Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
      Rolnicy po wizycie w skupach: Ceny urągają w naszą godność
      Ceny kukurydzy zaskakują
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
      ARiMR zwróci rolnikowi 70% kosztów. Wystarczy złożyć wniosek. Nabór już wkrótce
      Dopłaty do zakupu zwierząt? Chodzi o odbudowę i zakładanie nowych stad
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dodatkowe koszty dla rolników? Chodzi o nową opłatę za fotowoltaikę
      Nowy „aktywny rolnik” staje się faktem! Minister Krajewski: Przyspieszamy
      Będzie więcej pieniędzy na paliwo rolnicze? Ministerstwo rolnictwa odpowiada
      Wielu właścicieli nieruchomości nie wie o tej opłacie. Za jej brak grożą kary
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Różowe, niebieskie czy fioletowe? Podsyp tym hortensję, by zmienić jej kolor
      Roślina nie do przelania. Ma “biblijny” rodowód i jest polecana początkującym
      Jest nowa długoterminowa pogoda IMGW. Prognoza od września do grudnia 2025
      Lawenda zaczyna usychać? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tych błędów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Soja coraz popularniejsza i cenniejsza [PODCAST]

Soja coraz popularniejsza i cenniejsza [PODCAST]

i-eko i-logicznie - Dobre praktyki w uprawie roślin 23 lutego 2023 17:00 Marianna Kula Aktualizacja: 18 kwietnia 2023 09:52
Soja coraz popularniejsza i cenniejsza [PODCAST]
Źródło: M. Kula
Areał soi w Polsce z roku na rok sukcesywnie wzrasta. W 2020 r. mieliśmy 18,5 tys. ha, w 2021 r. było to mniej więcej 23 tys. ha, a w 2022 r. osiągnęliśmy już 48 tys. ha. Dlaczego soja staje się coraz popularniejsza? Co zyskuje rolnik na jej uprawie?
Spis treści:

    Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do dr inż. Krzysztofa Gawęckiego, wiceprezesa Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

    Historia uprawy soi w Polsce

    Ekspert zaznacza, że powierzchnia uprawy soi w Polsce w 2010 r. praktycznie nie istniała.

    - Był to gatunek, o którego uprawie zapomnieliśmy na prawie 40 lat, ponieważ były wcześniej doświadczenia z uprawą soi w Polsce na niewielką skalę, ale jednak ta roślina występowała. Natomiast w roku 2010 było około dwóch hektarów plantacji nasiennych.  Nigdzie nie dotarłem jednak do informacji, które by potwierdzały oficjalną powierzchnię zasiewów w tamtych czasach - wspomina nasz rozmówca.

    W związku z tym Spółka Top Farms w porozumieniu ze Stacją Doświadczalną Oceny Odmian podjęła się wyzwania, aby spróbować przywrócić soję najpierw na opolskie pola, a później "na kraj".

    - Było to wyzwanie dość ambitne, trudne, ponieważ w tamtym okresie do uprawy soi nie było zarejestrowanych żadnych środków produkcji - herbicydów, fungicydów, insektycydów. Był też bardzo mały wybór, jeżeli chodzi o odmiany. Funkcjonowały wtedy na rynku tylko dwie odmiany polskie, bardzo wczesne o niskim potencjale plonowania - opowiada dr inż. Krzysztof Gawęcki.

    Zaznacza jednocześnie, że kilkanaście lat temu soja była dla rolników - rzeczywiście - “rośliną egzotyczną”. 

    Soja to roślina “stara jak świat”. Na naszym globie uprawiana jest od ok. 4  tys. lat. 

    - W Polsce pierwsze próby uprawy tego gatunku były podejmowane prawie 150 lat temu, gdy pan Antoni Sempołowski podejmował je w Wielkopolsce - mówi ekspert.

    Zaznacza jednocześnie, powołując się na słowa prof. Kosteckiego, iż na 150-lecie tej uprawy w naszym kraju, a więc za 8 lat, powinniśmy mieć 150 tys. ha soi. 

    Soja w Polsce - dlaczego taka popularna? 

    W popularyzacji soi w Polsce duży udział mają m.in.: Instytutu Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu oraz Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej.

    - Przystąpiliśmy swego czasu do takiego konsorcjum, które zostało powołane pod przewodnictwem IOR-PIB. W jego skład weszli też: Politechnika Poznańska, Hodowla Roślin Danko, Kombinat Rolny Kietrz. Celem tego konsorcjum było opracowanie i unowocześnienie technologii uprawy konwencjonalnych odmian soi w Polsce - tak dokładnie brzmiał temat tego naszego projektu. I przez kilka lat opracowaliśmy wszystkie elementy technologii, badaliśmy odmiany, badaliśmy różne gęstości siewu, różny poziom nawożenia i różne kombinacje, a także ochronę herbicydową. Ten projekt udało się z sukcesem zakończyć - mówi dr inż. Krzysztof Gawęcki.

    Jeśli natomiast chodzi o COBORU, jego “inicjatywę białkową”, rolnicy zyskali szereg nowych odmian, rekomendowanych do uprawy w różnych stronach naszego kraju, które uszeregowano w Listach Odmian Zalecanych dla poszczególnych województw. W tym miejscu warto także zaznaczyć, że w 2010 r.  w Krajowym Rejestrze mieliśmy tylko 2 odmiany, natomiast w 2022 r. już ponad 35. 

    Lepszy dostęp do nasion i tym samym do odmian, także dla województw, które znajdują się na północy kraju, sprawia, zdaniem naszego rozmówcy, że coraz więcej osób decyduje się na uprawę soi w Polsce.

    - Linia uprawy gatunków ciepłolubnych, bo do takich zalicza się soja, przesuwa się na północ wraz z ocieplaniem się klimatu. Nie wszystkie odmiany dostępne dzisiaj na rynku europejskim można z powodzeniem uprawiać w każdym rejonie naszego kraju. Na północnym-wschodzie, gdzie ten okres wegetacji jest najkrótszy, tam, niestety, odmiany średnio-późne i późne w niektórych sezonach wegetacyjnym po prostu nie będą dojrzewać, a jeżeli nie dojrzeją, nie osiągną tej technicznej dojrzałości do zbioru i tym samym - niestety - nie mamy możliwości zebrać wartościowego plonu - tłumaczy dr inż. Krzysztof Gawęcki. 

    Wpływ na to, że coraz więcej rolników uprawia soję ma również to, co wydarzyło się w ostatnim czasie na świecie. 

    - Chodzi przede wszystkim o ceny środków produkcji, głównie nawozów. Soja jest tym gatunkiem, który ma wymagania pokarmowe niższe od innych gatunków roślin uprawnych.  Jeżeli chodzi o azot, to dzięki właśnie swoim właściwościom - możliwości wiązania wolnego azotu z powietrza, dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi, jest to roślina w zasadzie samowystarczalna. To powoduje to, że można znacząco ograniczyć koszty produkcji - tłumaczy ekspert.

    Co jeszcze wpływa na to, że soja w naszym kraju staje się coraz popularniejsza?

    - W Polsce są dopłaty, dopłaty uzupełniające do roślin bobowatych, które zostały wprowadzone w 2017 r. w tej obowiązującej formule, to znaczy 75% środków z tej koperty przeznaczone jest do roślin bobowatych. Zostały one dedykowane do sześciu gatunków towarowych: do trzech łubinów, bobiku, grochu i soi właśnie - mówi dr inż. Krzysztof Gawęcki.

    - To też spowodowało, że rolnicy, uprawiający soję w Polsce, otrzymali dodatkowo - poza dopłatą obszarową, poza  dopłaty z tytułu zazieleniania, tę dopłatę do roślin białkowych - do roślin bobowatych. Ona się różni w latach, bo bo po prostu dzielona jest koperta - opula pieniędzy na ilość zasianych w Polsce hektarów, ale to jest przedział między sześćset a siedemset złotych do hektara - dodaje. 

    Ekspert wspomina też o tym, że wzrasta zapotrzebowanie na rodzime komponenty białkowe w produkcji pasz. - W tej chwili mamy w Polsce jeden z największych i na pewno jeden z najnowocześniejszych zakładów uszlachetniania białka roślinnego w Osieku, i to też spowodowało, że zapotrzebowanie z rynku zachęca rolników do tego, żeby soję siać na swoich polach - mówi specjalista. 

    Soja - dlaczego jeszcze warto siać? 

    Niewątpliwą zaletą uprawy soi - przy dzisiejszych cenach nawozu - według naszego rozmówcy, jest azot, który zostawia po sobie - między 50 a 100 kg N na ha.

    - W tym miejscu warto także wspomnieć o tym, że w Polsce mamy około 75% gleb lekkich, także pod względem takim rolniczym mamy dość wymagający ten nasz warsztat. Soja tymczasem jest rośliną o umiarkowanych wymaganiach pokarmowych, dlatego dobrze znosi takie słabsze stanowiska. Nie oznacza to jednak, podkreślam, że jest to uprawa, którą można prowadzić na glebach słabych, nie można sobie jej  uprawiać na V klasie z dobrym wynikiem - zaznacza ekspert i dodaje: - Jednak  dzięki temu, że ma bardzo dobrze rozbudowany, silny system korzeniowy jest w stanie sięgać po składniki pokarmowe dużo głębiej w profilu glebowym niż inne gatunki uprawne. Z tego też względu pozostawia po sobie dla roślin następczych bardzo dobre stanowisko, ponieważ jest taką swoistą pompą składników pokarmowych z głębszych warstw gleby. 

    Dużym plusem soi jest także to, że można kosić tę roślinę stosunkowo wcześnie. - Jeżeli porównamy ją na przykład do kukurydzy zbieranej na ziarno, to soja schodzi z pola pomiędzy połową września a połową października (wszystko zależy od rejonu, w którym jest uprawiana). Z tego też względu, w niektórych regionach naszego kraju, można siać pszenicę w optymalnym dla pszenicy terminie siewu - wspomina ekspert. 

    Soja przełamuje monokulturę zbożowo-kukurydzianą.

    -  W Polsce, w ogóle w Europie, mamy bardzo duży udział roślin zbożowych w strukturze zasiewów. Są rejony, gdzie udział zbóż stanowi 70, a nawet 80%. W związku z tym, i tu znów odniosę się do słów prof. Koteckiego, można mówić o erozji gatunkowej płodozmianu w Polsce. Rzeczywiście uprościliśmy sobie ten płodozmian, a jest to przecież podstawowy czynnik agrotechniczny - tłumaczy dr inż. Krzysztof Gawęcki.

    - Dlatego wprowadzenie soi jest wielkim bogactwem w tym kontekście takim przyrodniczym, Wprowadzenie nowego gatunki stanowi taką naturalną barierę dla wielu patogenów - dopowiada. 

    Czytaj także:

    Soja w praktyce. Weź udział w NASZYM seminarium online [ZAPISY]

    • Tagi:
    • soja
    • dr inż. Krzysztof Gawęcki
    • uprawa soi
    • walory uprawy soi
    Marianna Kula
    Podobne artykuły
    Ekonomika

    Amerykańscy eksporterzy soi pod presją – słabszy popyt z Chin

    11 sierpnia 2025
    Uprawy

    Rekordowy sezon dla ukraińskiej soi. Czy cło zatrzyma eksport?

    8 sierpnia 2025
    Inne uprawy

    Polska soja na fali – historyczny wzrost powierzchni upraw

    24 lipca 2025
    Żywienie

    Czy UE odwraca się od rzepaku? Rekordowy wzrost przetwórstwa soi

    2 lipca 2025
    Inne uprawy

    Jakie rośliny bobowate najlepiej uprawiać w Polsce?

    21 marca 2025
    Inne uprawy

    Bobowate - tak czy nie? Liczby mówią same za siebie! [Dane ARiMR]

    7 marca 2025
    Inne uprawy

    Siejesz soję? Z tą listą dobrze się zapoznać

    5 marca 2025
    Inne uprawy

    Uprawiasz rośliny pastewne? Mamy listę z nowymi odmianami. Dużo pozycji

    14 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
    14 sierpnia 2025
    Drób
    Tę chorobę zwierząt trudno zatrzymać. Wirus się rozprzestrzenia, są nowe ogniska
    14 sierpnia 2025
    Uprawy
    3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
    14 sierpnia 2025
    Najnowsze
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
    19 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności