniu sztabu kryzysowego resort.
Rzekomy pomór drobiu. Niektóre zapisy rozporządzenia dotyczą każdego gospodarstwa, w którym utrzymywany drób
Warto przypomnieć, że o ile najważniejsze obostrzenia dotyczą głównie gospodarstw komercyjnych i zakładów wylęgu drobiu, o tyle są również nakazy i zakazy, jakie ministerialne rozporządzenie określa względem wszystkich gospodarstw, w których utrzymywany jest drób.
Poniżej prezentujemy zapisy, jakie dotyczą każdego gospodarstwa.
W związku z wystąpieniem rzekomego pomoru drobiu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej we wszystkich gospodarstwach utrzymujących drób:
1) zakazuje się:
- a) pojenia drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, w tym z wód powierzchniowych, do których mają dostęp dzikie ptaki,
- b) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych;
2) nakazuje się:
- a) utrzymywanie drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki,
- b) zgłaszanie do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których są utrzymywane drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych,
- c) utrzymywanie drobiu, z wyłączeniem kaczek, gęsi, ptaków bezgrzebieniowych i kurcząt ras wolnorosnących, w izolacji od dzikich ptaków,
- d) przechowywanie paszy i ściółki dla drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka w sposób, który zabezpiecza je przed kontaktem z gryzoniami i dzikimi ptakami oraz z ich odchodami,
- e) karmienie i pojenie drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka w zamkniętym pomieszczeniu lub w osłoniętym miejscu w sposób, który zabezpiecza paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz przed ich odchodami,
- f) umieszczanie gniazd dla drobiu wewnątrz budynków,
- g) powstrzymanie się przez osoby, które w okresie ostatnich 48 godzin uczestniczyły w polowaniu na ptaki łowne, od wykonywania czynności związanych z utrzymywaniem drobiu,
- h) dokonywanie codziennego przeglądu drobiu oraz prowadzenie dokumentacji zawierającej informacje o wystąpieniu u drobiu objawów klinicznych
Uwaga - odnosząc się do ostatniego punktu nakazów, posiadacz drobiu niezwłocznie zawiadamia organ Inspekcji Weterynaryjnej albo najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej o wystąpieniu u drobiu następujących objawów klinicznych:
- zwiększonej śmiertelności;
- spadku pobierania paszy i wody;
- objawów nerwowych, takich jak: drgawki, skręty szyi, paraliż nóg i skrzydeł lub niezborność ruchów;
- duszności;
- sinicy i wybroczyn;
- biegunki;
- nagłego spadku nieśności;
- zwiększonego występowania jaj o nieprawidłowej budowie, w tym o deformacji skorup lub o składaniu jaj bez skorup
Rzekomy pomór drobiu. Jakie obowiązki mają gospodarstwa komercyjne? Chodzi m.in. o obowiązek szczepień
Warto przypomnieć także obowiązki bezwzględnej bioasekuracji oraz obowiązek szczepienia kur i indyków, które wejdą w życie dla gospodarstw komercyjnych i zakładów wylęgu drobiu od 13 maja.
Poniżej przypominamy najważniejsze wytyczne wspomnianego rozporządzenia w sprawie rzekomego pomoru drobiu - dla gospodarstw komercyjnych i zakładów wylęgu drobiu:
- podstawowe środki bioasekuracyjne obowiązują (tak jak w przypadku grypy ptaków) wszytkich hodowców drobiu i będą dostosowane do poziomu ryzyka, jakie stwarzają gospodarstwa komercyjne i niekomercyjne;
- gospodarstwa komercyjne są zobowiązane do: stosowania wzmocnionych środków bioasekuracji, co przekłada się na konieczność m.in. wyposażenia gospodarstwa w maty lub niecki dezynfekcyjne (lub inne rozwiązania techniczne) przed wejściami do budynków z drobiem i wyjściami z nich oraz przed wjazdami do gospodarstw i wyjazdami z nich; stosowania środków bezpieczeństwa biologicznego i ochrony osobistej; oczyszczania i odkażania sprzętu i narzędzi używanych do utrzymywania drobiu;
- właściciele gospodarstw zobowiązani są do prowadzenia i przechowywania dokumentacji dotyczącej środków odkażających, deratyzacji i dezynfekcji oraz upadkowości drobiu oraz prowadzenia rejestru środków transportu do przewozu drobiu, jaj, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa. Obowiązek prowadzenia rejestru dotyczy również wejść osób do pomieszczeń, w których utrzymywany jest drób;
- gospodarstwa muszą być wyposażone w kontener do przetrzymywania zwłok padłego drobiu, alternatywnie należy wydzielić pomieszczenie przeznaczone do przetrzymywania padłego drobiu;
- gospodarstwa muszą być wyposażone w środki odkażające umożliwiające bieżącą, ciągłą dezynfekcję przez co najmniej przez 7 dni, a właściciele tych gospodarstw zostają zobowiązani do utrzymywania czystości i porządku wokół budynków, w których utrzymywany jest drób oraz pasza i ściółka;
- w gospodarstwach należy wydzielić miejsca do składowania środków odkażających (wraz z zabezpieczeniem tych miejsc przed dostępem osób nieupoważnionych), składowania obornika, paszy i ściółki;
- w gospodarstwach komercyjnych, funkcjonujących w obszarze zapowietrzonym, w których prowadzona jest hodowla kur, wprowadzony zostaje nakaz stosowania zasady „cały kurnik pełny albo cały kurnik pusty”;
- obowiązek szczepienia przeciwko ND dotyczyć będzie kur i indyków utrzymywanych w gospodarstwach komercyjnych (niezależnie od liczby utrzymywanego drobiu) oraz zakładach wylęgu drobiu (przed opuszczeniem zakładu). W gospodarstwach komercyjnych, gdzie utrzymuje się do 350 sztuk drobiu średniorocznie takie szczepienia będą realizowane zgodnie z charakterystyką produktu leczniczego weterynaryjnego; przy większej skali produkcji - na podstawie programu szczepień, stanowiącego element obowiązkowego planu bioasekuracji;
- rozporządzenie ustala także zakaz wprowadzania do gospodarstw i wyprowadzania z nich (zarówno komercyjnych jak i niekomercyjnych) kur i indyków niezaszczepionych przeciwko ND oraz zakaz wprowadzania do zakładów wylęgu drobiu jaj wylęgowych, pochodzących od niezaszczepionych kur i indyków;
- obowiązek szczepień został wzmocniony poprzez nakaz badania laboratoryjnego poziomu przeciwciał zabezpieczających kury i indyki przed rzekomym pomorem drobiu w celu, oceny skuteczności programu szczepień wraz z możliwością weryfikacji przez powiatowych lekarzy weterynarii, którzy jednocześnie będą uprawnieni do wydawania zaleceń co do modyfikacji takiego programu.
- Tagi:
- drób
- rzekomy pomór drobiu