Bezpośrednia sprzedaż jajek. Chcą zmienić przepisy dla rolników

Izby rolnicze apelują o zmiany w prawie - w kontekście sprzedaży jajek w ramach RHD i sprzedaży bezpośredniej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprzedaż jaj w ramach RHD i sprzedaży bezpośredniej. Są ograniczenia
Stosowne pismo do ministerstwa rolnictwa wystosował niedawno zarząd KRIR, na wniosek Wielkopolskiej Izby Rolniczej.
Wprost zwraca się w nim o umożliwienie rolnikom utrzymującym drób w liczbie przekraczającej 350 kur niosek, sprzedaży jaj, w limitach i na zasadach określonych przepisami dotyczącymi RHD/sprzedaży bezpośredniej - bez konieczności znakowania ich w zakładzie pakowania jaj.
Jak przypominają przedstawiciele izby, zgodnie z obowiązującymi regulacjami, rolnik utrzymujący do 350 kur niosek może sprzedawać do 2 450 jaj tygodniowo konsumentom końcowym lub do zakładów prowadzących handel detaliczny, bez obowiązku pakowania jaj w zakładzie spełniającym wymagania sanitarno-weterynaryjne.
Hodowca posiadający powyżej 350 kur niosek, chcąc prowadzić sprzedaż jaj bezpośrednio konsumentom, ma już jednak obowiązek przekazywania ich do zatwierdzonego zakładu pakowania lub utworzenia takiego zakładu we własnym gospodarstwie.
I to właśnie - jest dla wielu rolników po prostu nierealne.
- Koszty utworzenia i utrzymania zakładu pakowania jaj są jednak w większości przypadków nieosiągalne dla indywidualnych rolników. Wymaga to m.in. wdrożenia systemu HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), co wiąże się z koniecznością zapewnienia wysoko wykwalifikowanego personelu oraz spełnienia wymogów Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP). Dla wielu gospodarstw oznacza to inwestycje przekraczające ich możliwości finansowe, zwłaszcza w obecnych realiach rolnictwa, które boryka się z niestabilnością rynków oraz zagrożeniami epizootycznymi, takimi jak grypa ptaków czy rzekomy pomór drobiu - zaznaczają w piśmie do ministra przedstawiciele KRiR.
Stąd wprost proszą - o umożliwienie sprzedaży jaj bez konieczności ich wcześniejszego pakowania w zakładzie pakowania również przez rolników posiadających powyżej 350 kur niosek – w ramach sprzedaży bezpośredniej lub RHD – z zachowaniem obowiązujących limitów ilościowych i zasad bezpieczeństwa żywności.
Jaki będzie odzew? Do tematu będziemy wracać.
- Tagi:
- RHD
- jajka
- sprzedaż jajek