Dopłaty do prywatnego przechowywania - od dziś można składać wnioski
Wsparcie dotyczy producentów odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła, serów, mięsa bydła w wieku ośmiu miesięcy życia i więcej oraz mięsa baraniego i koziego w wieku poniżej 12 miesiąca życia.
Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski zaapelował do przetwórców, by jak najszybciej składali wnioski o dopłaty do przechowywania.
Warto zrobić to błyskawicznie, bo decydująca jest kolejność zgłoszeń!
Od 7 maja można składać wnioski o uzyskanie pomocy do przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła, serów, mięsa bydła w wieku ośmiu miesięcy życia i więcej, mięsa baraniego i koziego w wieku poniżej 12 miesiąca życia.
Na podstawie rozporządzeń Komisji Europejskiej uruchamianych jest pięć mechanizmów prywatnego przechowywania. Jets to odpowiedź na trudną sytuację, w jakiej znalazły się, w związku z kryzysem wywołanym koronawirusem, sektory produkcji rolno - spożywczej.
Wniosek o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania można składać w formie elektronicznej za pośrednictwem:
- ePUAP: /KOWR/SkrytkaESP
- mailowo:[email protected]
- lub bezpośrednio w Kancelarii Ogólnej w Centrali KOWR (01-207 Warszawa, ul. Karolkowa 30), a także listownie.
Dopłaty do prywatnego przechowywania stanowią jeden z elementów działań interwencyjnych na rynkach w Unii Europejskiej. Czasowe zmagazynowanie nadwyżki towarów, które nie trafią na rynek pozwoli uniknąć destabilizacji cen. Jest to wsparcie dla zakładów przetwórczych, które będą mogły dany towar przetrzymać i wprowadzić go na rynek w lepszym dla określonego sektora czasie.
Mechanizm realizowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który działa na zlecenie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.